11 °C Budapest

Súlyos gázszámlát kapott a magyar mulatós legenda: ki látott már ilyet?

2020. február 15. 15:50

Megdöbbentő, de konkrétan egy két forintos gázszámla tartozást számlázott ki a szolgáltató Kovács Axelnek, a Kerozin frontemberének. A csekk pedig akkora megdöbbentés keltett, hogy a postán elsőre neki futásra nem is sikerült elintézni az ügyét. A sztori végül happy enddel végződött, de sajnos Magyarországon nem mindenki olyan szerencsés, hogy ilyen banális tartozást halmozzon fel a szolgáltatójánál, tízezrek szorulnak ugyanis előre fizetős mérőórák felszerelésére.

Nagy megdöbbenés érte a Kerozin énekesét, Kovács Axelt, ugyanis a szolgáltatója egy mindössze két forintos számlát állított ki a nevére.

Először azt nem akartam elhinni, hogy 2020-ban még mindig lehet kétforintossal fizetni, majd azon akadtam ki, hogy a számlalevél postázása százszor többe kerülhetett, mint amennyit követelnek. Az ötforintost még nem vonták be, és volt is nálam ilyen érme, gondoltam, adok 3 forint borravalót az ügyintézőnek, de a legnagyobb meglepetés a postán ért

- mondta el a Blikknek a frontember. Az első ügyintéző ugyanis, akivel találkozott nem tudta, hogy mi tévő legyen a helyzetben, ezért hívnia kellett a postahivatal vezetőjét, aki közölte, nincs itt hiba: a lefelé kerekítés miatt nulla forintot kell befizetnie a muzsikusnak. 

Ezek után mintha mi sem történt volna az ügyintéző átfutatta a bélyegzőberendezésén a számlát, majd visszaadta az igazolószelvényt. A bizarr eset kapcsán a postavezető tájékoztatta a mulatós sztárt, hogy jól tette, hogy rendezte a számlát, mert ha figyelmen kívül hagyta volna, akkor a jogos követelés kamatozni kezdett volna a földgázszolgáltató számítógépes rendszerében.

A szolgáltató azóta egyébként jelezte a lapnak, hogy hiba történt náluk, véletlen volt a kétforintos csekk kiállítása. Mint írták:

az ügyfél kérésére külön csekket nyomtatott társaságunk. Véletlen folytán két csekk készült, egy a földgázfogyasztásról, illetve egy a 2 forintnyi késedelmi kamatról. Társaságunk 2 Ft és az alatti pozitív befizetendő összeg esetén eltekint a számla befizetésétől, amelyről az ügyfelet tájékoztatjuk a számla megküldésével egyidejűleg.

Vannak, akik nem tudnak fizetni

Bár a mulatós sztár félresikerült tartozás befizetése megmosolyogtató, sajnos sokan koránt sem 2 forintos tartozásról kapnak csekket. Éppen ezért az új villamos energia törvény a legnehezebb helyzetben lévő fogyasztókat védelem alá helyezi Magyarországon. Mindez azt jelenti, hogy a védendő fogyasztók jogosultak bizonyos kedvezményekre, szolgáltatásokra, melyek azonban a villamos energia árát nem érintik. Védendő fogyasztó lehet fogyatékkal és szociálisan rászoruló is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ők azok, akik legnagyobb részt előrefizetős gáz- vagy villanyórát szereltetnek fel maguknak, hogy fogyasztásuk nem tudjon átlépni egy bizonyos határt. Magyarországon 2016-2018 között pár száz darabbal csökkent az előrefizetős gázórák száma, ugyanakkor ugyanezen időszakban az előrefizetős villanyórák száma majd négyezer darabbal (3981) nőtt - közölte a Pénzcentrummal a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Az összesített adatokon túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy az előre fizetős mérőket használók milyen társadalmi rétegből kerülnek ki leginkább. Azt ugyanis fontos tisztázni, hogy ma Magyarországon bárki felszereltethet magának előrefizetős gáz, - vagy villanyórát. Ám e berendezések valójában csak a védendő fogyasztóknak vannak ingyen, mindenki másnak fizetnie kell érte. 

A statisztikákból jól látszik, hogy a jelenleg üzemben lévő előrefizetős mérő olyan fogyasztók tulajdonában van, akik valaha bár védendő fogyasztók voltak, ám amikor kikerültek ebből a kategóriából, meghagyták a szolgáltatást abban a formában, ahogy anno igényelték. Ez persze nem véletlen, hiszen szolgáltatótól függően 9-10 ezer forintba kerül az, hogyha valaki visszaállna a normál mérőóra, azok után hogy megszűnt a védendő fogyasztó státusza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem