13 °C Budapest
Close up picture of trash bin full of garbage on the streets of Budapest, downtown

Nagy átalakítást vezetnek be Budapesten: erre kevesen számítottak, rengeteg lakos érintett

2023. június 2. 17:02

Újabb közel 200 darab közterületi, nyitott hulladékgyűjtő edényre szerelnek fedelet a Budapesti Közművek szakemberei - a tavaly indított és hatékonynak bizonyuló kezdeményezés folytatásaként – a „kukákban guberáló” madarak megfékezésére.

Ismert jelenség, hogy számos nagyobb testű madár él Budapesten, annak köszönhetően, hogy a városokban is könnyen jutnak táplálékhoz. Mára egyes madárfajok már olyan számban vannak jelen, hogy komoly kihívások elé állítják a köztisztasági és parkfenntartási szakembereket. A dolmányos varjak, csókák és szarkák ugyanis gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, ami sajnos azzal jár, hogy nem csak ételmaradékokat, hanem egyéb hulladékokat is kikotornak a régebbi kivitelű kosarakból, nem kis bosszúságot okozva ezzel a szakembereknek és a parklátogatóknak egyaránt.

A madarak ezen szokása mára már egy általános jelenségnek tekinthető, amelyre a parkokat üzemeltető, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divízióknak a folyamatos takarításon felül hosszútávú megoldást kellett találnia.

A probléma kezelésére az FKF tavaly májusban teszt jelleggel a Népligetben, a Tabánban és a Horváth Kertben 20 rácsos hulladékgyűjtőre fedeleket szerelt. Már a tesztüzem ideje alatt jelentősen lecsökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége, ezért a tavalyi év során további több mint 500 edényre szereltek fedelet az FKF munkatársai a leglátogatottabb zöldterületeken. Ezek között volt a Gellért-hegy, a Margitsziget, a Népliget, a Tabán, a Feneketlen-tó környéke, a Horváth- és a Gesztenyés Kert. Az edények fedelei kétféle kivitelben készültek: teljesen zárt, illetve olyan fedelek, amelyek kisebb bedobónyílással rendelkeznek. Ez utóbbiak előnye, hogy a madarak számára kellően akadályozzák a szeméthez való hozzáférést, azonban a forgalmasabb területeken megkönnyítik a járókelőknek a hulladék elhelyezését a gyűjtőben.

A tavaszra tervezett kihelyezések nagy részével május végére már el is készültek az FKF szakemberei. A Budai Vár területén található edények különböznek a zöldterületek nagyrészén található nyitott kosaraktól, ezért az ezek védelmére alkalmas fedelek tervezése, gyártása jelenleg is zajlik, hogy várhatóan július végéig a vár területén található nyitott edények is megkapják fedelüket. A tartályfedelek gyártását és felszerelését - az érintett önkormányzatokkal is egyeztetett helyszíneken - a Budapesti Közművek munkatársai végzik, és jövőbeni karbantartásukról is ők gondoskodnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A FŐKERT a fentieken túl további 18, szintén „varjúbiztos” hulladékgyűjtőt szerelt fel nemrégiben a Vérmező megújításának részeként.

A fedelek felhelyezése és a tartályok üzemeltetése mellett a Budapesti Közművek a lakosság segítő együttműködését kéri abban, hogy a mindennapi, közterületen képződő kommunális hulladékot a már fedéllel ellátott hulladékgyűjtőkbe helyezzék. Továbbá fontos, hogy a kukák fedelét használat után mindig hajtsák le, hogy az a kukát lefedve elzárja a hulladékot a „szárnyas bajkeverők” elől. Kérjük továbbá, hogy a gyorséttermi és más vendéglátó egységekből származó hulladékokat az adott étterem saját hulladékgyűjtőibe helyezzék,

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem