-2 °C Budapest

Háromszorozódott az új lakás építések száma: milyen otthont akarnak a magyarok?

MTI
2017. május 4. 13:05

Az első negyedévben 2061 új lakás épült az országban, 46,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, 88,7 százalékkal emelkedett éves szinten.

A kiadott engedélyek nagy száma azt jelzi, hogy az építési kapacitások lassan követik a megnövekedett építési kedvet - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Budapesten a nagyobb léptékű építési beruházások még nem készültek el, ezért itt 51,3 százalékkal kevesebb új lakás épült fel.

A kiadott lakásépítési engedélyek és a bejelentések száma együttesen ugyanakkor több mint háromszorosára, 220,1 százalékkal nőtt.

Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 45 százalékról 59 százalékra nőtt, míg a többszintes, többlakásos épületeké 48 százalékról 34 százalékra esett vissza. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 13 négyzetméterrel, 105 négyzetméterre nőtt.
A természetes személyek által épített lakások aránya 49 százalékról 58 százalékra emelkedett, a vállalkozások által építetteké viszont 50 százalékról 41 százalékra csökkent.

A kiadott új építési engedélyek alapján 48 százalékkal több, 2879 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 1161, amely 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az első negyedévben 411 lakás szűnt meg, 2,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?