12 °C Budapest
Server rack with blue and red internet patch cord cables connected to black patch panel in data server room

Ennyit kell güriznie a magyaroknak egy havi internetért: tömegeknek csak ilyen silány jut

2021. szeptember 27. 14:02

Attól, hogy egy országban kevéssé számít megfizethetőnek az internet, még nem jelenti azt, hogy a drága net jobb minőségű lenne. Sőt, többnyire inkább az olyan országokban vesz el kisebb részt egy átlagos fizetésből a netszolgáltatás díja, ahol egyébként is jobb és gyorsabb a kapcsolat, valamint nagyobb az internetes biztonság, és a hivatalos ügyintézés is gördülékenyebb a digitális térben. Magyarország nem áll rossz helyen világszinten, viszont Európán belül a portugálok után és a románok előtt következünk a rangsorban. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A világ országaiban gyakran a legmegfizethetetlenebb internet minősége a legrosszabb is - derült ki a Surfshark VPN-szolgáltató új tanulmányból. A Digitális Életminőség Index (2021 Digital Quality of Life Index) 110 országban vizsgálta, mennyire megfizethető az átlagbérek alapján a legolcsóbb internet szolgáltatás, milyen a kapcsolat minősége, milyen az országban az e-infrastruktúra, e-biztonság és a digitális hivatalos ügyintézés színvonala. Magyarország az összesített index alapján világszinten a 32. helyen áll digitális életminőséget tekintve, Európa országain belül pedig a 22. helyet foglalja el. A legjobban a szélessávú internet sebességében és stabilitásában teljesített hazánk a rangsorban.

Egy évtized alatt gyakorlatilag az internet alapvető szükséglet lett a világon, elengedhetetlenné vált a napi kapcsolattartáshoz, tájékozódáshoz, ügyintézéshez, és sok esetben a munkához is. Természetesen nem minden állampolgár lépett át a digitális korba, viszont a 2020-as évekre már igen nehéz elboldogulni okoseszköz, és internetkapcsolat nélkül. Valós alapvető szükségletté az internetet azonban a 2020-ban kezdődött pandémia tette csak igazán. Az oktatás, munka, vásárlás, ügyintézés, kapcsolattartás és szórakozás nagyrészt átkerült az online térbe. Ezért

a járvány kihívásaival akkor tudott hatékonyabban szembenézni egy ország lakossága, ha megfelelő, biztonságos és megfizethető internetkapcsolattal rendelkezett, és az infrastruktúra is megvolt ehhez az országban.

Digitális életminőséget tekintve a 2021-es rangsor szerint Dánia verhetetlen, első helyen áll az összesítésben, az internet megfizethetőségében és infrastruktúrában is. Az internet megfizethetősége terén Izrael, Sri Lanka, Finnország, Litvánia vannak az élen. Dániában mindössze 1 másodpercet kell dolgozni a legolcsóbb mobilinternet, és 96 percet a legolcsóbb szélessávú internet kifizetéséhez. A legrosszabb a helyzet Malin, Kamerunban és Nigériában. Az ott élőknek 35 és fél óra munkaórával kereshetik meg a szélessávú internetre valót.

Ahogy a világon, az EU-n belül is Dánia toronymagasan az első helyen áll az internet megfizethetőségi index szerint. Nyomában ott van Finnország, Litvánia, Németország, Franciaország. A legrosszabb helyzetben a spanyolok, horvátok, portugálok, ciprusiak és görögök vannak. Magyarország a 27 tagország közül a 16. helyen áll Ausztria mögött, megelőzve a belgákat, észteket, cseheket. Globálisan pedig a 37. helyet szerezte meg. Hazánkban 112 másodpercet kell dolgozni ahhoz, hogy megkeressük az olcsó mobilinternetre valót, és 119 percet, vagyis cirka 2 órát az olcsó szélessávú net megfizetéséhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Digitális Életminőség Index nemcsak az internet megfizethetőségével foglalkozott, hanem az internet minőségével, az ország digitális infrastruktúrájával, kiberbiztonsággal, és elektronikus hivatali ügyintézéssel is. Ez alapján készült el a 110 vizsgált ország rangsora, amelyben Magyarország a 32. helyen végzett, és Európán belül - 38 ország közül - a 22. lett. 

A magyar Digitális Életminőség Indexet valószínűleg a jó minőségű, gyors, stabil net, illetve a megfizethetőség húzza fel, ugyanis infrastruktúrában is valamivel kevésbé jó a helyzet, viszont internetes biztonság és a digitális csatornákon történő hivatalos ügyintézés tekintetében igencsak hátul végeztünk a rangsorban. Ügyintézés tekintetében csak a bolgárok, horvátok, románok, görögök és lettek szereztek rosszabb helyezést:

Az EU-ban digitális életminőségben a világelső dánok mellett a finnek, franciák, hollandok, németek, svédek vannak az élen. Hiába elsők az unióban a görögök internetes biztonság terén, vagy remekelnek az észtek digitális hivatali ügyintézésben. Összesítésben, ahol a megfizethetőség és minőség is döntő, már hátrébb kerülnek a ranglistán. Így van ez Magyarországgal is: hiába vagyunk 8. helyen a szélessávú internet sebességében, és 13. helyen az internet stabilitásában, ezzel az EU-n belül még mindig kevésbé jó digitális életminőségű tagállamok között végeztünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03