A legtöbb balatoni településen nem változnak a parkolási tarifák és a fizetős övezetek sem, de akadnak kivételek.
A legfinomabb házi lángos recept alapján bemutatjuk, hogyan készül a házi lángos tészta, a krumplis lángos tészta, illetve a kefíres lángos recept egyszerűen. Hogyan történik a lángos tészta készítése és miben más a nyugdíjas lángos? Megtudhatod azt is, mekkora egy lángos súlya, hány kalória egy lángos, hány deka egy lángos vagy hány gramm egy lángos!
Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha megmondjuk: egy kiadós lángosért nem kell elmennünk a Balatonig! Ha lángossütésről van szó, ahány ház, annyi szokás: van, akinek a kedvence a krumplis lángos tészta, van, aki esküszik, hogy nincs is kiadósabb, mint egy kefíres lángos. Cikkünkben bemutatjuk a lángos recept legnépszerűbb variációit, emellett azt is megmutatjuk, pontosan hány deka egy lángos (vagy hány gramm egy lángos). Sok mindenkit viszont, főleg a diétázókat, az érdekli igazán, hány kalória egy lángos - vigyázat, ez bizony nem egy fogyókúrabarát recept!
A lángos eredete
A lángos a magyar konyha egy hagyományos kelt tésztás receptje: a lángos készítésekor egy kifejezetten lágy tésztát készítünk, amit később, ha megkaptuk a megfelelő állagot, vékony lepényformára nyújtunk, végül olajban sütünk ki. A lángos eredete tisztázatlan: egyesek szerint a török időkben honosodott meg Magyarországon, mások szerint olyan régi ételről beszélünk, amit már az ókori rómaiak is fogyasztottak. A lángos nálunk a nyár hozadéka: nyári szabadtéri rendezvények, strandok, gyorsbüfék tipikus hazai étele.
Az eredeti lángos tészta receptje
A lángos hozzávalói
- 30 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1.5 dl víz
- 2.5 dkg friss élesztő (egy egésznek fele)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál porcukor
- minimum 5 dl napraforgóolaj a sütéshez
Az eredeti lángos recept elkészítése
- Melegítsük langyosra a tejet, majd keverjük benne el benne a porcukrot és morzsoljuk hozzá az élesztőt. 10-15 perc alatt, lefedve felfuttatjuk.
- Átszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és az élesztős, felfuttatott tejet és egy kevés langyos vizet, hogy kellőképpen lágy tésztát kapjunk - vigyázzunk, a lángos tészta lágy legyen, ne pedig folyékony!
- Kb. 1 órára félretesszük a hűtőbe keleszteni, míg minimum a duplájára dagad a lángos tészta.
- A lángos tésztát olajos kézzel nyújtjuk a megfelelő, közismert méretre, majd az előre felhevített napraforgóolajban 2-4 perc alatt kisütjük.
- A feltét ráhelyezése előtt rácson/papírtörlőn hagyjuk lecsepegni az olajat, és már fogyasztható is a hazi langos.
Kefíres lángos recept
A kefíres lángos hozzávalói
- 100 dkg liszt
- 4 db tojás
- 5 dkg élesztő
- 6 dl kefir
- 3 tk só
- minimum 5 dl napraforgóolaj a sütéshez
A kefíres lángos recept elkészítése
- E lángos tészta recept esetében az élesztőt felfuttatjuk a langyosra melegített kefírben, majd elkeverjük benne a sót és a tojást. A folyékony hozzávalókat végül összegyúrjuk a liszttel.
- Lefedett edényben, hűtőben, min. 1 óráig, de akár egy éjszakán át is keleszthetjük.
- Olajos kézzel formázzuk a lángost, majd a fent leírt módon kisütjük.
Krumplis lángos recept
A krumplis lángos hozzávalói:
- 50 dkg krumpli
- 1 csipet só
- 1.25 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tk porcukor
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2 dkg vaj
A krumplis lángos elkészítése:
- A krumplit megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. A krumpliról leöntjük a vizet, majd krumplinyomóval összetörjük.
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk a cukorral.
- Az összetört krumplihoz adjuk az átszitált lisztet, az olvasztott vajat, a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet, végül addig gyúrjuk, míg el nem készül a nyúlós lángos tészta.
- 0,5-1 órán keresztül kelesztjük langyos helyen.
- Olajos kézzel formázzuk a lángosokat, majd napraforgóolajban kisütjük.
Lángos feltétek: melyik a kedvenced?
- Fokhagymás: napraforgóolaj + fokhagyma
- Sajtos-tejfölös: reszelt sajt + tejföl + tetszőlegesen fokhagyma
- Magyaros: húsos szalonna/kolbász + lilahagyma + tejföl + reszelt sajt
- Édesszájú lángos: bármilyen házi lekvár
Hány deka egy lángos?
Hány dkg egy lángos? 15-20 dkg, a lángos tészta vastagságától függően
Hány gramm egy lángos?
Egy lángos hány gramm? Grammban kifejezve egy lángos a vastagságától függően 150-200 g
Hány kalória egy lángos?
A sima lángos kalória tartalma 350 kcal (natúr / alap lángos) és 500 kcal (sajtos tejfölös lángos kalória) között mozog attól függően, mi és mennyi a lángos feltétje. Egy felnőtt ember esetében az ajánlott napi kalóriabevitel 1500-2000 kcal. Ha nem diétázunk, nyugodtan ehetjük a lángost, de érdemes meghúznunk valahol a határt, ugyanis hizlaló étellel van dolgunk!
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
De'Longhi Rivelia automata kávégép lenyűgözte a piacot a három International Forum Design Awards (IF) Díj elnyerésével (x)
2024. március 1-jén a De’Longhi, a világszerte elismert vezető háztartási termékeket gyártó vállalat, büszkén mutatta be legújabb innovációját, a Rivelia teljesen automata kávégépet.
- Támadás ért egy iraki katonai bázist - Izraelt gyanítják az akció mögött
- Újabb veszélyes fegyverkísérleteket hajtott végre Észak-Korea
- Sikeres küldetés után tér haza a német flotta legjobb hadihajója - videó
- Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki
- Golovin Vlagyimir: több fontos területen is nagyot fejlődött a női kéziválogatott
- Az újságírókat sem kíméli az ukrajnai háború