Womans hand sets thermostat of heating system to low temperature. Radiator battery with euro banknotes. expensive heating costs and rising energy prices in Europe. Winter cold season, energy crisis

Kemény tél közeleg: Magyarországon is durván változhat még a rezsi, itt az EU válságterve

2022. szeptember 7. 14:33

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Brüsszelben, hogy tovább csökkentenék az orosz gáztól való függőséget az Unióban. Ehhez, valamint az elszálló energiaárak megfékezésére ötpontos javaslatcsomagot készített a Bizottság– írja a HVG.

Ursula von der Leyen Bürsszelben arról számolt be, hogy az uniós gáztározók töltöttsége már elérte a 82 százalékot, valamint az EU növelte az LNG- vagy vezetékes gáz szállítását is, amivel szintén csökkent az orosz gázszállítástól való függőség. Az energiaárak viszont ettől függetlenül tovább emelkednek, ugyanis a gáz drágulása begyűrűzik a villamosenergia-piacra is. Ennek a problémának a megoldásként az EU ötpontos intézkedéscsomagot készít elő:

  • kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-fogyasztás csökkentése
  • az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amit felső határral korlátoznak. Az ebből befolyó összegeket a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására költik
  • ez vonatkozik a fosszilis energiát felhasználót energiacégek váratlan nyereségére is, esetükben szolidaritási hozzájárulás kivetését tervezik. Ez is a nehéz helyzetben levő háztartások támogatására, és az alternatív energiaforrásokba fektetik
  • az energiaszolgáltató társaságokat is támogatni fogják, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozással
  • az orosz gázimport további korlátozását is javasolják annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit

Az Európai Bizottság elnöke azt is elmondta, hogy a háború elején az orosz vezetékes gáz az importált földgáz 40 százalékát tette ki az EU-ban, azóta ez 9 százalékra csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem