36 °C Budapest
Solar panel technician with drill installing solar panels on roof,electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation.

Így játszd ki a fájdalmas rezsikvótát: ezzel a trükkel határon belül maradhat a villanyszámla

2022. július 14. 15:02

Magyarországon 2000 fölött jár a napsütéses órák száma, így nem vitás, hogy sokakban felmerült, hogy ezt a megújuló energiát a háztartása szolgálatába állítsa. A téma aktuálisabb, mint valaha, a hagyományos energiaforrások drágulása vagy esetleges ellátási zavara ismét sokak figyelmét felhívja erre az aktuális kérdésre. A környezet védelme, az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás szintén jó hívószó, de mégis sok kérdés van, amelyre a érdeklődők szeretnének választ kapni. Nagy Magdolna, a HelloFuture intelligens épület szakértője segít rendszerbe foglalni a tudnivalókat.

Kevesen tudják, hogy már az 1800-as évek végén, Edison és Siemens idejében is felismerték, hogy a szelén és a napfény kapcsolatából villamosenergia nyerhető. Az első napelem építését 1885-ben jegyzik, New Yorkban építette Charles Fritts.

Einstein 1905-ben publikált tanulmánya is igazolta, hogy a napfény bizonyos hullámai hatására elektromos áram termelődik, de ekkor még nagyon költségesnek és távolinak tűnt a módszer kipróbálása is. Az 1950-es években Amerikában történt meg az áttörés, amikor három kutató megalkotta a szilícium tranzisztorok koncepcióját, ekkor indult el a valódi fejlesztés, kutatás és gyártás.

Miért lehet érdemes napelem-rendszert telepíteni?

Természetesen egyrészt anyagi szempontból, hiszen ezáltal függetlenné válhatunk az áramszolgáltatók árváltozásaitól, és jócskán faraghatunk a rezsiköltségekből is. Mindemellett környezettudatosabbá és fenntarthatóbbá tehetjük otthonunkat, amely értéknövelő hatással is bír. Érdemes az állami pályázatokat is figyelni, hiszen így jelentősen csökkenteni tudjuk a költségeinket.

Hogy haladjunk, mit tegyünk, ha eldöntöttük, hogy napelem rendszert szeretnénk?

Az első lépés mindenképpen egy felmérés. Szakember segítségével lehet pontosítani az igényeket és a megvalósítás lehetőségeit. Ezután elkészül a részletes kivitelezési terv és költségvetés, ennek alapján lehet továbblépni. A fontos kérdéseket viszont érdemes alaposan átbeszélni, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Ha csak egy kicsi hiányzik a napelemhez! Nézz körül a személyi hitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

 Mire figyeljünk a napelem rendszer kiválasztásánál?

Ezt a befektetést minden bizonnyal több évtizedre eszközöljük, így elengedhetetlen a kifogástalan működés és a megbízhatóság. A felhasznált anyagok minősége, a gyártó szavatosságvállalása kulcskérdés. Természetesen minden kiépítendő rendszer paramétereit az adott otthon jellegéhez, az előzetesen felmért igényekhez kell igazítani.

Van-e optimális időszak a napelem rendszer telepítéséhez?

Nincs ilyen. Évszaktól függetlenül bármikor telepíthető, de a megfelelő időpont kiválasztásánál a kivitelezővel érdemes egyeztetni, hogy a kitűzött célokat, a tervezett programot tökéletesen lehessen követni.

Milyen hosszú élettartamra lehet számítani a napelem rendszereknél?

Minimum 15-20 éves időtartammal alaphelyzetben is számolhatunk. De miután a technológia folyamatosan fejlődik, minden valószínűség szerint a napelemek élettartama is hosszabb lesz, így akár 25 év is elképzelhető. És ha arra gondolunk, hogy szinte biztos, hogy az energiaárak a következő években tovább növekednek, egészen biztosan megtérülhet a befektetésünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mégis milyen megtérülési idővel lehet kalkulálni?

Természetesen a válasz itt erősen függ az energiaárak tényleges változásától, illetve magától a telepített rendszer hatékonyságától is, de általánosságban az mondható el, hogy akár már 10 éves távlatban is jelentkezhet a megtérülés.

Milyen karbantartásra kell számítani a napelemrendszerrel kapcsolatban?

Jó hír, hogy szinte semmilyenre. Mivel a napelemeknél nincsenek mozgó, forgó alkatrészek, nincs meghibásodás, így nincs szükség karbantartási munkálatokra sem. Ennek ellenére azért javasolt a rendszert 3-4 évenként átnézetni, a szükséges tisztításokat elvégeztetni, így még inkább meghosszabbítható a rendszer termelékenységének várható időtartama.

Mennyire zöld a napelem? Vajon a teljes élettartama alatt megtermelhet-e annyi energiát, mint amennyire a gyártásához szükség van?

Igen, bár sok téves információ kering arról, hogy a napelemnek nagy az ökológiai lábnyoma, hiszen a gyártás során is sok energiát használnak fel, az alapanyag bányászattól kezdve egészen a végtermékek szállításáig. Egy kutatócsoport a hollandiai Utrechti Egyetemről megpróbálta megbecsülni, hogy egy 50 éves periódusban mennyi lehetett ez, illetve mennyi szén-dioxid került ennek a folyamatnak során a légkörbe. Mindent összegezve arra jutottak, hogy a jelenlegi gyártású napelemek 2 év vagy még annál is kevesebb idő alatt törlesztik a gyártásuk miatt keletkezett energiahasználatot. A napelemek tehát a hagyományos energiaforrásokhoz képest minimális környezetszennyezést okoznak, nem bocsátanak ki károsanyagot, nincs levegőszennyezés és zajártalom.

Mi történik az elöregedett napelem panelekkel?

A ma gyártott napelemek anyaga 90-95 %-ban újrahasznosítható, nem szükséges hozzá újabb alapanyagot kitermelni, sőt a fejlesztők már dolgoznak azon is, hogy 100 %-ban újra feldolgozható legyen. Így egyetlen leselejtezett panel sem hagy maga után túl sok szemetet.

Összegezve tehát a napenergia hasznosítása környezet- és klímavédelem szempontjából az első szakaszban éppen annyira szennyező, mint bármely más technológiánál az előállítási folyamat. Viszont már a kiépítési szakasztól kezdve átbillen a mérleg pozitív irányba, a termelési ciklusban pedig a napelemes rendszerek ténylegesen karbon- és szennyezésmentesen termelik a felhasználók számára az áramot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?