23 °C Budapest
Óriási pofon: a régióban Magyarországon a legdrágább a lakhatás

Óriási pofon: a régióban Magyarországon a legdrágább a lakhatás

2018. november 5. 16:50

Magyarországon egy év leforgása alatt a háztartásoknak teljes jövedelmükből 1,3 százalékkal kell többet fordítaniuk arra, hogy tető legyen a fejük fölött. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy hazai háztartásnak a teljes jövedelméből 23,2 százalék ment a lakhatási költségek fedezésére 2017-ben. Ezzel az eredménnyel egyébként még az EU-s átlag alatt maradtunk, de a környező országok közül arányaiban Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában is kevesebbe kerül, hogy az embernek legyen hová hazamennie.

Az Európai Unióban a lakhatási kiadások átlagosan a háztartások jövedelmének 23,8 százalékát vitték el 2017-ben - derült ki az Eurostat friss adataiból. A statisztikák szerint a spanyolok költik a legtöbbet a lakhatásukra, ott az arány 32,1 százalék, míg a máltaiak a legkevesebbet, 7,6 százalékot.

Magyarország az összesített lista 12. helyén végzett, nem sokkal, de éppen az EU-s átlag alatt végezve 23,2 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar háztartás a jövedelmének

23,2 százalékát fordítja arra, hogy tető legyen a feje fölött.

A szomszédos országok közül arányaiban Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban is alacsonyabb a lakhatásra szánt jövedelemarány. Romániában azonban jóval magasabb. 

Az Eurostat adataiból az is kiolvasható, hogy egy év alatt mennyit változott a lakhatásra fordított jövedelemhányad 2016-2017-re. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A statisztika szerint hazánkban 2017-ben 1,3 százalékkal költöttek többet a háztartások lakhatási kiadásokra, mint egy évvel korábban. 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20