25 °C Budapest
The image shows a typical housing development in the UK, with various construction stages from foundations through to finished house being visible within the scene.

Óriási a kereslet ezekre a családi házakra: mindenki az állami ingyenpénzre hajt

2021. december 14. 13:04

Országos és kereshető lista készült az eladó zöld otthonokról az ingatlan.com-on, a vevők pedig egyből rárepültek ezekre az ingatlanokra. Naponta 5-6 ezer keresés érkezik a zöld hitelre alkalmas lakásokra és házakra, az első öt nap alatt pedig a számuk meghaladta a 23 ezret. Eddig nem igazán volt fontos az érdeklődőknek az adott ingatlan energiafogyasztása, a Zöld Otthon Program és az emelkedő kamatok viszont fordulatot hoztak. 2022 jó eséllyel a zöld lakások éve lesz. A kínálat is rohamosan nő: bár a hirdetők csak pár napja tudják megjelölni ezeket az ingatlanokat, már több mint kétezer zöld lakás és ház szerepel a kínálatban, ami az összes új építésű ingatlanhirdetés több mint negyedét teszi ki. Budapesten a zöld lakások átlagos négyzetméterára 1 millió forintot tett ki decemberben. A fővároson kívüli piacon Pécsen és Nyíregyházán 500 ezer forintnál alacsonyabb az ár. Debrecent 801 ezer, Székesfehérvárt 781 ezer forint jellemezte.

Az ingatlan.com legújabb fejlesztésével már országosan kereshetővé váltak a zöld hitelre alkalmas otthonok. Érdekesség, hogy a vevőknek eddig volt keresési szempont az ingatlan energetikai besorolása, de a Zöld Otthon Program fordulatot hozott ezen a téren. - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja a Zöld Otthon Program feltételeinek megfelelő lakások iránti kereslet alakulását és a kínálatot, valamint a jellemző négyzetméterárakat.

Bár a hirdetők csak pár napja tudják megjelölni a zöld hitelre alkalmas ingatlanokat, már több mint kétezer ilyen eladó lakás és ház található a kínálatban, ami az összes újépítésű ingatlanhirdetés egynegyedét teszi ki. A zöld otthonok ilyen nagy száma azért sem meglepő, mert 2022 júliusától szinte csak ilyen ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Az új lakások és házak kínálata a januárban visszavezetett ötszázalékos áfa miatt valósággal berobbant. Tavaly decemberben országosan még csak 5800 új lakóingatlant hirdettek az eladók, addig most már majdnem 8600 új lakás és ház szerepel az ingatlan.com kínálatában, ami 44 százalékos növekedést jelent.

Hirtelen sokaknak fontos lett

A kereslet alakulása arról árulkodik, hogy a vevők egyre jobban figyelnek a lakás energiafelhasználására és sokan takarékos lakás vásárlását tervezik. A zöld otthon kereső elindulása óta eltelt öt napban összesen több mint 23 ezer, naponta pedig 5-6 ezer keresés célozta a zöld lakásokat. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik új építésű ingatlan keresése zöld otthonokra érkezik.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

Október óta sokat változtak a keresési szokások, mivel a zöld hitellel ki lehet védeni az emelkedő alapkamat miatt begyűrűző lakáshiteldrágulást is.

A zöld otthon program keretében ugyanis 2,5 százalékos fix kamat mellett lehet maximum 70 millió forintos, legfeljebb 25 éves futamidejű lakáshitelt igényelni energiatakarékos, legalább BB besorolású, ezen belül négyzetméterenként legfeljebb évi 90 kWh energiaigényű vagy annál jobb kategóriába tartozó lakóingatlan vásárlására, építésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyibe kerülnek?

Az ingatlan.com adatai szerint a zöldlakáshitel-kompatibilis fővárosi lakások átlagos négyzetméterára december 1 millió forint volt. Az I. és II. kerületben 1,5-1,6 millió forintos ár jellemezte a szóban forgó új lakásokat. A XVIII. és XX: kerületben viszont 700 ezer forint alatti áron is vannak elérhető “zöld otthonok”.

A megyeszékhelyek közül Debrecenben 801 ezer, Győrben 680 ezer, Székesfehérváron 781 ezer, ugyanakkor Nyíregyházán, Pécsen és Szombathelyen 500 ezer forint alatti átlagárakon kínálták ezeket a lakóingatlanokat.

A friss adatok alapján valószínűsíthető, hogy 2022 a zöld otthonok és az új lakóingatlanok éve lesz. Arra számítunk, hogy a zöld hitelek első 200 milliárdos keretének kimerülése után az MNB a nemrég megkapott zöld mandátumának köszönhetően további kedvezményes hitellehetőséget biztosít a zöld otthonok vevői számára. Ez pedig az újlakás-kínálat és lakásépítések bővülését is jelentősen elősegítheti

- fogalmazott Balogh Lászl

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?