12 °C Budapest

30 százalékot is foghatsz a rezsin: ez a trükk működik, egy filléredbe sem kerül

2019. április 19. 13:01

Manapság divatos szóösszetétel az "okos otthon. De mitől lesz okos egy otthon, egyáltalán miként jó ez bárkinek? Megéri foglalkozni vele? A Pénzcentrum szakértő segítségével járta körbe a témát, és azt is megnéztük, lehet-e spórolni egy-egy beruházással.

Ha kicsit máshogy fogalmazunk, az okos otthont akár otthonautomatizálásnak is nevezhetjük. Bár ez talán még ijesztőbben hangzik, mégis segíthet abban, hogy megértsük, miről van szó, mit tud, mit kínál egy intelligens lakás, és ezáltal arra is választ kaphatunk, minek nekünk ilyen

- árulta el a Pénzcentrumnak Rónai Balázs. Az OOT Technologies Kft. ügyvezetője leszögezte, az otthonautomatizálás lassan fél évszázados története során a vásárlók igényei, továbbá sok-sok piackutatás segítségével mára letisztult, hogy az emberek három fő dolgot várnak el az okosítástól:

nagyobb biztonságot, energiamegtakarítást, és kényelmet.

A háromból a biztonság és energiamegtakarítás a két legfontosabb tényező, hogy a kettő közül melyik a fontosabb, az kutatásonként - és nyilván családonként - eltér. Nézzük a legismertebb kutatási eredményeket:

  • A McKinsey Connected Home kutatása szerint az Egyesült Államokban a teljes lakosságon belül 18-39 százalék jelölte meg, az okos otthon rendszerrel támasztott legfontosabb elvárásnak a biztonságot. Vásárlói szegmenstől függően 10-40 százalék az energiamegtakarítást tartotta a legfontosabbnak.
  • A Deloitte Comsumer Review kutatása alapján a fogyasztók 57 százaléka az energiahatékonyság növelését várja el az okos otthon rendszerektől.
  • A PlumChoice and Z-Wave Alliance 2018 márciusi kutatása alapján az okos otthon vásárlások 71 százaléka esetében az életminőség javítása, 42 százaléka esetében a kényelem, és 30 százaléka esetében a szórakozás a legfőbb motiváció.
  • A világ energiafelhasználásából csaknem 30 százalékát az épületek fogyasztása tesz ki, ezt okos otthon rendszerekkel csaknem 30 százalékkal lehetne csökkenteni - derül ki a Connected Device Alliance 2018 márciusi riportjából

Biztonság

Mindenkit kiemelten foglalkoztat szeretteinek otthoni biztonsága, egészsége. Sokan használnak ezért különféle tűz, füst és szénmonoxid riasztókat. Ez egy olyan terület, ahol otthon automatizálással még tovább tudunk lépni. Egy modern okos otthonban ugyanis nem csak szirénázással riasztják a családtagokat, hogy baj van, de például szénmonoxid riasztás esetén a sziréna és hangutasítások mellett automatikusan bekapcsol a mellékhelyiségekben az elszívó ventilátor (illetve, ha van, és akkor a szellőzőrendszer és a konyhai elszívó is), az irányítórendszer elzárja a gáz főcsapját, felkapcsolja a világítást, és mindezekről azonnali mobilriasztást is kapunk.

Az okos otthon rendszer megvédheti ingatlanunkat a beázástól (sajnos nem a szomszédtól, de legalább a saját rendszerben bekövetkező káreseménytől). A megfelelő helyekre elhelyezett vízszivárgás jelzők a mobilriasztás mellett, elzárják a víz főcsapot, elejét véve a komolyabb vízkároknak.

Különféle nyitás, mozgás, és rezgésérzékelők segítségével betörésvédelmi rendszerként is használhatjuk az okos otthont, amely a riasztás mellett mobil üzenettel, a világítás felkapcsolásával jelezheti az illetéktelen behatolókat. A riasztórendszereket azonban biztonsági okból sokan nem kötik be az okos otthon rendszerbe. Az IP kamerák mobilon megjelenített képe segítségével távolról is megfigyelhetjük, hogy mi történik a kertben, lakásban. Riasztást kaphatunk ugyanakkor arról is, ha nyitva felejtettük a hűtőszekrény ajtaját, vagy túl hosszú ideig maradt bekapcsolva a vasaló.

