16 °C Budapest
Window, Measuring, Installing, Service, Repairing

Kevesen tudják, de így 15-25%-ot is spórolhatsz a fűtésen: nem olcsó, de jó hamar megtérülhet

2022. augusztus 15. 05:39

Kevesen gondolnák, de egy jól megtervezett és beépített árnyékolástechnikai rendszerrel akár 25 százalékot is lehet fogni a fűtésszámlákon - ami a rezsiemelés tekintetében egyáltalán nem mindegy. Ugyanakkor, ha elhamarkodottan vágunk bele, akkor lehet, hogy semmit sem fog érni az egész. Ezért mindenképpen már a tervezésbe is érdemes szakembert bevonni: nem mindegy milyen anyagból készül a redőny, hogy építik be, automatizáljuk-e. Mutatjuk, mi mindenre kell figyelnie annak, aki ilyesmiben gondolkodik.

Vélhetően minden túlfogyasztó menekülni próbál valamilyen módon a rezsiemelés elől. Megindult a roham a kályhákért, a szakiknál égnek a vonalak, és az emberek a tüzépeket is kifosztották. Rengetegen jöttek rá, hogy amúgy szigetelni kellene a homlokzatot, mert télen az utcát fűtik, és a régi, fa nyílászárókon is szabályosan befúj a szél.

A roham már csak azért is érthető, mert eddig a rezsicsökkentés védőhálója miatt sok magyar ingatlantulaj nem is foglalkozott a kérdéssel. A statisztikák szerint a magyarok 70 százaléka családi házban él, és az ingatlanok háromnegyede a '80-as évek előtt épült, tehát energetikai szempontból igencsak korszerűtlen. 2020-ban a magyar családi házak és a tíz lakásosnál nagyobb társasházak 63 százalékának nem volt egyáltalán hőszigetelése, míg a kis társasházaknak a 77 százalék volt ez az arány, a paneleknél valamivel jobb, 55 százalékos.

Ha már ablakot cserélsz...

Sokan viszont most is elhamarkodják a döntést, és nem gondolnak az alapo tervezésre, pedig az a nulladik lépése bármilyen energetikai felújításnak. Erről a magyar szemléletről számolt be korábban Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke is:

Ha bemondjuk, hogy egy teljes körű felmérés pl.: 650 forint/nm + ÁFA, de ezért kap utána alaprajzot, metszeteket, homlokzati rajzokat, hogy tudjuk, mink van, akkor dobnak egy hátast, és azt mondják, hogy erre nem akarnak költeni. Ezek a tervek a későbbiekben is, egy esetleges eladásnál is segíthetnek majd. Viszont ha ez nincs, akkor hogyan számoljak ki fűtött légteret, homlokzati hőszigetelési mennyiséget, a nyílászáróméretet?

- magyarázta a szakember, aki szerint a legtöbben csak ad-hoc cselekednek, 10 felújított házból jó esetben 4-5-nél van meg a terv, a többiben szinte semmi nincs meg.

Kevesen tudják, de megfelelő szigetelés és nyílászárócserék mellett kritikus pontként említhetjük lakásunk árnyékolásvédelmét is, hiszen ez télen-nyáron nagyban befolyásolhatja otthonunk hőmérsékletét. A szakértők számításai szerint egy jó minőségű, jól felszerelt, jól beállított rendszer 5-6 fokkal is csökkentheti otthonunk hőmérsékletét a nyári hőségben. Télen pedig, felhúzott állapotban kihasználhatjuk a nap melegét, amikor sűt, ha pedig mondjuk fúj a szél, akkor leengedett árnyékolókkal tovább csökkenthetjük az ablakok hőveszteségét.

És nem kis megtakarításról van szó! A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértő szerint a fűtési és hűtési energiaigény 15-25 százalékát meg lehet takarítani egy jól működő rendszerrel, de persze ez függ az árnyékolók típusától, és a rendszer automatizálásától.

