12 °C Budapest
Csúnyán lehúzták a magyar mulatóslegendát: 5 milliója bánja

Csúnyán lehúzták a magyar mulatóslegendát: 5 milliója bánja

2017. október 13. 17:30

Csúnyán befürdött a lakásfelújítással Bódi Guszti: milliókkal húzták le a munkások, és fél évig albérletben kellett élniük. Nem egyedi az ő esete, pedig néhány egyszerű módszerrel ez kivédhető. Mutatjuk, hogyan.

Majdnem kétszer annyiba fájt Bódi Gusztiéknak a lakásfelújítás, mint amennyit eredetileg rászántak. A munkások csúnyán átverték őket, és még le is léptek. Eredetileg 3 millióból szerették volna korszerűsíteni az otthonukat, de 5 milliót vittek el a munkások, és fél évig albérletben kellett élnie a Bódi családnak.

Ötmilliót vittek el. Először jött gázos, adtam neki anyagra 1,7 milliót, utána meg 1,1 milliót, később persze kiderült, hogy többet számolt fel, mint kellett volna, és ezt eljátszotta velünk szinte az összes munkás. Aztán jött a villanyszerelő, aki megvetette velem a legújabb csöveket. Jóval többet rendelt, mint amire szükség lett volna, a maradékot természetesen elvitte. Persze a festővel sem ment minden simán, kétszer annyi négyzetmétert számolt el, mint kellett volna, ami körülbelül 200 ezer forintnyi pluszkiadást jelentett. Rémálom, de a közel fél év alatt összesen ötven ember dolgozott a házukban, és még most is csak 95 százalékosan van kész az otthonuk"

- mondta az Esti Frizbi Hajdú Péterrel című műsorban Bódi. Egy időre albérletbe költöztek, ami szintén pluszkiadást jelentett.

Csak tíz percre voltunk a háztól, hogy szemmel tudjam tartani a felújítást. Hatvan napot töltöttünk albérletben, de Margót nagyon megviselte, olyan volt, mintha visszamentünk volna az időben ötven évet"

- tette hozzá a mulatóslegenda. A lakásban egyébként kicserélték az elavult vezetékeket, kialakítottak egy vendégszobát, másik helyiségbe tették a konyhát, és a hálószobát is felújították.

Sajnos nem egyedi eset az övék, sokakat átvernek lakásfelújítás közben, van azonban néhány dolog, amivel minimálisra csökkentheted ennek az esélyét. Kezd rögtön azzal, hogy megbízható szakembereket kérsz fel a munkára. Természetesen ez nem annyira egyszerű, de van megoldás.

A területileg illetékes iparkamarában regisztrált vállalkozók közül érdemes választani, és legalább kettőtől kérjen árajánlatot, aki lakásfelújítást tervez. Emellett minden esetben írjanak szerződést, ami tartalmazza, hogy mi a szakmai feladat, mennyibe kerül annak elvégzése, milyen határidőt, és fél-, vagy egyéves garanciát vállal a kivitelező. Rengeteg kellemetlenségtől megkímélheti így magát az ember

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Ne az alapján dönts tehát, hogy ki tud azonnal hozzákezdeni a munkálatokhoz. A jó szakemberek nem ülnek és várakoznak arra, hogy hátha megcsörren a telefon, és valaki végre felkéri őket. Hetekre, vagy akár hónapokra előre le vannak kötve, éppen ezért már jóval a felújítás kezdete előtt keress szakembert, a csempét később is ráérsz kiválasztani. Nyugodtan kérj referenciát, kérdezd meg, hogy legutóbb hol, vagy min dolgozott, és meg lehet-e nézni. Légy körültekintő, szánd rá az időt a jó szakember kiválasztására.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha túl olcsón vállalja a munkát, akkor ott valami sántít. Legalább 2500 forintos óradíjjal dolgoznak a munkások, de inkább a 3500 forint az általános.

Ha nem írsz szerződést, nem kérsz számlát, akkor megspórolhatod a 27 százalékos áfát, de ér ekkora kockázatot? Az esetek 80 százalékában - ha hatósági engedélyhez nem kötött a kivitelezési munka - akkor szóbeli megállapodással bízzák meg a szakembert. Ez később viszont sokkal többe kerülhet, hiszen nincs semmi a kezedben, és nem tudsz mire hivatkozni, ha minőségbeli kifogásaid vannak, esetleg valami félreértés történt, vagy garanciális javítást szeretnél. Ha mindezt összeadod, jóval nagyobbat bukhatsz, mintha kifizetted volna az áfát is.

Még hitelből is megéri

A lakástulajdonosok harmada rendszeresen, nagyjából öt évente végez felújítási munkákat egy idei felmérés szerint, és a felújítóknak több mint a harmada hitelből renovál. Aki nem rendelkezik a felújításhoz szükséges megtakarítással, azok személyi kölcsönből, szabad felhasználású hitelekből finanszírozzák a családi beruházást. A személyi kölcsönök aránya 14 százalék.

A lakás korszerűsítése még hitelből is megéri, ugyanis a felújításnak köszönhetően spórolhatsz annyit a rezsiszámládon, amennyi a hitel törlesztője. Így önfinanszírozó lehet az egész korszerűsítés. APénzcentrum kalkulátora szerint, ha 2 millió forint személyi kölcsönt 5 éves futamidőre szeretnénk felvenni, akkor az egyik legjobb választás aSberbank Fair Személyi Kölcsön, a havi törlesztője 42 942 forint, és 10,97 százalék a THM. Épp csak, hogy a második helyre csúszott aK&H otthonszépítő személyi kölcsöne, itt a THM 10,98 százalék, a havi törlesztő pedig 42 484 forint. Az MKB Mosoly személyi kölcsön áll a harmadik helyen, 42 467 forintos törlesztővel és 11,31 százalékos THM-mel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?