6 °C Budapest
Prison building with razor wire fence

Újabb rezsiszigorítást jelentettek be: kitiltják innen a nagy tévéket, hajszárítókat, vízforralókat

2023. január 21. 13:55

Korlátoznák a fogvatartottak által birtokolható elektronikus eszközöket a magyar börtönökben. Kitilthatják a nagy tévéket, vízforralókat, hajszárítókat.

A börtönöket is elérte a rezsiválság miatti spórolás – írta a hvg.hu egy friss belügyminiszteri rendelettervezetre hivatkozva. A kormány honlapjára felkerült dokumentum, ha ebben a formában életbe is lép, akkor két fontos újítást vezet majd be a büntetés-végrehajtás területén:

  • a létező „reintegrációs őrizetet” kiegészítve, bizonyos feltételekkel egyes fogvatartottak számára elrendelhető „otthonápolási őrizet” is, így csökkenthető a börtönök/börtönkórházak telítettsége, ami végső soron mérsékelheti a büntetés-végrehajtási intézmények földgázfelhasználását
  • az energiafelhasználás csökkentése érdekében korlátoznák a fogvatartottak által birtokolható elektronikus eszközöket: a lista szerint olyan, nagy teljesítményű és fogyasztású eszközöket tiltanának ki a cellákból, mint az 500 W feletti fogyasztással rendelkező vízforraló, hajsütővas, hajszárító (750 W teljesítmény felett) és a 61 cm-nél nagyobb képátlójú tévé. Ezeket letétbe kell majd tenni.

A miniszteri rendelet tervezete szerint a bv-intézeti elhelyezés helyett otthonápolási őrizetbe helyezhető az a krónikus beteg elítélt, akiről a bv. intézet orvosa – szükség esetén szakorvos bevonásával – megállapította, hogy „alapvető szükségleteinek kielégítésére” önállóan nagyrészt vagy teljesen képtelen ezért „mindennapi életvitelében folyamatos segítségre, ápolásra szorul".

Az otthonápolási őrizet elrendelésének további fontos feltétele, hogy legyen, aki „írásban tett nyilatkozatban vállalja a gondozást”. Ha a tiltás miatt „a zárkában vagy a lakóhelyiségben forró víz nem állítható elő, napjában két alkalommal meleg ital készítéséhez forró vizet kell biztosítani”, továbbá „részlegenként biztosítani kell a hajszárítás lehetőségét”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?