3 °C Budapest
Hőszigetelés belülről? Multiporral nem mese! (x)

Hőszigetelés belülről? Multiporral nem mese! (x)

Pénzcentrum
2017. december 4. 05:00

Nem lehet egy kalap alá venni a belső oldali hőszigetelési megoldásokat.

2017. november 10-én a Pénzcentrumon megjelent "Hőszigetelés belülről? Mese habbal: néhány év alatt a házad is oda lehet" című cikk szerint a belső oldali hőszigetelés félrevezetés, mely otthonunk megsemmisüléséhez is vezethet. A cikk számos megállapítása sajnálatos módon egy kalap alá veszi a belső oldali hőszigetelési megoldásokat, elriasztva azokat az építtetőket, akiknek nincs más lehetőségük élhető vagy komfortosabb lakókörnyezet kialakítására.

Újépítésű lakásoknál is látunk olyat, hogy elmarad a tetőterasz födémlemezének a hőszigetelése a rétegrend vastagságának téves megállapítása miatt, ami aztán a csatlakozó falszerkezetekben is (főleg üreges falazóelemek) komoly hőhídat okoz, vagy a homlokzati falakban futó vasbeton szerkezetek elégtelen hőszigetelése révén felületi kondenzáció ezt követő penészedés alakul ki.

A belső oldali hőszigetelést mérlegelő ügyfeleket az esetek többségében nem a rezsicsökkentés vezérli, hanem a hideg fal- illetve födém felületek, penészedés, párakicsapódás, illetve tartósan nedves falakon sókivirágzás, gombásodás okozta problémákra keresnek megfelelő megoldást. A lakókomfort kialakításának igényén túl a szobákban megjelenő penész komoly egészségügyi problémákat okoz, aminek a kezelését nem szabad halogatni.

Ezekre a problémákra a nyílászáró csere nem jelent megoldást. Ellenkezőleg, egy jobb minőségű ablak a légzárásából adódóan csökkenti a természetes légcserét, ami által a lakótérben keletkező pára feldúsul és az alacsony hőmérsékletű felületeken még több nedvesség csapódni le. Nyílászáró csere után a légcserére fokozottabban oda kell figyelni lehetőleg nagymennyiségű párát szállítani képes megoldás kialakításával (pl. falon átvezetett műanyag membrános szellőző, vagy időszakosan bekapcsoló ventillátor segítségével).

Megoldást nyújthat a húsz éve piacon lévő Multipor ásványi hőszigetelő rendszer, mellyel párazáró réteg beépítése nélkül is könnyen kialakítható belső oldali hőszigetelés. A Multipor rendszer természetesen nem csak belső oldalon használható, az épület külső homlokzati hőszigetelésére is alkalmas. A meleg levegő több nedvességet képes megtartani, ezért mikor lehűl a harmatpontra, kicsapódik belőle a pára. Ez fűtött beltéri és kültéri téli hőmérséklet állapotok alatt nem a belső oldali hőszigetelés és a fal határán, hanem hamarabb, már a hőszigetelő lapon belül megtörténik. Azokat a hőszigetelő anyagokat, melyek nem, vagy csak nehezen képesek leadni a bejutó nedvességet, emiatt párazáró réteggel kell védeni. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok a kicsapódott nedvességet kapilláraktivitás útján a belső légtér felé szállítják, ahol a víz elpárolog. Fontos, hogy a lapok a falfelületre teljes felületen legyenek ragasztva, mert így tudják a felülettől a nedvességet elszállítani és falazat szárításában is segítenek.

A Multipor ásványi hőszigetelő lap rendkívüli anyagtulajdonságaiból alkalmazható, anti-allergén hőszigetelő anyag. A Multipor hőszigetelőlap természetes alapanyagokból (homok, cement, víz) készül, gyártása környezettudatos technológiával történik. Ezen felül nem éghetőek, egy nem várt lakás tűz esetén megvédik a mögöttes szerkezeteket és nem fejlesztenek mérgező gázokat.

Épületszerkezeti szempontból a külső oldali hőszigetelés valóban kedvezőbb, de amikor erre nincsen lehetőség, a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés - a meglévő szerkezetek károsítása nélkül - élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet biztosít. A vállalat honlapján elérhető egy szakmai anyag, mely 15 év elteltével a Multipor belső oldali hőszigetelés teljesítményét mutatja be a Drezdai Műszaki Egyetem vizsgálatai által:
https://www.ytong.hu/images/Hirek/hirlevel_2017.3.pdf

 

 

 

(x)

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52