28 °C Budapest
Full Frame of Shot of Illuminated Pine Tree Decorations on Christmas Tree, Nuremberg City, Bavaria, Franconia, Germany, Europe

Óriási bírságot kockáztatnak karácsony után a háztulajok: egy apró figyelmetlenség és repül a csekk

2021. december 26. 14:58

Bár sokan Vízkereszt napján kezdik el lebontani karácsonyfájukat, ám akad, aki már az ünnep után közvetlenül megválik a fenyőfájától. Ám nem mindegy, mikor és hová helyezi ki a fákat a lakosság. Komoly büntetést kockáztat az, aki nem a szabályoknak megfelelően válik meg a karácsonyfától. Az FKF szerint végül energia lesz a begyűjtött fenyőkből a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban.

Bár egyre többen döntenek a műanyag karácsonyfák mellett, azért a lakosság túlnyomó része még mindig az élő fenyőfákra esküszik. Ezeknek a növényeknek természetesen megvan a saját miliőjük, azonban az ünnepek végeztél jócskán akad velük gond.

A műfenyőket egyszerűen csak elcsomagoljuk, és jövő karácsonyt a pincében, padláson várják. A cserepek megvásárolt fákat tovább lehet gondozni vagy akár kiültetni a kertbe. Sőt, sok helyen már visszaváltható opcióval is lehet karácsonyfát venni, így az eladó az ünnepek végeztével egyszerűen visszaveszi a fákat.

Csak Budapesten több százezer fát dobnak ki

Azonban a legtöbb esetben a helyzet nem ilyen egyszerű, és a lakástulajoknak maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy annak rendje és módja szerint kezeljék az immár hulladéknak számító karácsonyfákat. Az FKF Zrt. Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően több mint félmillió fenyőfát szokott begyűjteni a kukák mellől vagy a kijelölt gyűjtőhelyekről.

Az FKF korábbi tájékoztatása szerint az elhasznált fenyőfák kihelyezésénél a lakosság többféle lehetőség közül választhat: kihelyezhetik a kukák mellé vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére el is vihetik azokat. Ezek között a társaság oldalán lehet böngészni!

Az FKF szerint egyébként általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat, a gyűjtőjárművek normál rendszerű hulladékszállító járművek és a fenyőfákat elszállító kocsik a kommunális gyűjtést végzőkhöz hasonlóan járatrendszerben, meghatározott útvonalon dolgoznak.

Ezért a társaság azt javasolja, hogy lehetőség szerint a lakók a háztartási hulladék elszállítását megelőző este helyezzék ki a fákat a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyre. A társaság tapasztalatai alapján egyébként március elejétől kezdve már csak nagyon elvétve kerülnek ki karácsonyfák a gyűjtőhelyekre.

Ha nem figyelsz, jön a bírság!

Az ajánlásokra különösen érdemes figyelni, hiszen a nem megfelelően kihelyezett fákért adott esetben büntetés is kiszabható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanis köztisztasági szabálysértést követ el többek között az, aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.

Ez lesz a kidobott fákkal 

A kiszolgált tűlevelűeket először felaprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből termikus hasznosítással (elégetéssel) több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.

Ha inkább magad hasznosítanád újra a levedlett karácsonyfát, akkor is rengeteg lehetőség közül választhatsz! A fenyőfa felaprításával például kiváló talajtakaró készíthető, ami azután a fák tövébe szórva tápanyagforrás és a talaj nedvességét is magában tartja. Emellett a kertben is jól hasznosítható, különösen a nem lekövezett kerti utakat érdemes leszórni ezzel, amely így eső idején sem lesz sár.

A fenyőfát kisebb darabokra vágva felhasználhatjuk téli tüzelőnek is. Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy a tűlevelek, apró ágak annyira intenzív égést produkálnak, hogy be is robbanhat tőlük a kandalló vagy a kályha. Emiatt ezeket a részeket inkább a kertben égessük el és a nagyobb darabokat használjuk csak fel zárt térben égetésre. Tartósan egyébként nem érdemes fenyőfával tüzelni, mert a kéményben lerakódhat a gyanta, amitől az könnyen eldugulhat.

A tűlevelek savtartalma aránylag magas, így kiváló tápanyagot szolgáltatnak a növényeknek. Rázd le a megszáradt tűleveleket a fenyőről, majd söpörd össze őket, ezután akár a lakásban, akár a kertben található növények trágyázására felhasználhatod.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?