11 °C Budapest

Ennyi az átlagos négyzetméterár Budapesten: kinek van erre pénze?

2018. április 14. 10:00

Dinamikus növekedési pályára állt a hazai lakáspiac, virágoznak a befektetések Budapesten és az agglomerációban, de a vidéki nagyvárosokban és az üdülőövezetekben is. A beruházóknak és a lakásvásárlóknak azonban magasabb költségekre kell számítaniuk, derül ki egy friss, lakáspiaci tanulmányból. 

Öt évvel ezelőtt következett be jelentős robbanás a lakáspiac keresleti oldalán részben a kormányzati ösztönző intézkedéseknek köszönhetően, a kínálat azonban akkor még nem tudott a kereslettel lépést tartani, csak 2016-tól indult meg a tömeges vállalkozói lakásépítés. 2017-re a lakásforgalom ismét a válság előtti szinteket közelíti, évi 150-160 ezerre tehető, és figyelembe véve, hogy a különféle felmérések szerint minden második ember új lakásba költözne, az adásvételek ilyen magas aránya valószínűleg fennmarad még pár évig. A vállalkozói lakásépítésben egyszerre vesznek részt sokéves tapasztalattal, sok referenciával bíró, nagy ingatlanfejlesztő vállalatok és olyan kisebb társaságok, amelyeknek legfeljebb pár éves építőipari múltjuk van és most a fellendülést látva maguk vágtak bele a bizniszbe - olvasható az újHÁZ Centrum Trendriport tanulmányából, amely elsősorban a lakáspiaci változásokat vizsgálta és amelyet a CONSTRUMÁN mutattak be.

A lakáscélú beruházások egyik jelentős tétele a telekár. A budapesti belvárosban teljesen elfogytak az építési telkek, építkezést (egy-két körzetet leszámítva, például Corvin negyed, Kopaszi-gát, Marina part) jobbára romos bérházak helyén indítanak. A nagyvállalatok Budapesten a lakóparki projektekbe fektetnek, elsősorban a VIII., IX., XI. és a XIII. kerületben, valamint a rozsdaövezetben, ahol korábban ipari tevékenység folyt. Ezen kívül a megyeszékhelyeken és a kiemelt üdülőövezetekben - a Balaton déli partján, a Velencei-tónál és újdonságként a Tisza-tónál - indulnak beruházások.

A fejlesztők az elmúlt években durván emelték a kínálati árakat. Az új építésű budapesti lakások átlagára elérte a 700 ezer forintot négyzetméterenként (2017 elején még 615 ezer forint volt), idén további 8-10 százalékos drágulás lehet, főleg a kínálat szűkülése, a csúszó vagy elvetélt beruházások, továbbá az emelkedő anyag- és munkaerőköltségek miatt.

A jó referenciával rendelkező ingatlanfejlesztők - erős átvizsgálás után - könnyen jutnak projekthitelhez, a bankok azonban elvárják a sikeres értékesítési arányt, még mielőtt megkezdődne az építkezés. Ez most kb. 20-25 százalék, helyenként ennél magasabb. Az építőipari cégek másik lehetősége, hogy támogatói pályázatokat adnak be: 2018. márciusában 9 cég 50 és 535 millió forint közötti vissza nem térítendő állami támogatásról kapott okiratot az Építőipari támogatási program keretein belül.

Olyasmi történt, ami korábban nem volt jellemző: valós verseny kezdődött a szereplők között, főleg a magán megrendelésekért, az állami beruházásokra ugyanis csak egy vállalati körnek van esélye. A versenyben azonban több visszahúzó körülménnyel kellett számolni az évtized második felétől, mint például a munkaerőhiány és az alapanyagköltségek emelkedése.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm