Womans hand sets thermostat of heating system to low temperature. Radiator battery with euro banknotes. expensive heating costs and rising energy prices in Europe. Winter cold season, energy crisis

Kemény tél közeleg: Magyarországon is durván változhat még a rezsi, itt az EU válságterve

2022. szeptember 7. 14:33

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Brüsszelben, hogy tovább csökkentenék az orosz gáztól való függőséget az Unióban. Ehhez, valamint az elszálló energiaárak megfékezésére ötpontos javaslatcsomagot készített a Bizottság– írja a HVG.

Ursula von der Leyen Bürsszelben arról számolt be, hogy az uniós gáztározók töltöttsége már elérte a 82 százalékot, valamint az EU növelte az LNG- vagy vezetékes gáz szállítását is, amivel szintén csökkent az orosz gázszállítástól való függőség. Az energiaárak viszont ettől függetlenül tovább emelkednek, ugyanis a gáz drágulása begyűrűzik a villamosenergia-piacra is. Ennek a problémának a megoldásként az EU ötpontos intézkedéscsomagot készít elő:

  • kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-fogyasztás csökkentése
  • az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amit felső határral korlátoznak. Az ebből befolyó összegeket a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására költik
  • ez vonatkozik a fosszilis energiát felhasználót energiacégek váratlan nyereségére is, esetükben szolidaritási hozzájárulás kivetését tervezik. Ez is a nehéz helyzetben levő háztartások támogatására, és az alternatív energiaforrásokba fektetik
  • az energiaszolgáltató társaságokat is támogatni fogják, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozással
  • az orosz gázimport további korlátozását is javasolják annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit

Az Európai Bizottság elnöke azt is elmondta, hogy a háború elején az orosz vezetékes gáz az importált földgáz 40 százalékát tette ki az EU-ban, azóta ez 9 százalékra csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?