31 °C Budapest
Brutál árvíz éri el Budapestet: kiadták a figyelmeztetést, ez kemény lesz

Brutál árvíz éri el Budapestet: kiadták a figyelmeztetést, ez kemény lesz

2024. június 3. 21:04

Folytatódik az esőzés a dunai vízgyűjtőn, a vízügy felkészült a várható árhullám elleni védekezésre: megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.

A Duna vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatt árhullám érkezik a folyón. A védekezési munkák összehangolására ma reggel 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, és több mint 60 szakembert rendelnek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz. A váratlanul kialakuló nagyobb csapadék miatt az előrejelzések meglehetősen bizonytalanok, de a legfrissebb számítások szerint a Duna pénteken Nagybajcsnál III. fok közelében, míg a hétvégén Budapestnél várhatóan I. fok felett, az alsó rakpartot megközelítve tetőzik majd.

A Duna felső vízgyűjtőjén folytatódott a csapadéktevékenység, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 mm eső hullott. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett további 5-20 mm, lejjebb további 20-25 mm csapadék valószínű az elkövetkező 48 órában.

A ma reggeli számítások szerint a hazai szakaszon Nagybajcsnál a III. fokot megközelítően a péntek reggeli órákban tetőzik a Duna, míg Budapesten a hétvégén várható a tetőzés I. fokot meghaladó, az alsó rakpart szintjét megközelítő vízállással.

Friss!

A következő hat napban Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál I. fok feletti, a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén az I. fokú szintet meghaladó vízszint várható. A Tarnán a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint feletti, míg a Zagyva alsó szakaszán, Jászteleknél az I. fokú szintet megközelítő vízállásra lehet számítani.

A védekezési munkák irányítására és koordinálásra ma reggel 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakképzett őrszolgálat biztosítása érdekében több mint 60 kollégát rendelnek át a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól az ország észak-nyugati részére, a Duna szigetközi szakaszára.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vízgyűjtőterületen váratlanul, illetve a vártnál nagyobb mennyiségben lehulló csapadék meglehetősen bizonytalanná teszi az előrejelzéseket. Emellett a sok eső és a tavaszi időszak következtében az ártéren rendkívül dús növényzet állja útját a víznek, ami lassítja az ár levonulását és az előrejelzettnél magasabb vízszintet eredményezhet.

A vízügy szakemberei azonban a nap 24 órájában követik az adatokat, figyelik a folyót, és a változó helyzethez alkalmazkodva végzik az árvízi védekezést.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem