20 °C Budapest
View to the Miskolc city from the wall of Diosgyor castle, Hungary countryside rural

Ez a 20 legolcsóbb utca a miskolci ingatlanpiacon: itt fillérekért vehetsz lakást

2023. április 3. 17:31

Korábban bemutattuk, hogy hova költözik az elit Miskolc városában, most pedig azt vettük górcső alá, melyek a legolcsóbb utcák Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb településén. Nincs nagy meglepetés, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei székhelyen is komoly a szórás a lakásárakban, Miskolc városának legolcsóbb utcáiban már 30 ezer forint alatt is hozzájuthatunk ingatlanhoz, sőt a legfrissebb adatok szerint a legolcsóbb lakásokat 250 ezer forint alatt vásárolhatjuk meg négyzetméterenként.

Nemrég, „Ez a 20 legdrágább utca a miskolci ingatlanpiacon: aranyáron mennek itt a lakások” címmel megjelent cikkünkben már bemutattuk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeszékhely gazdagabb területeit. Most pedig a másik véglet, azaz azok az utcák következnek, ahol a legolcsóbban lehet most lakóingatlant vásárolni. Mielőtt azonban előre szaladnánk, idézzük fel korábbi anyagunkból, hogy Miskolc városa milyen átlagos lakáspiaci mutatókkal bír.

Nos, a KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 349 335 forintot kértek Miskolcon egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is.

Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 357 041 forintért (377 tranzakció alapján), míg a panellakások 344 919 forintos fajlagos áron (505 tranzakció alapján) keltek el Miskolcon; a családi házakért pedig 341 658 forintot kértek (88 tranzakció alapján) a tulajdonosaik négyzetméterenként Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén.

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az "Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021" adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Miskolc legolcsóbb utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így Miskolc város egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet. Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. És akkor nézzük a Miskolc legolcsóbb utcáit.

A 20 legolcsóbb utca az miskolci ingatlanpiacon:

  • Vikend telep (27 ezer forint/nm)
  • Vár utca (44 ezer forint/nm)
  • Debreczeni Márton tár (87 ezer forint/nm)
  • Avasalja utca (150 ezer forint/nm)
  • Kapos utca (159 ezer forint/nm)
  • Lónyay Menyhért utca (162 ezer forint/nm)
  • Feszty Árpád utca (167 ezer forint/nm)
  • Papszer utca (184 ezer forint/nm)
  • Vasgyári út (202 ezer forint/nm)
  • Áfonyás utca (207 ezer forint/nm)
  • Kilencedik utca (208 ezer forint/nm)
  • Ládi telep (221 ezer forint/nm)
  • Berekalja utca (226 ezer forint/nm)
  • József utca (226 ezer forint/nm)
  • Ifjúság útja (228 ezer forint/nm)
  • Szilvás utca (229 ezer forint/nm)
  • Nyíri Dániel utca (231 ezer forint/nm)
  • Torontáli utca (233 ezer forint/nm)
  • József Attila utca (235 ezer forint/nm)
  • Blaskovics László utca (266 ezer forint/nm)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm