Lakásfelújítási támogatás 2021: így válassz hozzá otthonfelújítási hitelt a magyar bankokban

2021. február 3. 19:00

Első körben öt hazai bank kínálatába került be a támogatott otthonfelújítási hitel, így már azok is kihasználhatják az otthonfelújítási támogatás "ingyen" millióit, akik nem tudják a munkálatokat önerőből megfinanszírozni. Bár a jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, az egyes bankok hitelbírálata mégis eltér némileg egymástól. Mutatjuk azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a bank kiválasztásakor.

2021-től a legalább egy gyermeket nevelők részére a Magyar Államkincstár utólag visszafizeti a felújítási és korszerűsítési költségek 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot. Mivel a benyújtott számlák kifizetését követően, utólag lehet megigényelni a vissza nem térítendő támogatást, azok tudják csak kihasználni a lehetőséget, akik rendelkeznek elegendő saját megtakarítással.

Ebben segíthet a február 1-től elérhető támogatott otthonfelújítási hitel, amit már a munkálatok megkezdése előtt meg lehet igényelni, az utólag megkapott támogatási összeg pedig automatikusan betörlesztésre kerül, csökkentve a tőketartozást és a havi hiteltörlesztő összegét - hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu szakértői.

A támogatott felújítási hitel legfontosabb általános jellemzői:

  • Maximum 6 millió Ft hitel vehető fel.
  • Legfeljebb 10 év lehet a hitel futamideje.
  • A hitel kamata a teljes futamidő alatt 3%.
  • Azok számára érhető csak el, akik jogosultak az otthonfelújítási támogatásra.
  • A felújítási támogatás (maximum 3 millió Ft) Kincstár általi kifizetése automatikusan csökkenti a fennálló hiteltartozást.
Mely hazai bankoknál érhető el februárban a lakásfelújítási hitel?

A jogszabály által biztosított február 1-jei induláskor öt bank (OTP Bank, K&H Bank, Gránit bank, Takarékban, Erste) kínálatában érhető el az állami támogatású kölcsön. Bár a jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, az egyes pénzintézetek között mégis találni különbségeket, amelyeket érdemes a választásnál is figyelembe venni.

  • 1. A bankok jellemzően nem állnak be jelzálogjoggal más pénzintézet mögé, ezért ha az igénylő ingatlanján van már jelzáloghitel - például azért, mert lakáshitellel vásárolta azt korábban -, akkor célszerű azt a bankot megkeresni, amelyik azt nyújtotta.
  • 2. Az egyes bankok esetében eltérő a minimálisan felvehető hitel nagysága, így ha kisebb összegű kölcsönre van szükségünk, ez is szempont lehet választáskor.
  • 3. A hitelek minimális futamidejében is vannak eltérések, ami akkor lehet érdekes, ha valaki már előre tudja, hamar vissza fogja fizetni a kölcsön összegét, ráadásul a rövid futamidő miatti magas törlesztők kifizetése sem jelent problémát számára. Természetesen a hitelt lehetőség van a futamidő előtt bármikor elő- vagy végtörleszteni, ám ennek általában költsége van, ami bankonként ugyancsak eltérhet.
  • 4. A bankok minden esetben maguk határozzák meg a hitelezhetőséghez elvárt minimális jövedelem nagyságát, ami általában a minimálbér, de ezt illetően is lehetnek eltérések. Ezért előfordulhat, hogy valaki ugyanazzal a jövedelemmel az egyik banknál hitelezhető, míg a másiknál nem.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem