Mosquito bites. A woman scratches her bitten legs with her hands. Legs in a red rash close-up.

Veszedelmes kártevők lephetik el a magyar otthonokat a nyáron: erre kell felkészülni

2022. május 29. 17:01

Beköszöntött a nyár és vele a nyaralás időszaka, aki teheti a vízpartok felé veszi az irányt. Kénytelenek vagyunk azonban ilyenkor kellemetlen vendégekkel is számolni, amik akár régen várt pihenésünket is rémálommá tehetik. Kora tavasztól egészen az őszi, téli hideg napokig ugyanis szinte állandó gondot, bosszúságot okozhatnak a szúnyogok, és persze nem csak a vízparton. Napközben is nagyon meg tudják nehezíteni életünket, de akár esti pihenésünket is tönkretehetik. Ki ne emlékezne olyan éjszakára, amikor órákon át vadászott a szobában rekedt rovarokat, mert képtelen volt aludni tőlük?

Sajnos jelenlétük nem csak bosszúságot, hanem komoly veszélyt is hordoz magában - írja a Megfoglak.hu. Az utóbbi években olyan új, egzotikus fajták jelentek meg itthon, amik korábban kizárólag trópusi övezetben voltak ismertek. Ezek korábban azért nem okoztak problémát Európában és Magyarországon sem mert megfelelő klíma hiányában képtelenek voltak túlélni. A helyzet azonban sajnos megváltozott. Az éghajlatváltozás hatására már nálunk is megfelelő klímára leltek, ami kiegészül azzal, hogy ellenállóbbá váltak.

Az új jövevények közül az egyik legismertebb, a tigrisszúnyog, amely csípésével több, mint húsz féle kórokozót képes átvinni egyik emberről a másikra. Nem csak magunk miatt kell azonban aggódnunk, az új fajták között több olyan is akad, amelyik döntően állatokra, jellemzően kutyákra jelentenek veszélyt. 

Így védekezzünk

Ismert, hogy a szaporodásukhoz elengedhetetlen a víz, az kisebb-nagyobb vízfelület, például tócsák, víztároló hordók jelenléte. Számuk csökkentésének tehát egyik legegyszerűbb módja, ha ezeket megszüntetjük kertjeinkben, vagy ha ezt nem akarjuk megtenni, akkor vízgyűjtőinket letakarjuk, esetleg a szokásosnál sűrűbben cseréljük bennük a vizet. 

A szúnyogok a verejtékben lévő tejsav és a kilélegzett szén-dioxid alapján keresik áldozatukat, de az édes szagok és az érett sajtszag is vonzza őket. A testrészeket sem egyformán támadják meg, a kézfejet például gyakrabban választják, mint a kart, de csábítja őket a mozgás is. Futás, kerékpározás után fel kell készülünk arra, hogy megtalálnak minket.  

Bármennyire is kellemetlen jelenlétük, gyorsan és hatékonyan fel tudjuk venni velük a harcot, mert számos szer, módszer áll a rendelkezésünkre. A testre használható riasztószerekből igen széles skála vásárolható, ha olyan helyre megyünk nyaralás alatt - vízpartra, erdőbe - ne felejtsük el magunkkal vinni a riasztószereket. A szabad testfelületek védelme vékony réteg ruhával is segíthető, amely nem melegít túlságosan, de a szúnyogok számára akadályt jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen felül persze nem csak a bőrünkre, hanem otthonunkban, nyaralónkban használható szer is rendelkezésre áll. Különféle aeroszolok, szúnyogokat távoltartó olajak, füstölők, és szúnyogcsapdák is kaphatók nagy számban.

A szúnyogok gyérítésének következményeként az utóbbi két évtizedben több mint 30 százalékkal csökkent azoknak a madaraknak (fecske, mezei pacsirta, tövisszúró gébics) a száma, amelyek nagyon elterjedtnek - közönségesnek - számítottak, és segíthetnének a természetes irtásban. Így ha otthonunkat szemelné egy ilyen madár a letelepedésre, ne zargassuk, verjük le a fészkét, kergessük el: nincs természetesebb szúnyogirtási mód, mintha ráhagyjuk a természetre, a madarakra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?