2 °C Budapest
Apartment building in Budapest, Hungary

Virágkorukat élik a panellakások: tényleg ennyire szuper befektetés lenne?

2021. június 22. 12:35

A panellakások már a járvány előtti szinten vannak az érdeklődéseket tekintve - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 100 ezer hirdetés alapján mérte fel a panellakások és a téglaépítésű társaik iránti keresletet és kínálatot, valamint a június közepén érvényes kínálati árakat.

Idén januártól május végéig országosan havonta átlagosan 55 ezer érdeklődés történt a panellakások iránt, ami meghaladja a járvány előtti - 2019 egészére vonatkozó - havi átlagot. Közben a téglaépítésűeknél az teljes érdeklődés még nem lépte át a pandémiát megelőző szintet, igaz, már nagyon közel van hozzá.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a panellakások mindig is speciális helyet foglaltak el a lakáspiacon és általában válságállóbbnak bizonyulnak, mint a téglaépítésűek. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy szinte minden nagyvárosban olcsóbbak a panelek, a legalacsonyabb áron elérhető ingatlanok iránt pedig a legélénkebb a kereslet. Ráadásul többnyire jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek, és a lakótelepek köré rengeteg szolgáltatás épült ki az elmúlt évtizedekben.

Még mindig a panelek drágulnak gyorsabban

Az ingatlan.com elemzése szerint június közepén a budapesti panellakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 605 ezer forint volt, ami 6,1 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. A téglaépítésű lakások négyzetméterára mérsékeltebben, kevesebb mint 4 százalékkal 825 ezer forintra nőtt. A jelentős panelállománnyal rendelkező budapesti városrészek közül a XI. kerületben 7,7 százalékkal 715 ezer forintra, a XIII. kerületben pedig 6,4 százalékkal 711 ezer forintra nőtt az új tulajdonosra váró panellakások átlagos négyzetméterára. A Budapesten kívüli piacon is drágultak a panelek, a megyeszékhelyeken átlagosan 10 százalékkal 380 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Megtérül?

Balogh László azt is elmondta, hogy az idén elindult állami lakásfelújítási program - amelynek keretében a gyermeket nevelő háztartások maximum 3 millió forintot visszakaphatnak a felújítás költségeiből - fokozta a használt lakások iránti keresletet. A korszerűsítés pedig az esetek többségében megtérülő beruházásnak mondható. Az ingatlan.com adatai szerint a felújítandóként hirdetett fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 572 ezer forint volt, míg a felújítottaké 619 ezer forintot tett ki, vagyis a felújítás több mint 8 százalékot tehet hozzá egy panellakás árához. A megyeszékhelyeken a felújítandó paneleknél az átlagos ár 352 ezer forint volt június közepén, ezzel szemben a korszerűsítettként hirdetett társaiktól 394 forintot, vagyis 12 százalékkal magasabb áron szeretnének megválni a tulajdonosok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem