13 °C Budapest
The Hungarian Parliament Building, the largest building in the country, is an iconic landmark and a popular tourist destination in Budapest. The tallest building in this big city is located in Lajos Kossuth Square on the bank of the Danube.

Ez a 20 legolcsóbb és legdrágább utca az V. kerületben: itt fillérekért vehetsz lakást

2023. június 10. 14:31

Hogyan alakulnak most az ingatlanárak Budapest szívében, azaz mennyiért vehetünk most lakást, házat a V. kerületben? Melyek a legolcsóbb lakások, és hová költözik a budapesti elit, azaz melyek a városrész legdrágább utcái? Budapestet górcső alá vevő ingatlanpiaci cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A KSH adatai szerint 2022 harmadik negyedévére, a 2015-ös szintet 100-nak véve, a hazai lakásárindex elérte a 256 százalékot, azonban a drágulás üteme és a forgalom is egyértelműen lelassult. Az várható volt, hogy a lakásárak folyamatos kétszámjegyű növekedése nem tarthat örökké, és már 2022 tavaszán is érzékelhető volt az érdeklődés gyenge csökkenése.

Ám e folyamatra ezúttal nagyon sok egyéb hatás is rárakódott – pl. az elszabaduló infláció, az eszkalálódó háborús helyzet, a rezsikrízis –, s ez most egyszerre kezd meglátszani a számokban. Bár némelyik már az év első felében is rontotta a feltételeket, akkor az állami támogatások és az év elején kapott plusz jövedelmek még tovább segítették a keresletet, így a lendület csak az új energiaárak nyári bejelentése után fogyott el.

Most egyelőre a kivárás jellemző, ami nem is feltétlenül ugyanúgy hat majd a piac minden szegmensében. Az, hogy mikor kap új lendületet a piac, vagy annak legalább egy része, éppen úgy függhet a hitelkamatok alakulásától, mint attól, hogy az első „valódi” tél tapasztalataiból tavaszra milyen következtetéseket szűrnek le az emberek. A kivárásnak is van természetes vége: a szükségessé váló költözéseket sem lehet az idők végezetéig halogatni. S persze az is mozdíthat a piacon, ha mérséklődnek az árak, illetve a vevők jobban kihasználják a most éppen bővebbé váló alkulehetőségeket és a 2023-ban is elérhető lakástámogatásokat.

Budapesten - hasonlóan az országos átlaghoz - lassuló ütemben, de folyamatosan emelkednek az ingatlanárak Budapesten: az újépítésű lakások esetében a vásárlóknak már körülbelül 1,5 millió forinttal kell számolniuk négyzetméterenként. Korábbi cikkünkből pedig az is kiderült, hogy 2022-ben a főváros belső kerületei 2,4 százalékkal olcsóbbak voltak, mint a főváros egésze, míg a külső kerültetekben 13,5 százalékkal kellett többet fizetni átlagosan egy négyzetméter lakóingatlanért.

Az olló 2020 óta egyre csak zárul a külső és a belső kerületek átlagára között a nagy pesti átlaghoz képest. Közben az agglomerációban összességében kb. 30 százalékkal kerültek kevesebbe az ingatlanok a fővárosiaknál. Viszont ez korántsem azt jelenti, hogy maguk az ingatlanok olcsóbbak lettek.

Íme Budapest V. kerületének legolcsóbb és legdrágább ingatlanjai

Az budapesti helyzet tehát ismert, de mi újság a főváros kerületeivel, hol tetőztek vajon a négyzetméterárak, azaz – ha hihetünk a fenti elemzői prognózisnak – honnan kezd majd el konszolidálódni az árszínvonal? Nos, a Pénzcentrum friss, Budapest kerületeit vizsgáló cikksorozatában épp ennek járt utána. Jelen írásunkban Budapest szívét, azaz az V. kerületet vesszük górcső alá és vizsgáljuk meg, hogy mely utcákban lehet a legolcsóbban, illetve a legdrággábban ingatlanhoz jutni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 1 millió 54 ezer forintot kértek Budapest V. kerületének egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is. Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a többlakásos társasházak négyzetméterenként 1 millió 54 ezer forintért (701 tranzakció alapján) keltek el Budapest V. kerületében.

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Budapest V. kerületének legdrágább és legolcsóbb utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így a Budapest egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet. Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. És akkor nézzük Budapest V. kerületének legeit.

A 20 legdrágább utca Budapest V. kerületében

  1. Kossuth Lajos tér (2 millió 443 ezer forint/nm)
  2. Dorottya utca (1 millió 457 ezer forint/nm)
  3. Galamb utca (1 millió 409 ezer forint/nm)
  4. Apáczai Csere János utca (1 millió 276 ezer forint/nm)
  5. Sas utca (1 millió 252 ezer forint/nm)
  6. Vécsey utca (1 millió 252 ezer forint/nm)
  7. Markó utca (1 millió 247 ezer forint/nm)
  8. Petőfi Sándor utca (1 millió 204 ezer forint/nm)
  9. Hold utca (1 millió 187 ezer forint/nm)
  10. Szerb utca (1 millió 182 ezer forint/nm)
  11. Akadémia utca (1 millió 169 ezer forint/nm)
  12. Vitkovics Mihály utca (1 millió 169 ezer forint/nm)
  13. Párizsi utca (1 millió 160 ezer forint/nm)
  14. József Attila utca (1 millió 140 ezer forint/nm)
  15. Szalay utca (1 millió 140 ezer forint/nm)
  16. Aranykéz utca (1 millió 135 ezer forint/nm)
  17. Széchenyi utca (1 millió 132 ezer forint/nm)
  18. Báthory utca (1 millió 124 ezer forint/nm)
  19. Hercegprímás utca (1 millió 122 ezer forint/nm)
  20. Balassi Bálint utca (1 millió 107 ezer forint/nm)

A 20 legolcsóbb utca Budapest V. kerületében

  1. Kálmán Imre utca (798 ezer forint/nm)
  2. Magyar utca (813 ezer forint/nm)
  3. Reáltanoda utca (815 ezer forint/nm)
  4. Kossuth Lajos utca (832 ezer forint/nm)
  5. Steindl Imre utca (877 ezer forint/nm)
  6. Semmelweis utca (878 ezer forint/nm)
  7. Havas utca (891 ezer forint/nm)
  8. Nyáry Pál utca (892 ezer forint/nm)
  9. Károly körút (893 ezer forint/nm)
  10. Molnár utca (908 ezer forint/nm)
  11. Honvéd utca (911 ezer forint/nm)
  12. Papnövelde utca (911 ezer forint/nm)
  13. Szarka utca (923 ezer forint/nm)
  14. Fejér György utca (927 ezer forint/nm)
  15. Vámház körút (928 ezer forint/nm)
  16. Falk Miksa utca (934 ezer forint/nm)
  17. Nádor utca (934 ezer forint/nm)
  18. Henszlmann Imre utca (944 ezer forint/nm)
  19. Sörház utca (949 ezer forint/nm)
  20. Zoltán utca (958 ezer forint/nm)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm