11 °C Budapest

Műfenyő vagy igazi? Mutatjuk, hol kapható műfenyő, 3D műfenyő árak 2020

2020. december 17. 13:00

Műfenyő vagy igazi karácsonyfa? Műfenyő hol kapható? Műfenyő OBI, műfenyő Tesco: mutatjuk, hogyan készül a műfenyő, milyen a szép műfenyő és hol kapható a műfenyő!

Évről évre előkerülő karácsonyi dilemma a karácsonyfavásárlás kérdése. Ragaszkodjunk a hagyományokhoz és vegyünk vágott fenyőt? Vagy legyen inkább egy állandó műfenyő otthonunkban, amit minden karácsonykor elővehetünk? Netán vásároljunk cserepes fenyőfát, amit az ünnepek múltával a szabadban elültethetünk? Cikkünkben összegyűjtöttük érveinket a műfenyő vásárlás mellett és ellen, hogy mind megtalálhassuk a családi szokásainknak, élethelyzetünknek megfelelő, praktikus karácsonyfát.

A karácsonyfa állítás hagyománya

A karácsonyfa állítás eredete a 16. századi Németországba nyúlik vissza: a középkorban szokás volt Jézus születésének ünnepén kivágni egy fiatal, örökzöld fát, ami az ifjú élet feláldozását szimbolizálja ugyanúgy, ahogy Jézus áldozta föl életét fiatalon az emberiségért. Egyes forrásokból kiindulva Luther Márton volt az első, aki karácsonyfát állított gyermekeinek, mások szerint a karácsonyfa a karácsonyi piramis ágakkal díszített változatából alakult ki. A karácsonyfa állítás szokása a hétköznapi emberek körében csak a 20. század során terjedt, el, amikor is a karácsonyi díszeket igazi, égő gyertyákkal díszítették, az elektromos izzósor pedig luxusterméknek számított.

Ma a karácsony ünneplése és a karácsonyfaállítás már az egész világon elterjedt téli szokás, ám ahogy telik az idő, úgy változnak a trendek is. Az élő fenyőfák egy részét egyrészt praktikussági, másrészt környezetvédelmi okokból számos családi és közösségi helyszínen felváltották az évről évre jobb minőségű 3D műfenyők, amiket sokszor szinte a lehetetlennel határos megkülönböztetni az igazitól. Nézzük, milyen szempontok alapján hasonlítható össze a műfenyő és az élőfenyő!

Élő fenyő karácsonyfa

Az élőfenyő előnyei és hátrányai

A hagyományos élő karácsonyfa minden családi otthont meghitté varázsol az ünnepi időszakban: a fenyőfa tűlevelei a tél fűszeres, élettel teli illatát kölcsönözik otthonunknak, ám sajnos az ágak 2-3 héten belül kiszáradnak, elkezdik tűleveleiket hullatni. Ennek köszönhetően a karácsonyfa eltávolítása után sokszor az egész szobát, házat ki kell takarítanunk, nem beszélve a gyantás lerakódásoktól, amelyek beboríthatják a díszeket és akár a karácsonyfa alatti szőnyeget is tönkre tehetik. Az élő karácsonyfa, habár a kellemes hangulat és illat mindenképpen mellette szól, számos családnak okoz bosszúságot: nehéz belefaragni a tövét a karácsonyfa-talpba, a fa gyakran ferde és aszimmetrikus, sokáig tart a megfelelő pozíció beállítása. A vágott fenyőt sajnos minden évben ki kell dobni, a kisebb méretű élő karácsonyfák viszont, ha szilveszter után újra a hideg természetben tartjuk őket, akár évtizedeken keresztül a kert díszévé válhatnak.

3D műfenyő

A műfenyő előnyei és hátrányai

A különféle műfenyő típusoknak mindenek megvannak a maguk előnyei és hátrányai, legyen szó 2D fali karácsonyfa-dekorációról vagy 3D műfenyő állításról. A műfenyő előnye, hogy habár műanyagból készül, összességében környezetkímélőbb jelenség, mint az élő karácsonyfa. Míg az élő fából évente ki kell vágatnunk egyet, addig a műfenyő a garázsban, padláson megvárja a következő telet. A 3d műfenyő praktikussága az egyszerű kezelhetőségében rejlik: elég leporolnunk, feldíszítenünk és a sarokba állítanunk, sokkal kevesebb gondunk van a műfenyő állításával, mint a vágottéval. A műfenyő szimmetrikus, nem hullatja a leveleit a meleg hatására, emellett az egész műfenyő könnyen emelhető és szállítható, így az idősek számára is praktikusabbak. Továbbá a műfenyő előnyös tulajdonságai közé tartozik még, hogy a műfenyő kevésbé alkalmas a kigyulladásra.

3D műfenyő dekoráció: hogyan készül a műfenyő?

A műfenyő az 1960-as évek óta egyszerű PVC fóliából készül: a gyártó az alapanyagból kb. 10 cm vastagságú csíkokat vág, majd ezekből metszik ki azokat a sávokat, amelyekből a műfenyő "tűlevelei" állnak ki. A műfenyő gyártó ezeket a kis tűleveles szalagokat különböző színűre befesti, majd feltekeri és fel is kerülhetnek a karácsonyfa ágait formázó vékony acéldrótokra. A műfenyő készítés utolsó mozzanata a műfenyő formára igazítása: a kiálló ágakat, előnytelen részeket egy éles eszköz, például olló segítségével egyszerűen lemetszik. Minél több zöld és barna árnyalatot használ a műfenyő gyártó a műfenyő leveleihez és szárához, annál élethűbb lesz a végeredmény!

Milyen a szép műfenyő?

Műfenyő vásárlás során érdemes szem előtt tartanunk, hogy milyen célból is vásároljuk azt: kültérre vagy beltérre lesz, mekkora szobában ékesítjük fel, az év többi idejében hol fogjuk tárolni? Ha beltérre vásároljuk, ahol az egész család közelről látja, érdemes a nagyobb, drágább darabokat vennünk, ami masszívabb anyagból készült, mint olcsó társai.

3D műfenyő árak: műfenyő hol kapható?

  • Műfenyő OBI: 1.000 Ft-tól több, mint 60.000 Ft-ig terjedő árskálán válogathatunk;
  • Műfenyő Tesco: 2020 során az akciós műfenyő a TESCO-ban már 10.000 Ft-tól beszerezhető (30% kedvezmény);
  • Műfenyő Praktiker: a Praktikerben is vásárolható műfenyő az apró, 2.000 Ft-os daraboktól egészen a több tízezresig.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem