Historic city of Debrecen, Hungary. Old town with architecture, church and skyscrapers.

Elképesztő, ami Debrecenben folyik: ilyet még nemigen láttunk az ingatlanpiacon

2024. április 2. 20:31

A vándorlási veszteség és a csökkenő tranzakciószám ellenére is az Észak-alföldi régió az ország második legnagyobb és legaktívabb területe az ingatlanpiacon: Debrecen mindhárom lakástípus esetében a tájegység legdrágább városa, mutatta ki egy régiós összegzés.

Az Észak-Alföldön az utolsó lezárt évben 20,4 ezer adásvétel történt, ami az országos tranzakciók 14,8 százaléka volt 2022-ben, és a főváros után a legmagasabb arány, derült ki az Otthon Centrum (OC) összesítéséből. A 2023-as évből egyelőre csak a harmadik negyedév előzetes adatai ismertek, a Központi Statisztikai Hivatal összegzése alapján az Észak-Alföldön 10 ezer adásvétel történt. Az Otthon Centrum elemzői szerint 2023-ban az egy évvel korábbinál 20 százalékkal kevesebb, nagyjából 16-17 ezer adásvétel várható majd a régióban. Az elemzési szakemberek prognózisa idén kis erősödés után 18 ezer fölötti adásvételt valószínűsít.

A tavalyi – még nem lezárt – évben a legtöbb adásvételt a három megyei jogú városban várják az OC szakemberei: a listát Debrecen vezeti (2150 darabbal), majd Nyíregyháza (1700) és Szolnok (950) a sorrend.

Ezer lakosra vetítve azonban már más képet mutat a térség, ugyanis a kisebb településeken történt fajlagosan a legtöbb adásvétel, ami azzal magyarázható, hogy ezekben a helységekben egy-egy adásvétel jelentősebb hatást gyakorol a fajlagos érték alakulására, mint a nagyvárosokban. Emiatt csak az ezer főnél népesebb települések adatait vette figyelembe a kimutatás, az így kialakult rangsort pedig Öcsöd vezeti 36,1 ezrelékkel, amit Tiszaroff 28,1 és Érpatak 27,1 ezrelékes értékkel követ. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy az első két település, valamint a rangsorban negyedik Kőtelek is vízparti, ami jelentősen növeli a helység kedveltségi mutatóját. A nagyvárosok a középmezőnyt erősítik, Nyíregyházán ezer lakosra 14,8 tranzakció becsülhető, majd Szolnok 14,3 és Debrecen következik, 10,7 adásvétellel.

Ugyanakkor masszív elvándorlás jellemzi a térséget: a régióhoz tartozó 32 járásból 27-nek negatív a vándorlási egyenlege, vagyis többen távoznak onnan, mint ahányan érkeznek. Főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében erős a vándorlási veszteség, az utolsó nyolc helyezett mindegyike a vármegye valamelyik járása. Ezer lakosra vetítve a Vásárosnaményi járásban a legnagyobb a vándorlási veszteség (23,1 fő), majd a Záhonyi járás (19,1) és Fehérgyarmati járás (17,1) következik.

A közvetítő értékesítési adatai alapján az Észak-Alföld három nagyvárosa közül Debrecen a legdrágább, amely minden lakástípus esetében a régió listavezetője volt 2023-ban. A téglalakások átlagos négyzetméterára 755 ezer forint volt tavaly, amelyet Nyíregyháza 515 ezer és Szolnok 400 ezer forinttal követett. Említést érdemel Hajdúszoboszló és Tiszafüred is, előbbinél 640 ezer, utóbbinál 365 ezer forintos átlagos négyzetméterárat mértek.

A panellakások szegmensében ugyancsak Debrecen a legdrágább, négyzetméterenként 638 ezer forintos átlaggal, majd Nyíregyháza 440 ezer, míg Szolnok 385 ezer forintos átlag értékkel fért fel a dobogóra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A használt házak Debrecenben négyzetméterenként 615 ezer forintos fajlagos áron keltek el, ám Nyíregyháza (355 ezer) és Szolnok (300 ezer forint) jócskán leszakadt a hajdúsági várostól. Hajdúszoboszlón 440 ezer, míg Tiszafüreden 308 ezer forint az átlag. A használt házak régiós átlag értéke az előző évben 303 ezer forint volt négyzetméterenként.

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem