Budapest, 2022. július 7.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. MTI/Illyés Tibor

Itt a kormány bejelentése: részlegesen eltörlik a rezsicsökkentést, ezek a családok fizethetnek többet

2022. július 13. 15:53

Miután Orbán Viktor az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt délelőtt összehívta a kormánykabinetet, délután fél négytől Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszószivő tart sajtótájékoztatót. Az egyik legfontosabb kormánydöntés az volt, hogy alapjaiban nyúltak hozzá a rezsicsökkentéshez. A bejelentés szerint augusztustól csak az átlagfogyasztás mértékéig lesz rezsicsökkentett az elektromos áram- és a gáz ára, e feletti fogyasztásra vonatkozóan a piaci ár lesz érvényes.

Komoly döntések születtek a ma délelőtti kabinetülésen, ezeket ismertette délután Gulyás Gergely. A miniszter sajtótájékoztatóját azzal kezdte, eljött az idő, hogy energiaveszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, ugyanis egy év alatt a világpiacon az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. "Nem lesz gáz télre Európa nagy részében" - folytatta Gulyás, aki ezután azt is bejelentette, hogy a kormány 7 intézkedéssel fékezné meg az energiaválságot.

Az intézkedések a következők:

  1. 1,5 milliárd köbmterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  2. Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Jelenleg a tárolóink 44%-áig töltöttek. Ez csupánnegyedében lenne képes ez a szint az ország gázellátását biztosítani.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és tüzifára
  4. Jelentősen fokozzák a lignit kitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását is kezdeményezik.
  7. Aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie érte, fogalmazott az utolsó ponttal kapcsolatban Gulyás. Így annak, aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását. Ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy - jelentette ki.

Gulyás bejelentése szerint a rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti. A határok a következők lesznek:

  • elektromos áram esetében 210 kWh per hó, azaz éves szinten 2523 kWh éves szinten.
  • földgáz esetében 144 köbméter per hó, azaz 1729 köbméter éves szinten.
Pénzcentrum vélemény

A részletszabályok ismerete nélkül itt fontos megjegyezni, hogy nem tudni egyelőre, mi lesz azokkal a háztartási fogyasztókkal, akik például kizárólag elektromos árammal oldják meg lakóingatlanuk energiaellátását. Azok ugyanis, akik kizárólag árammal fűtenek, hűtenek, főznek, stb., nagy valószínűséggel bőven átlépik az áramra meghatározott felső határt, míg ha megosztva oldanák meg energiaellátásukat, akkor áram és gáz esetében is beleférnének a rezsicsökkentett árba. Ezzel kapcsolatban amúgy Gulyás Gergely a Kormányinfón annyit mondott, hogy "Az áram és gáz között nincs kompenzáció, határok vannak, addig érvényes a rezsicsökentett ár". Ez alapján tehát lesznek olyan háztartások, akik úgyis többet fizetnek majd fogyasztásukért, hogy összesítve energiatakarékosabb az otthonuk, mint más háztartásoké.

Németh Szilárd kormánybiztos ezután ismertette, hogy a kormány azért rendeltek el energia veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést fent tudják tartani. A rezsicsökkentésbe azonban a kormánybiztos szerint nem fér bele az átlagon felüli fogyasztás. Az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál pedig 1729 köbméter. A nagycsaládosok egyébként ez alól is kivételt képeznek. Számukra a kedvező fogyasztási limit megmarad: a 3 gyerekes családoknaka limit: 2329 köbméter, és minden további gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztást fognak biztosítani. A villanynál nem, de a gáznál ez megmarad - tette hozzá Németh Szilárd.

Miért nem a jövedelem alapján szabják meg a rezsiárakat? - hangzott intéztek később újságírói kérdést Gulyás Gergelynek. A célunk, hogy az energiával spóroljunk - válaszolta erre a miniszterelnökséget vezető miniszter. Az energiafelhasználás csökkentése az a cél, amit el kell érnünk. Az új árakhoz igazítják majd az emberek a fogyasztásukat - szögezte le.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amikor a kata gondolata 2012-ben megszületett, a gondolat az volt, hogy a lakossági szolgáltatásokat végző vállalkozóknak csináljanak adózást, mondja egy kérdésre a miniszter. Ez később elburjánzott. Gulyás szerint a katások kétharmada ma már munkaviszonyt vált ki, azaz cégnek számláz. Nem igazságos ez például egy ápolónő adójához képest. A kata-törvény elfogadásával azért kellett sietni, mert most zajlik a parlament rendkívüli ülése. mondta a KATA-val kapcsolatos kérdésekre a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány egyelőre arról döntött, október 1-jéig meghosszabbítják a benzinárstopot, de a helyzet gyorsan változik, ha rendkívüli esemény történik, a kormány reagálhat. Gulyás szerint Hernádi Zsolt kiváló vezetője a MOL-nak, ezért is mondja, hogy nem tartható a benzinárstop, mert ez a dolga, válaszolta egy további kérdésre Gulyás.Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?