30 százalékot is foghatsz a rezsin: ez a trükk működik, egy filléredbe sem kerül

30 százalékot is foghatsz a rezsin: ez a trükk működik, egy filléredbe sem kerül

2019. április 19. 13:01

Manapság divatos szóösszetétel az "okos otthon. De mitől lesz okos egy otthon, egyáltalán miként jó ez bárkinek? Megéri foglalkozni vele? A Pénzcentrum szakértő segítségével járta körbe a témát, és azt is megnéztük, lehet-e spórolni egy-egy beruházással.

Ha kicsit máshogy fogalmazunk, az okos otthont akár otthonautomatizálásnak is nevezhetjük. Bár ez talán még ijesztőbben hangzik, mégis segíthet abban, hogy megértsük, miről van szó, mit tud, mit kínál egy intelligens lakás, és ezáltal arra is választ kaphatunk, minek nekünk ilyen

- árulta el a Pénzcentrumnak Rónai Balázs. Az OOT Technologies Kft. ügyvezetője leszögezte, az otthonautomatizálás lassan fél évszázados története során a vásárlók igényei, továbbá sok-sok piackutatás segítségével mára letisztult, hogy az emberek három fő dolgot várnak el az okosítástól:

nagyobb biztonságot, energiamegtakarítást, és kényelmet.

A háromból a biztonság és energiamegtakarítás a két legfontosabb tényező, hogy a kettő közül melyik a fontosabb, az kutatásonként - és nyilván családonként - eltér. Nézzük a legismertebb kutatási eredményeket:

  • A McKinsey Connected Home kutatása szerint az Egyesült Államokban a teljes lakosságon belül 18-39 százalék jelölte meg, az okos otthon rendszerrel támasztott legfontosabb elvárásnak a biztonságot. Vásárlói szegmenstől függően 10-40 százalék az energiamegtakarítást tartotta a legfontosabbnak.
  • A Deloitte Comsumer Review kutatása alapján a fogyasztók 57 százaléka az energiahatékonyság növelését várja el az okos otthon rendszerektől.
  • A PlumChoice and Z-Wave Alliance 2018 márciusi kutatása alapján az okos otthon vásárlások 71 százaléka esetében az életminőség javítása, 42 százaléka esetében a kényelem, és 30 százaléka esetében a szórakozás a legfőbb motiváció.
  • A világ energiafelhasználásából csaknem 30 százalékát az épületek fogyasztása tesz ki, ezt okos otthon rendszerekkel csaknem 30 százalékkal lehetne csökkenteni - derül ki a Connected Device Alliance 2018 márciusi riportjából

Biztonság

Mindenkit kiemelten foglalkoztat szeretteinek otthoni biztonsága, egészsége. Sokan használnak ezért különféle tűz, füst és szénmonoxid riasztókat. Ez egy olyan terület, ahol otthon automatizálással még tovább tudunk lépni. Egy modern okos otthonban ugyanis nem csak szirénázással riasztják a családtagokat, hogy baj van, de például szénmonoxid riasztás esetén a sziréna és hangutasítások mellett automatikusan bekapcsol a mellékhelyiségekben az elszívó ventilátor (illetve, ha van, és akkor a szellőzőrendszer és a konyhai elszívó is), az irányítórendszer elzárja a gáz főcsapját, felkapcsolja a világítást, és mindezekről azonnali mobilriasztást is kapunk.

Az okos otthon rendszer megvédheti ingatlanunkat a beázástól (sajnos nem a szomszédtól, de legalább a saját rendszerben bekövetkező káreseménytől). A megfelelő helyekre elhelyezett vízszivárgás jelzők a mobilriasztás mellett, elzárják a víz főcsapot, elejét véve a komolyabb vízkároknak.

Különféle nyitás, mozgás, és rezgésérzékelők segítségével betörésvédelmi rendszerként is használhatjuk az okos otthont, amely a riasztás mellett mobil üzenettel, a világítás felkapcsolásával jelezheti az illetéktelen behatolókat. A riasztórendszereket azonban biztonsági okból sokan nem kötik be az okos otthon rendszerbe. Az IP kamerák mobilon megjelenített képe segítségével távolról is megfigyelhetjük, hogy mi történik a kertben, lakásban. Riasztást kaphatunk ugyanakkor arról is, ha nyitva felejtettük a hűtőszekrény ajtaját, vagy túl hosszú ideig maradt bekapcsolva a vasaló.

Energiamegtakarítás

Az okos otthon rendszerekkel szemben támasztott fontos elvárás, hogy képes legyen csökkenteni a háztartási energiafogyasztást. Rónai Balázs tapasztalatai szerint ideális esetben akár 30 százalékkal is csökkenthetjük energiafelhasználásunk, és ezzel költségeinket.

A rendszerben a fűtés okos termosztáttal és termofejekkel, a hűtés hőmérséklet-érzékelőkkel, az árnyékolás a fényérzékelőkkel vannak hálózatba kötve.

Az okos lakás előre programozott automatika segítségével a lakók napi rutinjához és az időjáráshoz igazodva szabályozza a fűtést, hűtést és árnyékolást. A redőnyök lemennek, ha túlságosan besüt a nap, a fűtés szünetel a szellőztetés idején. Nyaralás alkalmával takarékon megy a fűtés, leáll a klíma, de még időben visszakapcsol ahhoz, hogy mire a lakók hazaérnek, már komfortos hőmérséklet várja őket.

Noha a beruházás százezrekbe kerül, sőt, bizonyos estekben milliós tétel is lehet, a beruházásba még akkor is érdemes lehet belevágni, ha nem rendelkezel az ehhez szükséges önerővel. Az energiamegtakarítás miatt ugyanis előbb vagy utóbb biztos, hogy megtérül az energetikai fejlesztés. Ráadásul, ha jól választasz a banki ajánlatok között, akkor önfinanszírozó is lehet a hiteled. Ez azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet ugyanakkora (vagy kisebb), mint amennyivel több rezsit fizetsz az energetikai szempontból elavult otthonod miatt. Tehát összességében a kiadás ugyanannyi, a különbség az, hogy a futamidő végén viszont ez az összeg a zsebedben marad.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De, hogy ne a sötétben tapogatózz, nézzünk egy konkrét példát a jelenleg meglepően alacsony kamatkörnyezetben. A Pénzcentrum kalkulátorában 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelemkonstrukcióját is.

További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Kényelem

Minden háztartási eszközt, kapcsolót, fűtést, hűtést, árnyékolást, világítást, kapukat, kerti csobogót, kerti medencét, bejárati ajtót, amelyet bekötnek az otthon automatizálási rendszerbe, távolról mobil applikációval lehet vezérelni. A távirányítás mellett előre programozott forgatókönyvek készíthetők, mint amilyen a "hangulat", amely csökkenti a fényerőt, bekapcsolja a hangulatvilágítást és a zenét. Vagy ilyen a "hazaértünk", amely kinyitja a kert- és garázskaput, ha más sötét van felkapcsolja a kerti és előszoba világítást, bekapcsolja kedvenc zenénk. De kialakíthatók már említett automatizmusok, mint amilyen a szénmonoxid riasztás és a fűtés-hűtés szabályozása

A forgatókönyvek és folyamatok számát csak a képzeletünk korlátozza, azok lakásonként mást és mást tartalmazhatnak. Nem kell számtalan távirányítót kezelni, egyetlen mobil appból irányítható minden, még a HIFI és a tévé is

- tette hozzá Rónai Balázs.

Az okos otthonok szédületes ütemben terjednek, 15 éven belül a háztartások 90 százalékában jelen lesz valamilyen okos megoldás, és ugyanolyan megszokott dolog lesz, mint ma a televízió. Ráadásul arról sem lehet megfeledkezni, hogy - amerikai kutatási eredmények szerint - az okos otthon rendszerrel felszerelt ingatlanok akár 5-10 százalékkal magasabb áron, és főleg gyorsabban kelnek el, mint egyebekben hasonló paraméterekkel rendelkező, de nem "okos" társaik.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?