Persze ezt ne vegyük készpénznek, minden egyes ingatlan más és más, és a megtakarítás függ attól is, hogy az ügyfél mennyire használja optimálisan az árnyékolókat. Például, ha egy napsütötte téli napon amúgy fúj a szél, de ő inkább fényt engedne be a szobába, ezért nem engedi le az árnyékolót, akkor máris borul a matek, de ugyanez igaz arra is ha valaki nem akar a nyári melegben sötétben ülni

- magyarázta a név nélkül nyilatkozó árnyékolástechnikai szakember. Mint kifejtette, a legideálisabb az, ha a nyílászárócserével egyidejűleg terveztetjük meg az árnyékoló rendszert is. A legideálisabb egyébként az, ha a redőnypajd és az ablak között kb. 3-5 centiméternyi hely van, akkor tud ideálisan működni az árnyékoló.

A működés pofonegyszerű, mégis kevesen gondolnák, hogy egy redőny télen is rengeteget jelent: a leengedett berendezés és az ablak között lesz egy elzárt légréteg, ami gyakorlatilag az egyik legjobb hőszigetelő. Ha rendesen meg van csinálva a rendszer, ki vannak cserélve a nyílászárók, akkor a kinti farkasordító hideg előtt már két légkamra is lesz (az ablak, illetve a már említett, redőny által képzett), mielőtt a szobával érintkezne

- tette hozzá. Azonban ha a rendszer nincs jól felszerelve, a tokszerkezet hézagosan kerül beépítésre, akkor nem zár rendesen, kisebb-nagyobb hőhidak keletkeznek, ami nagyban ront a szigetelés hatékonyságán.

De milyet válasszunk?

Amennyiben megcsináltatnánk az árnyékolást is otthonunkon, pont a fentiek miatt fontos, hogy szakember segítségét vegyük igénybe már a tervezéstől kezdődően. Sokan például nem is tudják, hogy bár a redőny, reluxa és a roló a köznyelvben egymás szinonímájaként szerepel, de három teljesen különböző megoldásról van szó, és érdemes ismerni a különbségeket.

A redőny a legelterjedtebb megoldás hazánkban, ez a legalkalmasabb arra, hogy a sötétítés mellett a hőtől is szigetelje az ablakunkat. A reluxával főképp irodaházakban találkozhatunk, ezt az ablak belső részére szerelik fel, így csak a fény beáramlását tudja szabályozni, de semmilyen védelmet nem nyújt a külső hőmérséklet ellen. A roló pedig az a jellemzően drapériából készült lapfüggöny, amit egy mozdulattal lehúzhatunk az ablak elé: a redőnynél kevésbé hatékonyan árnyékol, és mivel ez is belül van, szintén semmit sem véd a külső körülményektől - ellenben a három közül ez a legolcsóbb megoldás.

Visszatérve a redőnyhöz: a szakember szerint már az is alapvető kérdés, hogy milyen anyagból készültet válasszunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez is minden ingatlannál más és más, ha az ügyfél automatizálni akarja a rendszert, akkor az alumíniumot szoktuk ajánlani. A műanyag olcsóbb, ámde könnyebb is, így jobban megviselik az időjárási körülmények, mondjuk az erős szél, az UV-sugárzás sem tesz neki jót, és el is vetemedhet a nagy melegben. Plusz műanyagot utcafrontra egyáltalán nem szoktunk ajánlani, mert akár kézzel is ki lehet őket fejteni a vezetősínből, ami nagy csábítás lehet az illetékteleneknek. Összességében, ha már úgyis 15-20 évre tervezünk, akkor érdemesebb kicsit többet rákölteni

- magyarázta a szaki, majd pedig arról beszélt, ha a termékek között válogatunk, érdemes nézni azt is, mennyi garnacia van a redőnyökre. Az is kulcskérdés, hogy milyen anyagból van a szerkezet tengelye, ők általában az acélból készültet szokták ajánlani, mert az masszívabb, mint a műanyag. A vezetősínből pedig az a legjobb, amelyik gumibetétes, mert hangtalanul lehet benne mozgatni a szerkezetet.

Mennyibe kerül mindez?

Amikor az árakról érdeklődtünk, a szaki arról beszélt, hogy a mostani helyzetben gyakorlatilag hétről hétre változnak az árak a nagykerben, ahonnan ő szokta beszerezni az anyagokat.

Mondhatnám, hogy négyzetméternként kb. 15-25 ezerrel kell számolni a műanyagredőnyökre, az alumíniumnál pedig 25-től fölfelé. De ez egyfelől típusfüggő, másrészt pedig mire megjelenik a cikk, lehet, hogy megnit felmennek az árak, ahogy az egész építőiparra jellemző ez most. Éppen ezért mi például maximum egy hétre szoktuk tartani az árajánlatot

- magyarázta. Aki pedig motorizált redőnyt szeretne, az motoronként (tehát ablakonkétnt) kb. 25 ezer forinttal számoljon az egyszerűbb, kapcsolós megoldásokkal. Ha központilag vezérelt, esetleg okosotthonhoz kapcsolt rendszerben gondolkodunk, akkor a határ a csillagos ég. A redőny beépítésére nagyjából mégegyszer számoljuk rá az anyagköltséget a szaki szerint, a motorokat pedig jellemzően darabonként 10-15 ezer forintért építik be, de ez függ a rendszer komplexitásától.

Mikorra térül meg?

Mint minden energetikai beruházásra, így az árnyékolástechnika kiépítésére is igaz, hogy a rezsiemeléssel jócskán lecsökken a megtérülési idő. Számoljunk azzal, hogy valaki 800 ezer forintból minden nagyobb ablakra szereltet alumínium redőnyöket a családi házán. Automatikát nem építtet bele, úgyhogy számoljunk csak 20 százalékos megtakarítással a fűtés esetében.

Amennyiben az illető gázátalányon van, és kb. az állam által meghatározott havi 144 köbméter duplája után fizet minden hónapban - legyen 290 köbméter -, hogy elkerülje a téli horrorcsekket, akkor szeptemberben már a rezsikalkulátorunk szerint 123 700 forintos csekket fog kapni.

Ha a család odafigyel az árnyékolókra, és valóban sikerül 20 százalékot fogni a számlákon, akkor az a téli hónapokban 24 740 forintos megtakarítást jelent. Ha 6 hónapos fűtési szezonnal számolunk, az majdnem 150 ezer forint megtakarítás szezononként - és akkor ebben még nincs benne a nyáron a klímázáson megspórolt árammenyiség. Így pedig kijön, hogy csak a fűtésen megfogott energiával már 5 év alatt megtérülhet a beruházás.

Személyi kölcsön kalkulátorunkban azt is megnéztük, milyen feltételekkel kapnánk 800 ezer forintot, úgy, kb. az energián megspórolt összegre jöjjön ki a törlesztő. Mint kiderült, az összeget 4 évre már havi 21 329 forintért is felvehetjük az UniCredit Banktól, 13,43% THM-el. De nincs messze ettől a CIB Bank ajánlata sem, ahol a THM 13,95%, a törlesztő pedig 21 514 forint, de az MKB és a Takarékbank is hasonló feltételekkel adná meg az összeget.

Úgyhogy, ha úgy vesszük akár nulla forintból is bele lehet vágni a történetbe (hiszen a személyi kölcsönhöz nem kell önerő), és a rendszer ilyen finanszírozás mellett a negyedik év után már pluszt is termel a háztartásnak. Ha pedig esetleg akad némi megtakarításunk is, amit személyi hitellel egészítenénk ki, akkor még kedvezőbb helyzetben lehetünk akár a futamidő, akár a törlesztő összege tekintetében.

Sőt, ha egy kicsit hajlandóak vagyunk ráfizetni a spórolt összegre, akkor 3 évre is felvehetjük a 800 ezret, ebben az esetben kb. 5-6 ezerrel ugrana meg a havi törlesztőrészlet a fenti számításhoz képest. Cserébe előbb jön el a pillanat, amikor az árnyékolóredszer mondhatni tiszta hasznot termel a családnak.

És akkor ne felejtsük el azt sem, hogy a jogosultak erre a munkálatra is igényelhetik a felújítási támogatást, illetve az ahhoz tartozó, kedvezményes hitelt - ezekről a fent beillesztett kalkulátorból is tájékozódhatsz.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?