17 °C Budapest
Also known as an electricity pylon or simply a pylon in British English and as a hydro tower in Canadian English, is a tall structure, usually a steel lattice tower, used to support an overhead power line.

Ez fájni fog! Ennyit kell fizetnie augusztustól a gázért, áramért, aki kicsúszik a rezsicsökkentésből

2022. július 13. 17:49

Komoly csekket kaphatnak azok, akik augusztustól túllépik a kormány által meghatározott "rezsikeretet", és az afölötti fogyasztást már a piaci áron kell rendezniük. Megnéztük, hogy nagyjából mekkora a különbség a hazai, rezsicsökekntett árak, illetve a piaci energiatarifák között. A MEKH európai adatai szerint a túlfogyasztók akár 3-5-szörös árat is fizethetnek az átlag felett fogyasztott gázért, villanyért.

Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette többek között, hogy a gáz és az áram esetében a rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét a miniszter szerint nem érinti.

A határok a következők lesznek:

  • elektromos áram esetében 210 kWh per hó, azaz éves szinten 2523 kWh,
  • földgáz esetében 144 köbméter per hó, azaz 1729 köbméter éves szinten.

A bejelentés után vélhetően mindenki a számlákat böngészi, hogy az ő háztartása belefér-e a megadott keretbe, vagy kénytelen lesz többet fizetni a gázért és az áramért. És persze az is kérdés, hogy mennyi az annyi: a miniszter szerint az átlag feletti fogyasztást mindig az aktuális piaci áron fogják kiszámlázni, úgyhogy pontos összegeket nem lehet mondani.

A számolgatáshoz jó alapot adhat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendszeresen közölt lakossági rezsiár-vizsgálata, amely az európai nagyvárosok árait hasonlítja össze. Jelenleg a májusi vizsgálat eredményei elérhetőek, amelyek azért valamilyen támpontot adhatnak, mennyivel is lesz magasabb az átlagon felüli fogyasztók számlája.

Forrás: MEKH
Forrás: MEKH

Ameddig májusban Budapesten 10,17 eurócent volt egy kWh áram (tehát mai árfolyamon nagyjából 41 forint), addig például Prágában, ahol mindenki piaci áron kapja az áramot, egy átlag fogyasztó 40,14 centet, azaz kb. 164 forintot fizetett ugyanennyi villamosenergiáért, de Pozsonyban is majdnem duplája volt a tarifa, és Ljubljanában is kb. kétszeresek voltak az áramdíjak.

Tehát, aki "túlfogyasztja" a havi 210 kWh-s áramkeretet, az onnantól kezdve nagyjából 2-4-szeres áron juthat villamosenergiához.

A földgáz esetében a MEKH nem köbméterben, hanem kWh-ban adta meg az árakat, ebből kiderült, hogy a vizsgált városok közül Budapesten volt a legolcsóbb a földgáz, 2,75 eurócent, azaz mai árfolyamon kb. 12-13 forint kWh-nként.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: MEKH
Forrás: MEKH

Ezzel szemben a cseh fővárosban, ahol jó ideje minden fogyasztó a piaci árakat fizeti, majdnem 15 eurócent, azaz mostani árfolyamon kb. 61 forintot fizetett a gázért, tehát nagyjából ötszörös árat. Pozsonyban valamivel jobb volt a helyzet, ott a májusi gázár 5,3 cent, azaz kb. 21 forint volt kWh-nként.

A részletszabályok ismerete nélkül fontos megjegyezni, hogy nem tudni egyelőre, mi lesz azokkal a háztartási fogyasztókkal, akik például kizárólag elektromos árammal oldják meg lakóingatlanuk energiaellátását. Azok ugyanis, akik kizárólag árammal fűtenek, hűtenek, főznek, stb., nagy valószínűséggel bőven átlépik az áramra meghatározott felső határt, míg ha megosztva oldanák meg energiaellátásukat, akkor áram és gáz esetében is beleférnének a rezsicsökkentett árba.

Ezzel kapcsolatban amúgy Gulyás Gergely a Kormányinfón annyit mondott, hogy "az áram és gáz között nincs kompenzáció, határok vannak, addig érvényes a rezsicsökentett ár". Ez alapján tehát lesznek olyan háztartások, akik úgyis többet fizetnek majd fogyasztásukért, hogy összesítve energiatakarékosabb az otthonuk, mint más háztartásoké.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?