17 °C Budapest

Eldönöttük a nagy meccset: vidék vagy főváros

Pénzcentrum
2017. július 28. 18:00

A lakásbérleti díjak emelkedése a vidéki régiókat sem kerüli el. Az egyetemi városok esetén ugyanis átlagban csaknem 6%-kal emelkedtek az árak, tény azonban, hogy ez a szám jelentős területi különbségeket takar. Míg Győrben és Debrecenben érdemi változás nem történt, addig Veszprémben 21%-os, Egerben pedig 17%-os emelkedés tapasztalható. Mindössze egyetlen egyetemi városban, Miskolcon csökkentek az árak, 2%-kal - derül ki egy lakáspiaci portál legfrissebb elemzéséből.

Habár az egyetemi élet Budapesten összpontosul, mégis a felsőoktatásban tanulók fele vidéki intézményben tanul. Ennek következményeképp a kiadó lakások iránti verseny a legtöbb egyetemi városban is kiélezett, habár a különbségek igencsak jelentősek - írja közleményében az Otthontérkép.

Nem mindegy, hogy Győr vagy Miskolc

A legdrágább város e tekintetben Győr, ahol 103 ezer forintos havidíj ellenében bérelhet egy fiatal lakást. Ezt követi Veszprém, Debrecen és Szeged, ahol nagyjából havi 100 ezer forintot kérnek a bérbeadók, természetesen a teljes lakhatási költséghez hozzá kell még számolni a rezsit is. A skála másik végén Nyíregyháza és Miskolc helyezkedik el, ahol már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemi hajlékot.

Győr és Debrecen stagnál

Négyzetméter ár tekintetében 2016-hoz képest átlagosan csaknem 6%-kal emelkedtek az árak. Ez az átlag azonban lokáció függvényében erősen eltérhet. Győrben és Debrecenben például nem változott számottevően a kiadó lakások ára, ezzel szemben, Veszprémben 21%-kal, Egerben pedig 17%-kal kell többet fizetni a bérlésért. Ez a 20%-körüli áremelkedés akár havi 20 ezer forintos többletkiadást is jelenhet. Miskolc, kivételként, az egyetlen olyan egyetemi település, ahol csökkenés mutatkozott, azonban itt sem számottevően, hiszen átlagosan mindössze 2%-kal kell kisebb bérleti díjat fizetni.

A meglévő kereslet miatt továbbra is maradhat az áremelkedés az egyetemi városokban, s ez ösztönözheti a tisztes, kb. 5-6 százalékos bérleti hozamra számító lakásbefektetőket. Az egyetemistákon kívül a nyugati megyékben az ingázókra, a munkásokra és nyaralókra is építhetik a bérbeadási bizniszt

- mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértő emlékeztetett, hogy bérbeadási céllal az elmúlt három évben egyelőre csak Budapesten indítottak kifejezetten diákoknak szánt építkezést. A legnagyobb a SOTE új campusa melletti, ahol több mint 1200 (kb. fele külföldi) tanulónak lesz hely, ezek túlnyomó része piaci alapú bérleti díjat fog fizetni. Ám mivel néhány városban megugrott a diákok száma (pl. Pécs, Eger, Debrecen) előbb-utóbb ott is megjelennek majd kisebb vagy közepes méretű (200-500 fős) diákszállások vállalkozói beruházás eredményeként. 

A lakásbérleti díjak képzeletbeli versenyét mindenképpen Budapest nyeri, ahol sokkal többe kerül egy albérlet, mint vidéken. A fővárosban ugyanis az átlagos bérleti díj 150-160 ezer forint, ami csaknem 50%-kal magasabb, mint a legdrágább vidéki egyetemi város árszínvonala.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem