4 °C Budapest
Typical hungarian village in day light outdoors.

Kiderült a Kádár-kockák évtizedes titka: megéri ilyet venni, vagy totális pénzkidobás?

2023. január 16. 08:15

A klasszikus Kádár-kockák az ország minden pontján megtalálhatóak, a magyar lakosság jókora része lakik ilyen házakban, és az ingatlanpiaci szakértők szerint óriási a kereslet irántuk. De tényleg megéri belevágni egy idősebb Kádár-kocka felújításába, mire kell különösen odafigyelni? Dr. Perényi László Mihály, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán az Építész Szakmai Intézet - Épületszerkezetek-Energiadesign Tanszék egyetemi docense segített a HelloVidéknek a téma körüljárásában.

Dr. Perényi László Mihály szerint építészeti szempontból is sok lehetőséget rejt magában a Kádár-kocka. Az alapterületből viszonylag keveset vesznek el a közlekedő területek, az egyes helyiségek alapterülete elég nagy és változatos .

Mint a lapnak elmondta, nagy fal- és födémtömeg miatt a háznak jó a hőtárolása, vagyis nyáron lassabban melegszik fel, tovább marad hűvös. A termikus burok egyszerűen kialakítható, mert az épület kompakt, kevés törés van a felületekben. Vízszigetelés is készült a falak alatt és a padlókban, bitumenes, ez még működhet, de a tömörtégla anyagú falak bármilyen technológiával vízszigetelhetők utólag is, például injektálással vagy akár falátvágással.

Összefoglalva: viszonylag könnyen átalakítható, nagy tömegű anyagokat tartalmazó szerkezetű épületek a Kádár-kockák. Jó lehűlő felület- és fűtött térfogat-arányúak, kompaktak, ezért egyszerűen lehet nagyon kis energiafogyasztású épületté alakítani. A padlástér kis alapterületű beépítést tesz lehetővé, de az emeletráépítést minden komolyabb megerősítés nélkül elbírják a földszinti szerkezetek és általában a födém is.

Ha érdekel, hogyan érdemes felújítani őket, akkor a HelloVIdéken elolvashatod. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?