6 °C Budapest

Mutatjuk, mi minden változott július 1-től: rengeteg magyart érint

2018. július 1. 13:02

Július első napján érkezünk el az év feléhez, ettől a dátumtól kezdve sok új jogszabály lép életbe: bizonyos szolgáltatásokért lényegesen többet kell fizetnünk, mint eddig, ám van, ami ingyenessé válik. Összeszedtük a mától érvényes legfontosabb változásokat.

Online számlázás

Az év egyik legfontosabb újítása a ma életbe lépő online számlázás. A változás lényege, hogy egy cég számlázó programjának a legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó - vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos számlaértékű - számla minden adatát azonnal, online módon továbbítania kell az adóhatóság részére. Mostantól csak olyan program lesz használható, amely automatikusan küldi az adatokat a NAV felé, kiváltva ezzel a jelentések havi benyújtását.

Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság.

A pénztárgép által kibocsátott nyugtákra nem vonatkozik a kötelezettség, mivel az évek óta működő, online pénztárgépekre vonatkozó szabályok már ellátják a szükséges adatszolgáltatást. A kormány több mint egy éves felkészülési időt biztosít az átállásra, amelyhez az adóhivatal minden segítséget megad.

Mától követik az étel- és italautomaták forgalmát is: drágulás várható

Ám nem ez az egyetlen forgalmi adatokkal kapcsolatos változás: a kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomaták július 1-je után csak automata felügyeleti egységgel (AFE) üzemeltethetők. A beépített egységen keresztül az automata továbbítja a forgalmi adatokat a NAV-hoz, így azonnal láthatóvá válik a bevétel. Az AFE beszerzéséhez az állam vissza nem térítendő támogatást nyújtott a berendezések üzemeltetőinek. A támogatás összege 120 ezer forint, amely magában foglalja az egység árát és a telepítéssel összefüggő valamennyi díjat és költséget. Ám a havi ötezer forintos szolgáltatási díj miatt, melyet az üzemeltető köteles befizetni, várhatóan drágulnak az automatás termékek.

Milliós büntetés a parlagfű miatt

Ahogy arrólírtunk, a hatóságok mától bírságolhatnak meg minden olyan földhasználót, akik június 30-ig az ingatlanon nem akadályozta meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását. De ez még nem elég, hiszen a NÉBIH tájékoztatása szerint ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartani. Aki ezt elmulasztja, arra minden esetben növényvédelmi bírságot szabnak ki, mely a fertőzöttség mértékétől függően

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Magyarországon minden ötödik ember allergiás erre a gyomnövényre.

Drágul a fővárosi taxiszolgáltatás

Mától drágább lesz Budapesten taxival utazni. Az az Országos Taxis Szövetség javaslatára módosított rendelet szerint

  • a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik,
  • a kilométerdíj 280-ról 300 forintra nő,
  • a percenkénti várakozás pedig 70-ről 75 forintra.

A taxisok a javaslatukat azzal támasztották alá, hogy a kilométerdíj 2013 óta nem változott.

Ingyenes lesz a KRESZ vizsga a fiataloknak

Mostantól visszatérítik a KRESZ tanfolyam árát a 20 év alattiak számára, sőt, a vizsga díját is visszakaphatják. Az intézkedéstől azt várják, hogy több fiatal jut majd hozzá a jogosítványhoz, növelve ezzel mobilitásukat, így könnyebben érvényesülhetnek majd a munkaerőpiacon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyanús egészségügyi adataink

Július elsején módosul a büntetőeljárásról szóló törvény. Mostantól eljárást lehet indítani valaki ellen alapos gyanú nélkül is. A törvény felhatalmazza a rendőrséget vagy a bíróságot arra, hogy közvetlen elektronikus kapcsolattal egészségügyi adatokat kérdezzen le a polgárokról. Ezekből az adatokból, mint például, hogy mikor vettünk részt utoljára kórházi kezelésen, szedünk-e rendszeresen gyógyszert, következtetni lehet a gyanús személyek életvitelére.

Az ülnökség gyakorlatilag megszűnik

Az új eljárási törvény felállítja a bírósági ülnököket július első napjától. Az ülnök nem hivatásos bíró, mégis felelősségteljes feladatot lát el. Lehetőség van arra, hogy azokban az esetekben, melyekben a vádat nem ügyész képviseli, hanem maga a sértett, az ülnök önállóan is eljárhat, és határozatot is hozhat, de csak korlátozottan. Az ő feladatkörük szűnik most meg, pontosabban mostantól csak azokban az esetekben lesz rájuk szükség, melyekben fiatalkorúak elleni folyik büntetőeljárás, vagy a katonai bűnperekben.

Végelszámolás

Az egyszerűsített végelszámolás szabályai is változnak 2018. július 1-től, mely várhatóan egyszerűsítéseket és könnyítéseket hoz magával. Például az egyszerűsített végelszámolásnak a megindítását nem a cégbíróságnak, hanem a NAV-nak kell bejelenteni. Az is fontos változás, hogy ezentúl bármely cég számára él az egyszerűsített végelszámolás lehetősége, amennyiben nem kötelezett könyvvizsgálatra.

Nagyobb biztonságban érezhetik magukat az utazási irodák ügyfelei

A mai naptól kezdve két pillérre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka. Elkülönítik a befizetett előlegek és a részvételi díjak visszafizetésére felhasználható részt. Az utazásszervezőknek ugyan eddig is kellett biztosítékot letenni és biztosítást kötni arra az esetre, ha fizetésképtelenek lennének, csőd esetén azonban elsősorban a külföldön rekedt utasok hazaszállítása volt a főcél.

Arról általában már nem gondoskodtak, hogy a már befizetett részvételi díjakat is vissza tudják fizetni. Ez a rendszer válik biztonságosabbá

 - nyilatkozta Lambert Gábor, Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője. Az utazási irodák működési engedélyt is csak akkor kapnak, ha eleget tesznek a feltételeknek.

A külföldre utazóknak ez fontos lehet

Franciaországban július 1-től óránként 90-ről 80 kilométerre csökken a megengedett legnagyobb sebesség a lakott területen kívüli országutakon. Az intézkedés mintegy 400 ezer kilométernyi útszakaszt érint. Észtországban pedig ingyenessé teszik a buszközlekedést, mostantól a turistáknak sem kell fizetniük.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem