4 °C Budapest

Pengeélen táncolnak az otthon ülő magyarok: ezt rontják el, a családjuk is rámehet

2020. május 7. 19:02

Az új koronavírus-járvány miatt már hetek óta irodává és iskolává változott a legtöbb család otthona. Nagyon megterhelő és nehezen megszervezhető feladat ilyenkor a család számára, hogy mindenki hatékonyan végezhesse a dolgát otthon. Éppen ezért most a szakértők kipróbált, és jól bevált tanácsaikkal látnak el minket ebben a helyzetben.

A koronavírus-járvány miatt lassan két hónapja már, hogy rengeteg család otthona alakult át egyszerre irodává és iskolává is. A világjárvány mindenhol kiürítette az iskolákat, és távoktatásra állt át a legtöbb intézmény. Így hirtelen a szülők nyakába szakadt a tanári hivatás néhány nehéz feladata is. Azoknak, akik már belefáradtak, hogy úgy érzik állandó szereplői lettek az "Okosabb vagy, mint egy ötödikes?" című műsornak, most összegyűjtöttük a legfontosabb szakértői tanácsokat, hogy könnyebben szervezhető és kevésbé megterhelő legyen a közös otthoni tanulás.

1. Vegyél vissza az elvárásokból!

Aztán vegyél vissza még egy adaggal - kezdi Kathleen Lopez, négy gyermekes családanya és tanár. A távoktatás az önfegyelemről szól leginkább. Van egy sajátos metodikája, ami alapján nagyon is jól tud működni, azonban még így sem való mindenkinek.

Mielőtt ráfeszülnél, hogy te, vagy a gyerek esetleg alulteljesít a távoktatás során, mindig emlékeztesd magad, hogy ilyenkor is a szerető és közeli kapcsolat fenntartása messze a legfontosabb - emeli ki Lopez. Rengeteg értékes dolgot tanulhatnak meg az aktuális helyzetben: rugalmasságot, szeretet és a nehézségekkel való megbirkózást is. Ez sokkal nagyobb hasznára fog válni ebben a világban, mint folyamatosan azzal küszködni, hogy iskolai légkört próbáljunk otthon teremteni.

2. Merj segítséget kérni a tanároktól!

Amíg a gyermekeid még gyakorlatilag iskolások, ne felejtsd el: nem vagy egyedül. Az hivatásos tanárok tudása csak egy karnyújtásnyira van. Szinte minden tanárral lehet egyeztetni online fogadóórák keretein belül, így a szülők és gyerekeik sincsenek teljesen magukra hagyva a távtanítás nehézségeivel - fejtette ki Dominic Acosta, apa és középiskolai irodalom tanár.

Amennyiben úgy érzed elakadtatok valamivel, és tanácsra lenne szükséged, ne ódzkodj az iskola és a tanárok segítségét kérni, az a hivatásuk, hogy segítsenek.

Már nem csak tanárok vagyunk, de konzulensek is. Tapasztalati tanácsokkal tudjuk ellátni a szülőket, hogy minden szükséges forrás a rendelkezésükre álljon

- hangsúlyozta ki Acosta.

3. Minél korábban kezdjetek neki

Ne hallogassátok a tanulást délutánig, mert attól csak megerőltetőbb lesz

 - tanácsolja a szakértő. Tehát amint a gyerekek felkeltek és végeztetek a reggeli rutinnal, kezdjetek neki a tanulásnak. Nem szabad, hogy szórakozás megelőzze a kötelességeket.

Az ok igen egyszerű, a gyerekeknek kevesebb önuralma van, mint a felnőtteknek. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz is a szórakozást félretenni a robotolásért cserébe. Ha még a kütyük és játékok előtt letudjátok a tanulni valót, akkor a napotok hátralévő része is sokkal simább lesz - teszi hozzá a szakértő.

4. Alakítsatok ki egy rendszert

A távtanulás sikere azon múlik, hogy mennyire vagytok hajlandóak elhatározni magatokat egy rendszeres napirend mellet, és tartani magatokat ahhoz

 - fejtette ki Acosta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdemes lehet az iskolaórák mintájára különálló blokkokat kialakítani a napfolyamán, és mindegyik végére valami jutalmat bevezetni. A kiszámíthatóság kulcsfontosságú a szakértők szerint, mivel segít a szorongás elkerülésében, és ritmust is ad a napjainknak.

5. Jutalommal motiválj

Ahogy már pedzegettük: szinte mindegyik gyerek szereti a jutalmat, és egy kis rágcsálni való is kiváló ösztönző lehet. Ha nagyon nehezen marad meg a tanulás előtt a gyerek, akár a feladatok mellé is érdemes lehet valami egészségesebb nassolni való, ugyanis a szakértők szerint ez segíthet a koncentrációban, és a gyerekek is könnyebben bírnak a fenekükön megmaradni így.

6. A tanulást mindig kövesse szabadidő

A gyerekek számára az, hogy feladataik után szabadon csinálhatjákazt, amihez csak kedvük van az egyik legjelentősebb motiváló tényező - mondja a szakértő.

A szigorú iskolai napirend betartása helyett, most érdemesebb lehet az eredményességre helyezni a hangsúlyt. Van, hogy akár egy-két órával hamarabb végeztek az aznapi tanulnivalóval, és előfordulhat, hogy néha egy kis plusz időre lesz szükség. A hangsúly minden esetben a célon legyen, ne az idősávokat erőltessétek foggal-körömmel.

7. A távtanulás se legyen kényszer

Teljesen rendben vannak a pluszpihenők, vagy a tananyag személyre szabása a gyerek és a család igényeinek megfelelően. Az online tanulásra sok diák nehezen áll át, így ilyenkor hasznos lehet az is, hogyha kicsit a saját kezedbe veszed az irányítást.

Akár a számítógépet is félretehetitek, és közösen átvehetitek a tananyagot. Ugyanazokkal a feladatokkal, ugyanazokkal az információkkal, de tőled kapja őket személyesen, és nem pedig a virtuális világon keresztül. Még akkor is, ha szóról-szóra olvasod fel a tananyagot, rengeteg gyerek így sokkal hatékonyabban tud tanulni.

(Via PhillyMag)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm