8 °C Budapest
Budapest, 2022. július 7.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. MTI/Illyés Tibor

Itt a kormány bejelentése: részlegesen eltörlik a rezsicsökkentést, ezek a családok fizethetnek többet

2022. július 13. 15:53

Miután Orbán Viktor az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt délelőtt összehívta a kormánykabinetet, délután fél négytől Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszószivő tart sajtótájékoztatót. Az egyik legfontosabb kormánydöntés az volt, hogy alapjaiban nyúltak hozzá a rezsicsökkentéshez. A bejelentés szerint augusztustól csak az átlagfogyasztás mértékéig lesz rezsicsökkentett az elektromos áram- és a gáz ára, e feletti fogyasztásra vonatkozóan a piaci ár lesz érvényes.

Komoly döntések születtek a ma délelőtti kabinetülésen, ezeket ismertette délután Gulyás Gergely. A miniszter sajtótájékoztatóját azzal kezdte, eljött az idő, hogy energiaveszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, ugyanis egy év alatt a világpiacon az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. "Nem lesz gáz télre Európa nagy részében" - folytatta Gulyás, aki ezután azt is bejelentette, hogy a kormány 7 intézkedéssel fékezné meg az energiaválságot.

Az intézkedések a következők:

  1. 1,5 milliárd köbmterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  2. Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Jelenleg a tárolóink 44%-áig töltöttek. Ez csupánnegyedében lenne képes ez a szint az ország gázellátását biztosítani.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és tüzifára
  4. Jelentősen fokozzák a lignit kitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását is kezdeményezik.
  7. Aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie érte, fogalmazott az utolsó ponttal kapcsolatban Gulyás. Így annak, aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását. Ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy - jelentette ki.

Gulyás bejelentése szerint a rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti. A határok a következők lesznek:

  • elektromos áram esetében 210 kWh per hó, azaz éves szinten 2523 kWh éves szinten.
  • földgáz esetében 144 köbméter per hó, azaz 1729 köbméter éves szinten.
Pénzcentrum vélemény

A részletszabályok ismerete nélkül itt fontos megjegyezni, hogy nem tudni egyelőre, mi lesz azokkal a háztartási fogyasztókkal, akik például kizárólag elektromos árammal oldják meg lakóingatlanuk energiaellátását. Azok ugyanis, akik kizárólag árammal fűtenek, hűtenek, főznek, stb., nagy valószínűséggel bőven átlépik az áramra meghatározott felső határt, míg ha megosztva oldanák meg energiaellátásukat, akkor áram és gáz esetében is beleférnének a rezsicsökkentett árba. Ezzel kapcsolatban amúgy Gulyás Gergely a Kormányinfón annyit mondott, hogy "Az áram és gáz között nincs kompenzáció, határok vannak, addig érvényes a rezsicsökentett ár". Ez alapján tehát lesznek olyan háztartások, akik úgyis többet fizetnek majd fogyasztásukért, hogy összesítve energiatakarékosabb az otthonuk, mint más háztartásoké.

Németh Szilárd kormánybiztos ezután ismertette, hogy a kormány azért rendeltek el energia veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést fent tudják tartani. A rezsicsökkentésbe azonban a kormánybiztos szerint nem fér bele az átlagon felüli fogyasztás. Az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál pedig 1729 köbméter. A nagycsaládosok egyébként ez alól is kivételt képeznek. Számukra a kedvező fogyasztási limit megmarad: a 3 gyerekes családoknaka limit: 2329 köbméter, és minden további gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztást fognak biztosítani. A villanynál nem, de a gáznál ez megmarad - tette hozzá Németh Szilárd.

Miért nem a jövedelem alapján szabják meg a rezsiárakat? - hangzott intéztek később újságírói kérdést Gulyás Gergelynek. A célunk, hogy az energiával spóroljunk - válaszolta erre a miniszterelnökséget vezető miniszter. Az energiafelhasználás csökkentése az a cél, amit el kell érnünk. Az új árakhoz igazítják majd az emberek a fogyasztásukat - szögezte le.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amikor a kata gondolata 2012-ben megszületett, a gondolat az volt, hogy a lakossági szolgáltatásokat végző vállalkozóknak csináljanak adózást, mondja egy kérdésre a miniszter. Ez később elburjánzott. Gulyás szerint a katások kétharmada ma már munkaviszonyt vált ki, azaz cégnek számláz. Nem igazságos ez például egy ápolónő adójához képest. A kata-törvény elfogadásával azért kellett sietni, mert most zajlik a parlament rendkívüli ülése. mondta a KATA-val kapcsolatos kérdésekre a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány egyelőre arról döntött, október 1-jéig meghosszabbítják a benzinárstopot, de a helyzet gyorsan változik, ha rendkívüli esemény történik, a kormány reagálhat. Gulyás szerint Hernádi Zsolt kiváló vezetője a MOL-nak, ezért is mondja, hogy nem tartható a benzinárstop, mert ez a dolga, válaszolta egy további kérdésre Gulyás.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem