Construction worker plastering and smoothing concrete wall in room. Renovating apartment.

Ne számítson sok jóra, aki építkezne: megéri most belevágni?

2022. március 30. 15:02

Háború dúl a szomszédban, emiatt nagy a bizonytalanság a gazdaságban. Az alapanyagok és nyersanyagok ára az inflációt meghaladó mértékben emelkedik. Ezt pedig még tetézi, hogy a lakáscélú jelzáloghitelek kamata is folyamatosan drágul, ami nehéz helyzetbe hozza a hiteligénylés előtt állókat. Érdemes ebben a helyzetben építkezésbe kezdeni, vagy inkább halasszuk el a munkálatok kezdetét?

A komoly pénzügyi döntés előtt állók közül nagyon sokan hezitálnak most, ez pedig érthető is: a háború és az ahhoz kapcsolódó szankciók miatt nagy a bizonytalanság a gazdaságban. Ilyen komoly pénzügyi döntés sokaknál az ingatlancél megvalósításához kapcsolódhat. 

A Bankmonitor szakértői most a lakáscélok egy speciális szegmensével a lakás, lakóház építésével foglalkozott részletesebben. Ez egy nagyon egyedi része az ingatlanpiacnak: egyes speciális elemek jóval nagyobb hatást gyakorolnak az építkezésekre, mint a lakáspiac más részeire. Ez pedig a szereplők döntését is érdemben átalakíthatja. Ilyen tényező lehet például az alapanyagok, nyersanyagok árának változása.

Az építési költségek rövid távon várhatóan emelkedni fognak

Az elmúlt években is jelentős mértékben drágultak a lakóház építéséhez szükséges alapanyagok ára. A tavalyi évben például sok helyen lehetett hallani a faáru jelentős drágulásáról. A jelenlegi háborús helyzet sajnos erre a a helyzetre még ráerősített. Az MNB inflációs jelentése alapján számos nyersanyag egyik legjelentősebb exportőre Oroszország és/vagy Ukrajna.

Az energiahordozókon kívül más nyersanyagok piacán is meghatározó jelentőségű az orosz jelenlét. A katalizátorokhoz használt palládium kivitelének 20,7 százaléka, a nyersvaskivitel 11,4 százaléka, a kénszármazékok kivitelének 10,4 százaléka és a nikkelexport 10,2 százaléka köthető Oroszországhoz. A ritkaföldfémek exportjának 2 százalékát adja az orosz gazdaság, de az ország rendelkezik a tartalékok 10,4 százalékával. Ráadásul az energiahordozók terén is jelentős a harcoló országok súlya. Emiatt az üzemanyagárak is jelentősen megemelkedhetnek, ami beépül a szállítási költségekbe is. Vagyis az építkezéshez szükséges anyagok ára a közeljövőben tovább emelkedhet, ez a drágulás pedig várhatóan jelentős lesz.

A kivitelezési költségek másik fontos eleme a bérköltség. A mesteremberek, szakemberek jelenleg eléggé leterheltek hazánkban. Az új lakások áfájának 5 százalékra csökkentése új lendületet adott a projekteknek, erre pedig még rájött a felújítási támogatás, ami miatt számos család kezdett bele meglévő otthona korszerűsítésébe.Márpedig a megnövekedett igényeket ugyanazoknak a mestereknek kell kiszolgálnia. Emiatt az elkövetkező időszakban nem várhatjuk az építkezésen dolgozók bérének csökkenését, sőt adott esetben még ezek a tételek is emelkedhetnek.

A lakáshitelek, ezáltal az építési hitelek kamata is érdemben emelkedhet

Az infláció visszaszorítása érdekében a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emeli az irányadó kamat értékét. Ez pedig hatással van a lakossági kölcsönök kamatára is, a pénzintézetek a tavaly év második felétől kezdve folyamatosan emelik az új kölcsönök árát. Ez a folyamat ráadásul a jelenlegi, speciális gazdasági helyzetben még fel is gyorsulhat.

A szakértők szerint emiatt még legalább további 1,5 százalékos kamatemeléssel kalkulálnak. Ez a drágulás egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében 18 ezer Ft törlesztőrészlet emelkedést jelentene. Ez a többletkiadás 20 év alatt 4,3 millió forintra hízhat. Ezt mindenképpen figyelembe kell vennie azoknak a családoknak, akik új otthonuk építését piaci hitelből szeretnék megfinanszírozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hosszabb időtávon már nem ilyen egyértelmű a helyzet

A Bankmonitor szakértői szerint a jelenlegi makrogazdasági kilátások – infláció, bizonytalanság, gazdasági növekedés lassulása, reálbér-emelkedés mérséklődése, és az elmúlt évek jelentős lakásáremelkedése – miatt az ingatlanárak minimálisan, 3-5 százalékkal mérséklődhetnek. A már megkezdett ingatlanprojektek jó részére ennek nem lesz hatása, hiszen a befektetők nem tudják csak úgy leállítani a munkálatokat, viszont vélhetően kevesebb új projekt fog indulni, ez azt eredményezheti, hogy 1,5-2 év múlva érdemben kevesebb folyamatban lévő projekt lehet, mint jelenleg. Ez pedig visszahathat az anyagárakra és a mesteremberek bérére is.

Ez a lehetséges forgatókönyv azonban azt eredményezheti, hogy az építőipari alapanyagok ára középtávon már akár mérséklődhet is, ami pedig pozitív hatást gyakorolhat az építkezések költségére is.

A legfontosabb kérdés az időhorizont

Az építkezést tervezők számára nagyon fontos kérdés, hogy meddig tudnák elhalasztani a munkálatokat. Egészen más helyzetben vannak ugyanis azok, akik legfeljebb 0,5-1 évet tudnak várni, mint azok, akiket tényleg nem sürget semmi és akár 3-5 év múlva is ráér a munkálatok megkezdése.

Érdemes lehet megkezdeni minél előbb a munkálatokat azoknak, akik nem tudnak érdemben sokat várni. Ők ugyanis a dráguló hitelekkel és a költségek jelentős emelkedésével szembesülhetnek rövid távon. A döntésük során azonban figyelembe kell venniük a jelenlegi helyzetben rejlő nagyfokú bizonytalanságot. Ez az ő esetükben emelkedő anyagárakat, csúszó szállításokat jelenthet. Mindezek pedig azt eredményezik, hogy nehéz lesz előzetesen megbecsülni a kiadások összegét, illetve az építkezés befejezésének dátumát is.

Érdemes megfontolni a kivárást azoknak, akiknek hosszabb időtávon sem sürgős a munkálatok megkezdése. Számukra ugyanis előnyös lehet az alapanyagárak esetleges jövőbeni mérséklődése. Ez különösen akkor lehet előnyös, ha minimális hitelre lenne szükség az építkezéshez, így ugyanis a kölcsönök drágulásának sem lenne érdemi hatása. Ugyanakkor arra semmi garancia nincs, hogy 2 év múlva az alapanyagárak ténylegesen csökkenni kezdenének. Az érintett érdeklődőknek a lakásárak alakulását érdemes figyelni már rövid távon is: ha hónapokon belül megkezdődik a mérséklődés, akkor ennek hatása valóban begyűrűzhet az anyagárakba is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm