11 °C Budapest
Budapest, 2022. július 7.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. MTI/Illyés Tibor

Itt a kormány bejelentése: részlegesen eltörlik a rezsicsökkentést, ezek a családok fizethetnek többet

2022. július 13. 15:53

Miután Orbán Viktor az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt délelőtt összehívta a kormánykabinetet, délután fél négytől Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszószivő tart sajtótájékoztatót. Az egyik legfontosabb kormánydöntés az volt, hogy alapjaiban nyúltak hozzá a rezsicsökkentéshez. A bejelentés szerint augusztustól csak az átlagfogyasztás mértékéig lesz rezsicsökkentett az elektromos áram- és a gáz ára, e feletti fogyasztásra vonatkozóan a piaci ár lesz érvényes.

Komoly döntések születtek a ma délelőtti kabinetülésen, ezeket ismertette délután Gulyás Gergely. A miniszter sajtótájékoztatóját azzal kezdte, eljött az idő, hogy energiaveszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, ugyanis egy év alatt a világpiacon az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. "Nem lesz gáz télre Európa nagy részében" - folytatta Gulyás, aki ezután azt is bejelentette, hogy a kormány 7 intézkedéssel fékezné meg az energiaválságot.

Az intézkedések a következők:

  1. 1,5 milliárd köbmterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  2. Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Jelenleg a tárolóink 44%-áig töltöttek. Ez csupánnegyedében lenne képes ez a szint az ország gázellátását biztosítani.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és tüzifára
  4. Jelentősen fokozzák a lignit kitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását is kezdeményezik.
  7. Aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie érte, fogalmazott az utolsó ponttal kapcsolatban Gulyás. Így annak, aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását. Ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy - jelentette ki.

Gulyás bejelentése szerint a rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti. A határok a következők lesznek:

  • elektromos áram esetében 210 kWh per hó, azaz éves szinten 2523 kWh éves szinten.
  • földgáz esetében 144 köbméter per hó, azaz 1729 köbméter éves szinten.
Pénzcentrum vélemény

A részletszabályok ismerete nélkül itt fontos megjegyezni, hogy nem tudni egyelőre, mi lesz azokkal a háztartási fogyasztókkal, akik például kizárólag elektromos árammal oldják meg lakóingatlanuk energiaellátását. Azok ugyanis, akik kizárólag árammal fűtenek, hűtenek, főznek, stb., nagy valószínűséggel bőven átlépik az áramra meghatározott felső határt, míg ha megosztva oldanák meg energiaellátásukat, akkor áram és gáz esetében is beleférnének a rezsicsökkentett árba. Ezzel kapcsolatban amúgy Gulyás Gergely a Kormányinfón annyit mondott, hogy "Az áram és gáz között nincs kompenzáció, határok vannak, addig érvényes a rezsicsökentett ár". Ez alapján tehát lesznek olyan háztartások, akik úgyis többet fizetnek majd fogyasztásukért, hogy összesítve energiatakarékosabb az otthonuk, mint más háztartásoké.

Németh Szilárd kormánybiztos ezután ismertette, hogy a kormány azért rendeltek el energia veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést fent tudják tartani. A rezsicsökkentésbe azonban a kormánybiztos szerint nem fér bele az átlagon felüli fogyasztás. Az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál pedig 1729 köbméter. A nagycsaládosok egyébként ez alól is kivételt képeznek. Számukra a kedvező fogyasztási limit megmarad: a 3 gyerekes családoknaka limit: 2329 köbméter, és minden további gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztást fognak biztosítani. A villanynál nem, de a gáznál ez megmarad - tette hozzá Németh Szilárd.

Miért nem a jövedelem alapján szabják meg a rezsiárakat? - hangzott intéztek később újságírói kérdést Gulyás Gergelynek. A célunk, hogy az energiával spóroljunk - válaszolta erre a miniszterelnökséget vezető miniszter. Az energiafelhasználás csökkentése az a cél, amit el kell érnünk. Az új árakhoz igazítják majd az emberek a fogyasztásukat - szögezte le.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amikor a kata gondolata 2012-ben megszületett, a gondolat az volt, hogy a lakossági szolgáltatásokat végző vállalkozóknak csináljanak adózást, mondja egy kérdésre a miniszter. Ez később elburjánzott. Gulyás szerint a katások kétharmada ma már munkaviszonyt vált ki, azaz cégnek számláz. Nem igazságos ez például egy ápolónő adójához képest. A kata-törvény elfogadásával azért kellett sietni, mert most zajlik a parlament rendkívüli ülése. mondta a KATA-val kapcsolatos kérdésekre a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány egyelőre arról döntött, október 1-jéig meghosszabbítják a benzinárstopot, de a helyzet gyorsan változik, ha rendkívüli esemény történik, a kormány reagálhat. Gulyás szerint Hernádi Zsolt kiváló vezetője a MOL-nak, ezért is mondja, hogy nem tartható a benzinárstop, mert ez a dolga, válaszolta egy további kérdésre Gulyás.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 4. 07:28
Megszünteti a DIGI az e-mail szolgáltatását és hamarosan letörli a fiókok tartalmát. Megszűnnek a @d...
Bankmonitor  |  2024. március 3. 10:23
A mögöttünk hagyott héten is kitett magáért a Bankmonitor csapata: elhoztuk nektek a legfontosabb pé...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem