31 °C Budapest
Csúnyán lehúzták a magyar mulatóslegendát: 5 milliója bánja

Csúnyán lehúzták a magyar mulatóslegendát: 5 milliója bánja

2017. október 13. 17:30

Csúnyán befürdött a lakásfelújítással Bódi Guszti: milliókkal húzták le a munkások, és fél évig albérletben kellett élniük. Nem egyedi az ő esete, pedig néhány egyszerű módszerrel ez kivédhető. Mutatjuk, hogyan.

Majdnem kétszer annyiba fájt Bódi Gusztiéknak a lakásfelújítás, mint amennyit eredetileg rászántak. A munkások csúnyán átverték őket, és még le is léptek. Eredetileg 3 millióból szerették volna korszerűsíteni az otthonukat, de 5 milliót vittek el a munkások, és fél évig albérletben kellett élnie a Bódi családnak.

Ötmilliót vittek el. Először jött gázos, adtam neki anyagra 1,7 milliót, utána meg 1,1 milliót, később persze kiderült, hogy többet számolt fel, mint kellett volna, és ezt eljátszotta velünk szinte az összes munkás. Aztán jött a villanyszerelő, aki megvetette velem a legújabb csöveket. Jóval többet rendelt, mint amire szükség lett volna, a maradékot természetesen elvitte. Persze a festővel sem ment minden simán, kétszer annyi négyzetmétert számolt el, mint kellett volna, ami körülbelül 200 ezer forintnyi pluszkiadást jelentett. Rémálom, de a közel fél év alatt összesen ötven ember dolgozott a házukban, és még most is csak 95 százalékosan van kész az otthonuk"

- mondta az Esti Frizbi Hajdú Péterrel című műsorban Bódi. Egy időre albérletbe költöztek, ami szintén pluszkiadást jelentett.

Csak tíz percre voltunk a háztól, hogy szemmel tudjam tartani a felújítást. Hatvan napot töltöttünk albérletben, de Margót nagyon megviselte, olyan volt, mintha visszamentünk volna az időben ötven évet"

- tette hozzá a mulatóslegenda. A lakásban egyébként kicserélték az elavult vezetékeket, kialakítottak egy vendégszobát, másik helyiségbe tették a konyhát, és a hálószobát is felújították.

Sajnos nem egyedi eset az övék, sokakat átvernek lakásfelújítás közben, van azonban néhány dolog, amivel minimálisra csökkentheted ennek az esélyét. Kezd rögtön azzal, hogy megbízható szakembereket kérsz fel a munkára. Természetesen ez nem annyira egyszerű, de van megoldás.

A területileg illetékes iparkamarában regisztrált vállalkozók közül érdemes választani, és legalább kettőtől kérjen árajánlatot, aki lakásfelújítást tervez. Emellett minden esetben írjanak szerződést, ami tartalmazza, hogy mi a szakmai feladat, mennyibe kerül annak elvégzése, milyen határidőt, és fél-, vagy egyéves garanciát vállal a kivitelező. Rengeteg kellemetlenségtől megkímélheti így magát az ember

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Ne az alapján dönts tehát, hogy ki tud azonnal hozzákezdeni a munkálatokhoz. A jó szakemberek nem ülnek és várakoznak arra, hogy hátha megcsörren a telefon, és valaki végre felkéri őket. Hetekre, vagy akár hónapokra előre le vannak kötve, éppen ezért már jóval a felújítás kezdete előtt keress szakembert, a csempét később is ráérsz kiválasztani. Nyugodtan kérj referenciát, kérdezd meg, hogy legutóbb hol, vagy min dolgozott, és meg lehet-e nézni. Légy körültekintő, szánd rá az időt a jó szakember kiválasztására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha túl olcsón vállalja a munkát, akkor ott valami sántít. Legalább 2500 forintos óradíjjal dolgoznak a munkások, de inkább a 3500 forint az általános.

Ha nem írsz szerződést, nem kérsz számlát, akkor megspórolhatod a 27 százalékos áfát, de ér ekkora kockázatot? Az esetek 80 százalékában - ha hatósági engedélyhez nem kötött a kivitelezési munka - akkor szóbeli megállapodással bízzák meg a szakembert. Ez később viszont sokkal többe kerülhet, hiszen nincs semmi a kezedben, és nem tudsz mire hivatkozni, ha minőségbeli kifogásaid vannak, esetleg valami félreértés történt, vagy garanciális javítást szeretnél. Ha mindezt összeadod, jóval nagyobbat bukhatsz, mintha kifizetted volna az áfát is.

Még hitelből is megéri

A lakástulajdonosok harmada rendszeresen, nagyjából öt évente végez felújítási munkákat egy idei felmérés szerint, és a felújítóknak több mint a harmada hitelből renovál. Aki nem rendelkezik a felújításhoz szükséges megtakarítással, azok személyi kölcsönből, szabad felhasználású hitelekből finanszírozzák a családi beruházást. A személyi kölcsönök aránya 14 százalék.

A lakás korszerűsítése még hitelből is megéri, ugyanis a felújításnak köszönhetően spórolhatsz annyit a rezsiszámládon, amennyi a hitel törlesztője. Így önfinanszírozó lehet az egész korszerűsítés. APénzcentrum kalkulátora szerint, ha 2 millió forint személyi kölcsönt 5 éves futamidőre szeretnénk felvenni, akkor az egyik legjobb választás aSberbank Fair Személyi Kölcsön, a havi törlesztője 42 942 forint, és 10,97 százalék a THM. Épp csak, hogy a második helyre csúszott aK&H otthonszépítő személyi kölcsöne, itt a THM 10,98 százalék, a havi törlesztő pedig 42 484 forint. Az MKB Mosoly személyi kölcsön áll a harmadik helyen, 42 467 forintos törlesztővel és 11,31 százalékos THM-mel.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04