33 °C Budapest
A partially demolished 1999 master bathroom during renovation in 2021.

Elfogyott a magyarok pénze: támogatás nélkül egyre kevesebben tudnak felújítani

2023. április 28. 05:00

A GKI áprilisi felmérése alapján az Otthonfelújítási program kifutásával egyre kevesebben mernek belevágni a lakásfelújításba.

A lakásukra a felmérést következő egy évben nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 második negyedévében érte el a csúcsot. A tavalyi második félévben jelentős csökkenés következett be. Az Otthonfelújítási program jelentős összegekkel támogatta a gyereket nevelő családok lakásfelújítását és korszerűsítését, e program azonban 2022. december 31-én lezárult, ami a felújítások, korszerűsítések finanszírozását jelentősen megnehezíti.

Emellett gyorsan emelkedtek az építőanyagárak és a kivitelezési díjak is, s a felvehető hitelek kamatai is drágultak. Mindezek jelentősen visszafogták a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési terveit. Az idei két felmérés során e várakozások a korábbinál alacsonyabb szinten stabilizálódtak. A 2023. áprilisi megkérdezés adatai szerint a háztartások 4,8%-a biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 19,5%-uk valószínűleg ugyanezt teszi. Egy évvel korábban ugyanez a két arány 9 és 30% volt.

A közeljövőben a 30 év alattiak lehetnek a legaktívabbak (körükben 8% a biztosan, 26% a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya), de nem sokkal maradnak le tőlük a 40-49 év közöttiek sem (körükben ugyanez a két arány 6 és 20%). A településtípusok közül a községek emelhetők ki, az itt lakók 6%-a biztosan, 26%-a valószínűleg vállalkozna egy komolyabb felújításra. Az ő helyzetüket segíti, hogy a falusi CSOK továbbra is felvehető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem