5 °C Budapest
Distnat view of Győr, Hungary from the Lila Hill lookout tower in winter.

Düledező viskók és luxusházak váltják egymást: hatalmas a szakadék ebben a régióban

2021. október 19. 08:14

A járványhelyzet nagy változásokat hozott magával: hatással volt a legtöbb ágazatra, így nem volt kivétel az ingatlanpiac sem. A tapasztalatok azt mutatják, a kereslet leginkább a családi, iker- és sorházak felén nőtt. Nem csoda, hiszen a lezárások alatt egészen felértékelődött az, ha valakinek van legalább egy talpalatnyi udvara, kertje. A HelloVidék a következő hetekben Magyarország régióit veszi górcső alá, annak szempontjából, hogyan változott az ingatlanpiaci helyzet az adott területen. Most a nyugat-dunántúli régiót járta körbe, hol és mennyiért lehet lakást vásárolni, illetve melyek az egyes megyék legnépszerűbb települései a vásárlók körében.

A nyugat-dunántúli régió lakásárakat tekintve hagyományosan az ország drágább területei közé tartozik, azonban az egyes járások között nagy különbségek vannak. Elsősorban az osztrák határszél településein mérhetők magasabb árak, ahol az Ausztriába ingázó munkavállalók erősebb fizetőképes kereslete jelenik meg, az utóbbi időben azonban a régió két másik térsége is a figyelem középpontjába került - írja a HelloVidék.

Egyrészt a Mosonmagyaróvári járás Szlovákiához közel eső települései, másrészt Zala megye Balaton környéki települései. Mindkét térségben kiemelkedően magas az új építésű lakások száma. Előbbi térségben a Pozsonyban dolgozó szlovák állampolgárok közül döntöttek úgy sokan, hogy a lakásárak tekintetében olcsóbb magyar településeken vásárolnak vagy építenek maguknak házat.

Ezt a folyamatot a forint, euróval szembeni folyamatos gyengülése tovább erősítette: a szlovák oldalon euróban kapott fizetések egyre többet érnek a magyar lakáspiacon. A Balaton-parti településeken pedig a partmenti, új építésű ingatlanok kiugró négyzetméterárai húzzák felfelé az átlagot

- mondta Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

Ennek eredményeként elmondható, hogy a tavalyi évben Győr-Moson-Sopron megye a 3., Vas megye a 7., Zala megye pedig a 13. legdrágább megyéje volt az országnak. Előbbiben 400 ezer forint feletti – a Soproni járásban közel 500 ezer forintos – négyzetméterárakkal, utóbbi kettőben Vas megye bőven 300 ezer forint feletti, Zala megye pedig kicsivel 300 ezer forint alatti négyzetméterárakkal. Új lakások tekintetében Győr-Moson-Sopron megyében, a tíz lakásosnál nagyobb projektekben összesen 1800 lakást kínálnak eladásra, Vas megyében ennek a fele, Zala megyében pedig nagyjából 500 új lakás van a kínálatban. Az új lakások négyzetméterárai mostanra szinte mindegyik megyeszékhelyen közelítik, vagy meg is haladják a 600 ezer forintot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- emelte ki a portál elemzője.

Hozzátette, érdekesség, hogy a legnagyobb kettősség Zala megyében figyelhető meg: míg a megye belső, infrastrukturálisan gyengén ellátott aprófalvaiban szinte alig épül új lakás, addig a Balaton-parti luxuslakásokat bőven 800 ezer forint feletti négyzetméteráron kínálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?