13 °C Budapest
Wide angle view of tiny white bedroom without furnitures ready to be inhabited after renovation. Small aparment in Madrid, Spain.

1,5 millió magyarnak teszi pokollá az életét a saját otthona: az árrobbanás miatt sokan tehetetlenek

2022. június 17. 13:04

Minden ötödik magyarnak, tehát több mint másfél millió embernek okozott problémát, hogy túlzottan zsúfolt háztartásban élt. A kényelmetlenségeket csak fokozták a járvány miatti lezárások, hiszen az emberek sokkal több időt töltöttek szűkös otthonaikban. A vágtató lakásárak miatt ráadásul sokaknak csak álom maradhat egy olyan lakás, ahol rendesen el lehet férni.

2020-ban az EU lakosságának 17,5%-a élt túlzsúfolt háztartásban, tehát az egy a háztartásban élők számához, a család igényeihez képest nem volt elegendő helyiség - derült ki az Eurostat adataiból. Az uniós statisztikai hivatal szerint a túlzsúfolt háztartásokban a helyhiányt fokozta abban az évben, hogy a gyerekek jellemzően egy szobában játszottak a koronavírus-lezárások idején távmunkában dolgozó szülőkkel. Ez már csak azért is kockázatos volt, mert a zsúfolt háztartásokban könnyebben terjedhetett a vírus is.

Magyarországon az emberek 19 százaléka élt olyan házban, lakásban, ami túlzottan kicsi volt az igényeinek, tehát

több mint másfél millió magyar szenvedett a karantén alatt a túl kicsi ingatlanában.

Ugyanakkor van, ahol sokkal rosszabb a helyzet: az uniós tagállamok közül Romániában 2020-ban a lakosság csaknem fele (45,1%) túlzsúfolt háztartásban élt. Lettországban (42,5%), Bulgáriában (39,5%), Lengyelországban (36,9%) és Horvátországban (36,2%) sem volt sokkalta jobb az arány.

A skála másik végén Cipruson (2,5%), Írországban (3,2%), Máltán (4,2%) és Hollandiában (4,8%) volt a legalacsonyabb a túlzsúfoltság aránya.

Lakást vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre nehezebb itthon nagyobbra váltani

Ráadásul ez a több százezer magyar család nincs is könnyű helyzetben, a száguldó ingatlanárak miatt egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak egy nagyobb lakást, amiben rendesen elférnek. Az Eurostat korábban publikált adatai szerint 2010 és 2021 negyedik negyedéve között Magyarországon több mint megduplázódtak az árak és 128 százalékos emelkedéssel hazánk Észtország mögött (156%) a képzeletbeli dobogó második helyére lépett.

A hatalmas növekedés kapcsán Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arról beszélt, míg a NAV forgalmi adatai alapján

11 év alatt a megyék közül ötben és Budapesten az országos átlag feletti, hatban pedig az országos átlagot közelítő volt az áremelkedés. 2010-ben Pest (201 ezer Ft/m2), Somogy (188 ezer Ft/m2) és Hajdú-Bihar (168 ezer Ft/m2) bizonyult a három legdrágább megyének, 2021-ben a legmagasabb árakkal Pest (475 ezer Ft/m2), Somogy (475 ezer Ft/m2) és Győr-Moson-Sopron megyében (440 ezer Ft/m2) találkozhattak a lakásvásárlók. Ha pedig a növekedés mértékét vizsgáljuk, akkor Győr-Moson-Sopron (180%), Hajdú Bihar (160%) és Somogy megye (152%) állnak a dobogó első három fokán.

A fővárosban 2010 óta 206 százalékos változás történt a XV. kerületben, ahol 180 ezer forintról 551 ezer forintra növekedett az átlagos négyzetméterár. 1 millió forint feletti átlagos négyzetméterárral 2021-ben az V. kerület bizonyult a legdrágábbnak, itt 11 év alatt 199 százalékos áremelkedés ment végbe. Mára minden fővárosi kerület átlagos négyzetméterára bőven meghaladja a 381 ezer forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm