27 °C Budapest
Also known as an electricity pylon or simply a pylon in British English and as a hydro tower in Canadian English, is a tall structure, usually a steel lattice tower, used to support an overhead power line.

Ez fájni fog! Ennyit kell fizetnie augusztustól a gázért, áramért, aki kicsúszik a rezsicsökkentésből

2022. július 13. 17:49

Komoly csekket kaphatnak azok, akik augusztustól túllépik a kormány által meghatározott "rezsikeretet", és az afölötti fogyasztást már a piaci áron kell rendezniük. Megnéztük, hogy nagyjából mekkora a különbség a hazai, rezsicsökekntett árak, illetve a piaci energiatarifák között. A MEKH európai adatai szerint a túlfogyasztók akár 3-5-szörös árat is fizethetnek az átlag felett fogyasztott gázért, villanyért.

Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette többek között, hogy a gáz és az áram esetében a rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét a miniszter szerint nem érinti.

A határok a következők lesznek:

  • elektromos áram esetében 210 kWh per hó, azaz éves szinten 2523 kWh,
  • földgáz esetében 144 köbméter per hó, azaz 1729 köbméter éves szinten.

A bejelentés után vélhetően mindenki a számlákat böngészi, hogy az ő háztartása belefér-e a megadott keretbe, vagy kénytelen lesz többet fizetni a gázért és az áramért. És persze az is kérdés, hogy mennyi az annyi: a miniszter szerint az átlag feletti fogyasztást mindig az aktuális piaci áron fogják kiszámlázni, úgyhogy pontos összegeket nem lehet mondani.

A számolgatáshoz jó alapot adhat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendszeresen közölt lakossági rezsiár-vizsgálata, amely az európai nagyvárosok árait hasonlítja össze. Jelenleg a májusi vizsgálat eredményei elérhetőek, amelyek azért valamilyen támpontot adhatnak, mennyivel is lesz magasabb az átlagon felüli fogyasztók számlája.

Forrás: MEKH
Forrás: MEKH

Ameddig májusban Budapesten 10,17 eurócent volt egy kWh áram (tehát mai árfolyamon nagyjából 41 forint), addig például Prágában, ahol mindenki piaci áron kapja az áramot, egy átlag fogyasztó 40,14 centet, azaz kb. 164 forintot fizetett ugyanennyi villamosenergiáért, de Pozsonyban is majdnem duplája volt a tarifa, és Ljubljanában is kb. kétszeresek voltak az áramdíjak.

Tehát, aki "túlfogyasztja" a havi 210 kWh-s áramkeretet, az onnantól kezdve nagyjából 2-4-szeres áron juthat villamosenergiához.

A földgáz esetében a MEKH nem köbméterben, hanem kWh-ban adta meg az árakat, ebből kiderült, hogy a vizsgált városok közül Budapesten volt a legolcsóbb a földgáz, 2,75 eurócent, azaz mai árfolyamon kb. 12-13 forint kWh-nként.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: MEKH
Forrás: MEKH

Ezzel szemben a cseh fővárosban, ahol jó ideje minden fogyasztó a piaci árakat fizeti, majdnem 15 eurócent, azaz mostani árfolyamon kb. 61 forintot fizetett a gázért, tehát nagyjából ötszörös árat. Pozsonyban valamivel jobb volt a helyzet, ott a májusi gázár 5,3 cent, azaz kb. 21 forint volt kWh-nként.

A részletszabályok ismerete nélkül fontos megjegyezni, hogy nem tudni egyelőre, mi lesz azokkal a háztartási fogyasztókkal, akik például kizárólag elektromos árammal oldják meg lakóingatlanuk energiaellátását. Azok ugyanis, akik kizárólag árammal fűtenek, hűtenek, főznek, stb., nagy valószínűséggel bőven átlépik az áramra meghatározott felső határt, míg ha megosztva oldanák meg energiaellátásukat, akkor áram és gáz esetében is beleférnének a rezsicsökkentett árba.

Ezzel kapcsolatban amúgy Gulyás Gergely a Kormányinfón annyit mondott, hogy "az áram és gáz között nincs kompenzáció, határok vannak, addig érvényes a rezsicsökentett ár". Ez alapján tehát lesznek olyan háztartások, akik úgyis többet fizetnek majd fogyasztásukért, hogy összesítve energiatakarékosabb az otthonuk, mint más háztartásoké.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem