17 °C Budapest

Ezt minden kutyásnak tudnia kell: 45 ezres bírságot is kaphatnak

2016. augusztus 9. 11:00

Az elmúlt néhány évben a chipelés és az ebösszeírás is erősen megbolygatta a kutyások életét. A szankciókról és büntetésekről azóta is mindenféle hírek keringenek a világhálón, amelyeknek többsége köszönőviszonyban sincs a valósággal. A Pénzcentrum utánajárt, pontosan kik és miért büntetnek, és milyen kötelességük van a gazdiknak.

Kezdjük a chippel. Minden négy hónaposnál idősebb kutyát chipeltetni kell, még akkor is, ha nagyon öreg ebről van szó. Sőt, ha egy kiskutya új gazdihoz kerül, akkor már a váltást megelőzően be kell chipelni. Ezt a kis kütyüt az állatorvos ülteti be, majd a chip számát, és a kutya adatait felvezeti egy országos adatbázisba, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) üzemeltet.

Ez a szabályozás főként állatvédelmi célból jött létre, hiszen az adatbázis segítségével az otthonról eltűnt kutyákat könnyebben megtalálhatják a gazdáik, de azok a felelőtlen gazdák is megtalálhatók így, akik megunt állatukat kidobják, vagy elhagyják - tudtuk meg a NÉBIH-től.

Nincs chip, nincs oltás

Az országos adatbázisban elméletileg minden kutyát nyilvántartanak, ugyanakkor az állatorvosok még most is sokszor találkoznak a chip hiányával - tudtuk meg Dr Horváth Lászlótól, az Állatorvosi Kamara főtitkárától. A vonatkozó jogszabály szerint ilyenkor az állatorvosnak jelentenie kellene a járási főállatorvos felé.

Ami viszont nagyon fontos előírás, hogy az évente kötelező veszettség elleni oltást csak azoknak a kutyáknak adható be, amelyek már chippel jelöltek

- tudtuk meg a NÉBIH-től.

Az állatorvosnak minden vizsgálat előtt köteles ellenőrizni a chip meglétét. 

Nem tudni, hány kutya él az országban

Annak ellenére, hogy létezik az országos adatbázis, nincs pontos adat arról, hogy hány kutya is van az országban. Ennek az egyik oka, hogy még mindig elég sok kutyában nincs chip, a másik pedig, hogy a rendszerből nem igazán törölnek adatokat, így az elpusztult ebek és az összes legálisan (kisállat útlevél) "exportált" kutyakölyök adata is benne van.

Nagyon kevesen tudnak arról, hogy ha egy kutya elpusztul, a tulajdonosnak 8 napon belül be kell jelentenie az állatorvosnak.

Büntetés is jöhet

A jegyző és a járási állategészségügyi hatóság ellenőrizheti a chipeket, és ha az hiányzik, akkor bírságot szabhat ki. Az állatvédelmi bírság ez esetben legalább 45 ezer forint. Átfogó, "minden házba becsöngetnek" jellegű ellenőrzés nem valószínű, tehát csak akkor lehet büntetésre számítani, ha a jelöletlen kutya a hatóság látókörébe kerül. Ilyen esetekre viszont nem lehet előre felkészülni. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ebösszeírás, ha az önkormányzat kéri

A chipelés a gazda felelőssége, az ebösszeírás lebonyolítása viszont az önkormányzatoké, és településenként változik a módja és a határideje is. A törvény szerint három évente ebösszeírást kell szervezniük az önkormányzatoknak. Ennek az első határideje tavaly év végén járt le.

Az így összeírt adatokat az önkormányzatok helyi elektronikus nyilvántartásban vezetik. 

Volt olyan település, ahol diákok végezték az összeírást, és házról házra járva gyűjtötték be az adatokat. Általában viszont csak helyi a médiában jelentetik meg, vagy az önkormányzati hírek közé függesztik ki, hogy hol lehet átvenni, vagy letölteni a kétoldalas nyomtatványt, amit vissza kell juttatni a polgármesteri hivatalba. Tehát csak akkor van bejelentési kötelezettsége a kutyatulajdonosnak, amikor az önkormányzat közzé teszi a felhívást.

A szervezés ugyan az önkormányzat felelőssége, az adatszolgáltatás viszont a gazdáé. És ahogy ez általában a jogszabályokkal lenni szokott, az ismeret hiánya nem mentesíti a kutyatulajdonost a bejelentési kötelezettség alól. Tehát ha valaki nem szolgáltat adatokat, szabálysértési bírságot kaphat az önkormányzattól, ami akár a 30 ezer forintot is elérheti.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem