2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Ezt feltétlenül tudnod kell, ha saját háztartást vezetsz: a jövőnk múlik rajta


Egyre fontosabb, hogy a lakosság ne csak hogy szelektíven, de jól szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot, hiszen sokat tehetnek ezzel a körforgás fenntartásáért.

Egyre több szemét lepi el a bolygónkat, ami mára olyan súlyos problémává nőtte ki magát, hogy nem csak egyéni fogyasztói, de kormányszinten is foglalkozni kell vele. Magyarországon 18 millió tonna hulladék keletkezik évente, ennek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni - tájékoztatta korábban lapunkat az ITM.

Tavaly jelentősen emelkedett Magyarországon a hulladék újrahasznosításának mértéke és csökkent az egy főre jutó hulladéktermelés - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Kiderül, hogy az összes hulladék 65,3 százalékát újrahasznosítják, miközben 2007-ben még csupán 24,6 százalék, 2015-ben pedig 50,1 százalék volt ez a mérték.

Tehát egyre fontosabb, hogy a lakosságne csak hogy szelektíven, de jól szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot - ebben szeretnénk most a segítségükre lenni. Te például tudod, hogy mely papírt lehet újrahasznosítani, és melyiket nem? Vagy hogy hová kell vinni a régi elektronikai eszközeidet? És vajon újrahasznosíthatóak a pizzadobozok?

Számos az újrahasznosító üzembe küldött tétel végül mégiscsak a szeméttelepen köt ki, csupán a lakosság figyelmetlensége vagy tudatlansága miatt. 

Nem ugyanúgy működik minden üzem, ezért feltétlenül ellenőrizd, melyek azok a hulladékfajták, amelyeket a kék vagy a sárga kukába dobhatsz.

Ebben az FKF honlapjára feltöltött információs plakátja lehet a segítségedre:


Fotó: fkf.hu


Műanyagot a műanyagba? A QuickandDirty cikke azt javasolja, hogy mivel műanyag zacskók eltömíthetik a válogató gépeket, ezért érdemes csak simán kidobni a műanyag szemetet nem pedig bezacskózva. További megfontolandó tanácsok:

  • Az ételmaradékokat minden esetben távolíts el a konzervdobozokból és a műanyag tárolókból.
  • Mi a helyzet a pizzás dobozzal? A zsírral átitatott, ételmaradékkal jócskán szennyezett papírkarton már nem számít tiszta csomagolási hulladéknak, így nem kerülhet a szelektív gyűjtőbe. Azonban, ha a teteje nem szennyeződött, egy laza mozdulattal tépjük le és tegyük be a szelektív gyűjtőbe.
  • Vannak olyan szelektíven gyűjthető hulladékok, amelyeket a gyűjtőedényben nem, a hulladékudvarokban viszont leadhatunk. Ilyenek pl. a hungarocell, neoncső, különböző izzók, elektronikai hulladékok (megjavíthatatlan háztartási eszközök), kábelek, használt sütőolaj, elem, veszélyes hulladékok (pl. festékek).
  • A legtöbb műanyag palack újrahasznosítható, kivéve, ha mérgező anyagokat tároltunk bennük. Ezeknek a palackoknak a szemétbe kell kerülniük, sőt, gyakran előfordul, hogy veszélyes hulladékként kell őket ártalmatlanítani. Ilyen például a festékesdoboz, vagy a gyógyszeres tégely.
  • Ha kertesházban élsz mindig külön kell gyűjteni a zöldhulladékot is. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják. A begyűjtött zöldhulladékból komposztálási technológiával minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül, ezért nagyon fontos a hulladék tisztasága.

Újrahasznosítás otthon: így csináld

Vannak olyan hulladékok, amelyeket egyszerűen nem lehet újrahasznosítani, de ettől függetlenük újra felhasználhatók. Rengetegötletet meríthetsz az olyan videókból, mint ez itt:

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked