2021. március 4. csütörtök Kázmér

Őrült sokat foghatsz a vízszámlán: mutatunk pár egyszerű trükköt


Rengeteg magyarnak okoz gondot a lakhatási költségek kifizetése: több százezer embernek a jövedelme több mint 40 százaléka megy el a számlákra, bérleti díjra. Kiderült, hogy például vízdíjra elég sokat költenek a háztartások, pedig egyszerűen lehet visszafogni a fogyasztást. A legtöbben bele sem gondolnak, mennyi vizet hagynak pocsékba menni: mutatunk pár módszert, amelyekkel drasztikusan lecsökkentheted a pazarlást.

Több százezer magyarnak viszik el a jövedelme jelentős részét a lakhatási költségek: az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon az emberek 9,6 százalékánál viszi el a jövedelem több mint 40 százalékát a lakhatás. Ebben minden benne van, ami a lakás fenntartásához kell: bérleti díj, rezsi, és a többi. Ennek jó része a vízszámlára is elmehet, korábban kiderült, hogy a budapesti lakosság 2018-ban 83 millió köbméter vizet fogyasztott. Ez azt jelenti, hogy egy lakosra havi 4,1 köbméter fogyasztás jutott, egy átlagos háztartásra pedig 9,6 köbméter. A vízdíj tehát havi 2282 forint körül alakul - ebben már a havi 180 forintos alapíj is benne van. 

Azaz nyolc év alatt egy átlagos lakásban vagy háztartásban 220 ezer forintot költenek a fővárosban vízdíjra.

Egy köbméter víz 219 forint 2020-ban Budapesten, a csatornadíj további 381 forint köbméterenként.

Tehát nem mindegy, hogy mennyire hagyod zubogni a vizet. Pár tanács betartásával évente súlyos tízezreket foghatsz a vízdíjon, mutatjuk, mire kell figyelni!

A két legnagyobb víznyelő

Érdemes beszerezni egy levegőztetőt - másnéven perlátort -, a neten már számos olyan "vízspórolót" kapni, ami levegővel dúsítja fel a csapból kiáramló vizet, így pedig kevesebb is elég a kézmosáshoz, mosogatáshoz. Párezres tétel, hamar behozza az árát.

Ügyelj arra, hogy ne szivárogjon a WC: ha nem zár rendesen a szelep, és apránként folyik a víz, akkor évente több száz liter mehet pocsékba - miközben az óra pereg, ki kell fizetni a díjat utána. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod leellenőrizni, ha a tartályba valamilyen színezőanyagot teszel, és vársz egy kicsit. Ha megjelenik az elszínezett víz a kagylóban, akkor bizony baj van, érdemes szakembert hívni, mielőtt rengeteg víz megy pocsékba.

Emellett jó spórolási módszer, ha megnézed, mennyi víz kell az öblítéshez. Ha kevesebb is elég, mint ami a tartályba belefér, akkor tehetsz be egy lezárt, homokkal töltött PET-palackot a tartályba. Így kevesebb vízzel fog üzemelni az öblítés - arra figyelj, hogy a palack ne zavarja a mechanikát.

A másik otthoni "víznyelő" a zuhany: gondolj csak bele, mennyi vizet folyatsz el, ameddig beállítod a hőfokot! Az akár fél-egyperces művelet alatt minden csepp pocsékba megy, miközben az óra pörög, ezáltal a számla is. Hogy minimalizáld a veszteséget, gyűjtsd össze az állítgatás alatt kifolyó vizet egy vödörbe. Később pedig használd fel, ha nem feltétlenül kell meleg víz ahhoz, amit csinálsz - például virágöntözés, áztazás, vagy akár a WC-t is leöblítheted vele.

Jól jöhet, ha feljegyzed, bejelölöd a csapon, hogy melyik állásban lesz megfelelő hőfokú a zuhanyvized! Így nem kell sokat pepecselni a beállításokkal, nem folyik fölöslegesen a csap. Sokat lehet fogni a vízszámlán, ha gyorsan letudod a zuhanyzást, nem 30-40 percig folyatod magadra a vizet: érdemes erre sarkallni a gyerekeket is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?