Server rack with blue and red internet patch cord cables connected to black patch panel in data server room

Ennyit kell güriznie a magyaroknak egy havi internetért: tömegeknek csak ilyen silány jut

2021. szeptember 27. 14:02

Attól, hogy egy országban kevéssé számít megfizethetőnek az internet, még nem jelenti azt, hogy a drága net jobb minőségű lenne. Sőt, többnyire inkább az olyan országokban vesz el kisebb részt egy átlagos fizetésből a netszolgáltatás díja, ahol egyébként is jobb és gyorsabb a kapcsolat, valamint nagyobb az internetes biztonság, és a hivatalos ügyintézés is gördülékenyebb a digitális térben. Magyarország nem áll rossz helyen világszinten, viszont Európán belül a portugálok után és a románok előtt következünk a rangsorban. 

A világ országaiban gyakran a legmegfizethetetlenebb internet minősége a legrosszabb is - derült ki a Surfshark VPN-szolgáltató új tanulmányából. A Digitális Életminőség Index (2021 Digital Quality of Life Index) 110 országban vizsgálta, mennyire megfizethető az átlagbérek alapján a legolcsóbb internet szolgáltatás, milyen a kapcsolat minősége, milyen az országban az e-infrastruktúra, e-biztonság és a digitális hivatalos ügyintézés színvonala. Magyarország az összesített index alapján világszinten a 32. helyen áll digitális életminőséget tekintve, Európa országain belül pedig a 22. helyet foglalja el. A legjobban a szélessávú internet sebességében és stabilitásában teljesített hazánk a rangsorban.

Egy évtized alatt gyakorlatilag az internet alapvető szükséglet lett a világon, elengedhetetlenné vált a napi kapcsolattartáshoz, tájékozódáshoz, ügyintézéshez, és sok esetben a munkához is. Természetesen nem minden állampolgár lépett át a digitális korba, viszont a 2020-as évekre már igen nehéz elboldogulni okoseszköz, és internetkapcsolat nélkül. Valós alapvető szükségletté az internetet azonban a 2020-ban kezdődött pandémia tette csak igazán. Az oktatás, munka, vásárlás, ügyintézés, kapcsolattartás és szórakozás nagyrészt átkerült az online térbe. Ezért

a járvány kihívásaival akkor tudott hatékonyabban szembenézni egy ország lakossága, ha megfelelő, biztonságos és megfizethető internetkapcsolattal rendelkezett, és az infrastruktúra is megvolt ehhez az országban.

Digitális életminőséget tekintve a 2021-es rangsor szerint Dánia verhetetlen, első helyen áll az összesítésben, az internet megfizethetőségében és infrastruktúrában is. Az internet megfizethetősége terén Izrael, Sri Lanka, Finnország, Litvánia vannak az élen. Dániában mindössze 1 másodpercet kell dolgozni a legolcsóbb mobilinternet, és 96 percet a legolcsóbb szélessávú internet kifizetéséhez. A legrosszabb a helyzet Malin, Kamerunban és Nigériában. Az ott élőknek 35 és fél óra munkaórával kereshetik meg a szélessávú internetre valót.

Ahogy a világon, az EU-n belül is Dánia toronymagasan az első helyen áll az internet megfizethetőségi index szerint. Nyomában ott van Finnország, Litvánia, Németország, Franciaország. A legrosszabb helyzetben a spanyolok, horvátok, portugálok, ciprusiak és görögök vannak. Magyarország a 27 tagország közül a 16. helyen áll Ausztria mögött, megelőzve a belgákat, észteket, cseheket. Globálisan pedig a 37. helyet szerezte meg. Hazánkban 112 másodpercet kell dolgozni ahhoz, hogy megkeressük az olcsó mobilinternetre valót, és 119 percet, vagyis cirka 2 órát az olcsó szélessávú net megfizetéséhez.

A Digitális Életminőség Index nemcsak az internet megfizethetőségével foglalkozott, hanem az internet minőségével, az ország digitális infrastruktúrájával, kiberbiztonsággal, és elektronikus hivatali ügyintézéssel is. Ez alapján készült el a 110 vizsgált ország rangsora, amelyben Magyarország a 32. helyen végzett, és Európán belül - 38 ország közül - a 22. lett. 

A magyar Digitális Életminőség Indexet valószínűleg a jó minőségű, gyors, stabil net, illetve a megfizethetőség húzza fel, ugyanis infrastruktúrában is valamivel kevésbé jó a helyzet, viszont internetes biztonság és a digitális csatornákon történő hivatalos ügyintézés tekintetében igencsak hátul végeztünk a rangsorban. Ügyintézés tekintetében csak a bolgárok, horvátok, románok, görögök és lettek szereztek rosszabb helyezést:

Az EU-ban digitális életminőségben a világelső dánok mellett a finnek, franciák, hollandok, németek, svédek vannak az élen. Hiába elsők az unióban a görögök internetes biztonság terén, vagy remekelnek az észtek digitális hivatali ügyintézésben. Összesítésben, ahol a megfizethetőség és minőség is döntő, már hátrébb kerülnek a ranglistán. Így van ez Magyarországgal is: hiába vagyunk 8. helyen a szélessávú internet sebességében, és 13. helyen az internet stabilitásában, ezzel az EU-n belül még mindig kevésbé jó digitális életminőségű tagállamok között végeztünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?