Energiamegtakarítás

Az okos otthon rendszerekkel szemben támasztott fontos elvárás, hogy képes legyen csökkenteni a háztartási energiafogyasztást. Rónai Balázs tapasztalatai szerint ideális esetben akár 30 százalékkal is csökkenthetjük energiafelhasználásunk, és ezzel költségeinket.

A rendszerben a fűtés okos termosztáttal és termofejekkel, a hűtés hőmérséklet-érzékelőkkel, az árnyékolás a fényérzékelőkkel vannak hálózatba kötve.

Az okos lakás előre programozott automatika segítségével a lakók napi rutinjához és az időjáráshoz igazodva szabályozza a fűtést, hűtést és árnyékolást. A redőnyök lemennek, ha túlságosan besüt a nap, a fűtés szünetel a szellőztetés idején. Nyaralás alkalmával takarékon megy a fűtés, leáll a klíma, de még időben visszakapcsol ahhoz, hogy mire a lakók hazaérnek, már komfortos hőmérséklet várja őket.

Noha a beruházás százezrekbe kerül, sőt, bizonyos estekben milliós tétel is lehet, a beruházásba még akkor is érdemes lehet belevágni, ha nem rendelkezel az ehhez szükséges önerővel. Az energiamegtakarítás miatt ugyanis előbb vagy utóbb biztos, hogy megtérül az energetikai fejlesztés. Ráadásul, ha jól választasz a banki ajánlatok között, akkor önfinanszírozó is lehet a hiteled. Ez azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet ugyanakkora (vagy kisebb), mint amennyivel több rezsit fizetsz az energetikai szempontból elavult otthonod miatt. Tehát összességében a kiadás ugyanannyi, a különbség az, hogy a futamidő végén viszont ez az összeg a zsebedben marad.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De, hogy ne a sötétben tapogatózz, nézzünk egy konkrét példát a jelenleg meglepően alacsony kamatkörnyezetben. A Pénzcentrum kalkulátorában 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelemkonstrukcióját is.

További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Kényelem

Minden háztartási eszközt, kapcsolót, fűtést, hűtést, árnyékolást, világítást, kapukat, kerti csobogót, kerti medencét, bejárati ajtót, amelyet bekötnek az otthon automatizálási rendszerbe, távolról mobil applikációval lehet vezérelni. A távirányítás mellett előre programozott forgatókönyvek készíthetők, mint amilyen a "hangulat", amely csökkenti a fényerőt, bekapcsolja a hangulatvilágítást és a zenét. Vagy ilyen a "hazaértünk", amely kinyitja a kert- és garázskaput, ha más sötét van felkapcsolja a kerti és előszoba világítást, bekapcsolja kedvenc zenénk. De kialakíthatók már említett automatizmusok, mint amilyen a szénmonoxid riasztás és a fűtés-hűtés szabályozása

A forgatókönyvek és folyamatok számát csak a képzeletünk korlátozza, azok lakásonként mást és mást tartalmazhatnak. Nem kell számtalan távirányítót kezelni, egyetlen mobil appból irányítható minden, még a HIFI és a tévé is

- tette hozzá Rónai Balázs.

Az okos otthonok szédületes ütemben terjednek, 15 éven belül a háztartások 90 százalékában jelen lesz valamilyen okos megoldás, és ugyanolyan megszokott dolog lesz, mint ma a televízió. Ráadásul arról sem lehet megfeledkezni, hogy - amerikai kutatási eredmények szerint - az okos otthon rendszerrel felszerelt ingatlanok akár 5-10 százalékkal magasabb áron, és főleg gyorsabban kelnek el, mint egyebekben hasonló paraméterekkel rendelkező, de nem "okos" társaik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem