10 °C Budapest
Megindult a roham a rezsiemelés miatt: rengeteg magyar nullázná így a villanyszámlát

Megindult a roham a rezsiemelés miatt: rengeteg magyar nullázná így a villanyszámlát

2022. július 19. 16:10

Az Európában tapasztalható energiabizonytanság, valamint a még elérhető állami támogatások miatt eddig is fokozott érdeklődés övezte a háztartási és vállalati napelemes beruházásokat, azonban a múlt heti kormányzati bejelentés hatására valósággal berobbant a kereslet a napelemes rendszerek iránt.

 Az Assix Intersolar-nál megtízszereződött az ajánlatkérések száma csupán egy nap alatt. A fokozott érdeklődés teljesen érthető, hiszen akadnak olyan nagyméretű háztartások, ahol a piaci áron kapott gáz vagy villanyáram számla egymillió forintra is kijöhet a hó végén. A naperőmű telepítési költségek és a napelem panelek beszerzési ára az elmúlt hónapokban csupán minimálisan, 1-2%-kal emelkedett, viszont a HUF-EUR árfolyam változás miatt sajnos a magyar vevők jelentős ár növekedést tapasztalhattak az elmúlt hetekben.

Egy teljes rendszer kiépítése átlag háztartási méretnél (10-15.000 Ft-os villanyszámla esetén) 2-2.5 millió Forint körüli tételt jelent annak, aki most kezdi meg a telepítést. Az Assix Intersolar információi szerint a piacon a napelempanelek elérhetőek, van belőlük elegendő mennyiség jelenleg, viszont az inverterekből nagyobb hiány tapasztalható. Vannak esetek, ahol a 6-8 kW-os rendszerekhez szükséges invertereknél akár két-három hónap is lehet a beszerzési idő.

A mostani rezsicsökkentés módosítás hatására a napelemes rendszerek megtérülése az eddigi 8-10 év helyett 1,5-2 évre is lecsökkenhet

– mutatott rá Lamos Zsolt, az Assix Intersolar ügyvezetője, aki hozzátette, hogy ezért azt javasolják, hogy aki megteheti, fektessen be a saját energia termelésébe, ezáltal hosszú távon kiszámíthatóvá téve a rezsiköltségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17