15 °C Budapest
Old houses in Salfold, Hungary.

Ezekben a megyékben fillérekért vehetsz családi házat: már néhány millióért is van ajánlat

2021. december 28. 08:15

Megugrott a kereslet az ingatlanok terén, összességében idén is emelkedtek az árak, de markáns különbségek láthatók a különböző területeken is. A megyeszékhelyeken a használt lakásoknál 15 százalékos drágulás történt, így decemberre 485 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. A HelloVidék most a dél-alföldi régiót járta körbe, hogy kiderítse, hol és mennyiért lehet lakást vásárolni, és melyek az egyes megyék legnépszerűbb települései a vásárlók körében.

Az áfacsökkentés és a támogatások nagy lökést adtak a lakáspiacnak. Elsősorban a vidéki családi házak építése ugrott meg idén a hazai lakáspiacon, a társasházprojektek lassabban indultak be az áfacsökkentés nyomán. Az első félévben megugrott az adásvételek száma, és az árak is kilőttek az év elején. A bérlakáspiac lassan kezdett el magára találni. Jövőre lassulhat a használt lakások árának növekedése, az új lakásoké azonban tovább drágulhat.

A megyeszékhelyeken eladó új lakóingatlanok négyzetméterára 2021 elejétől számolva 19 százalékkal 651 ezer forintra emelkedett. A legnépszerűbb városok Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Szeged és Veszprém, itt 500-611 ezres átlagos négyzetméterárral vásárolhatunk otthont. Azonban vannak olcsóbb lehetőségek is, ugyanis Kaposváron 316 ezer, Békéscsabán 287 ezer, míg Salgótarjánban ár 187 ezer forint/ négyzetméter árral számolhatunk, ha otthont vásárolnánk. Azonban más megyékben is lelhetünk lakásra, házra jutányos áron.

Olcsón adják a házakat a Dél-Alföldön?

A dél-alföldi régió megyéiben átlag körüli, vagy az alatti lakásárak jellemzők. A három megye – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés – közül Csongrád-Csanád a legdrágább, ahol az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerinti 345 ezer forintos átlagos négyzetméterár kicsivel meghaladja a – Budapest nélkül számított - 331 ezer forintos országos átlagot. Ezzel szemben Bács-Kiskun 289 ezer forintos átlaga elmarad attól, Békés megye pedig az utolsó előtti helyen áll az ország megyéinek sorrendjében, 213 ezer forintos átlaggal.

Azonban itt sem minden olcsóbb, ugyanis Kecskemét lakásárak tekintetében az ötödik, Szeged pedig a hatodik legdrágább megyeszékhelye az országnak, előbbi 404 ezer, utóbbi 396 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal. Kecskemét egyértelműen az ipari tevékenységnek – autógyártás – Szeged pedig az oktatási, kutatási tevékenységnek és a régióközponti szerepkörének köszönhetően emelkedik ki gazdaságilag a régióból. A harmadik megyeszékhelyre, Békéscsabára ugyanez nem igaz, az ottani árak – a megyeszékhelyek közül - egyedül a salgótarjánit előzik meg, 246 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Azonban a különbségek építési forma, és megyi bontásban is változóak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ami a régió lakásépítési számait illeti, az Eltinga Vidéki Lakáspiaci Riportja alapján tíz lakásosnál nagyobb társasházban Csongrád-Csanád megyében mintegy 1000 lakás épül, melyek legtöbbje Szegeden valósul meg. Ez egyébként a megyeszékhelyek közül országosan az egyik legmagasabb érték. Bács-Kiskun megyében hasonló méretű projektekben mintegy 700 lakás épül, Békésben viszont kevesebb mint 50

– mondta el Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője a HelloVidéknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25