Ezt minden kutyásnak tudnia kell: 45 ezres bírságot is kaphatnak

Ezt minden kutyásnak tudnia kell: 45 ezres bírságot is kaphatnak

2016. augusztus 9. 11:00

Az elmúlt néhány évben a chipelés és az ebösszeírás is erősen megbolygatta a kutyások életét. A szankciókról és büntetésekről azóta is mindenféle hírek keringenek a világhálón, amelyeknek többsége köszönőviszonyban sincs a valósággal. A Pénzcentrum utánajárt, pontosan kik és miért büntetnek, és milyen kötelességük van a gazdiknak.

Kezdjük a chippel. Minden négy hónaposnál idősebb kutyát chipeltetni kell, még akkor is, ha nagyon öreg ebről van szó. Sőt, ha egy kiskutya új gazdihoz kerül, akkor már a váltást megelőzően be kell chipelni. Ezt a kis kütyüt az állatorvos ülteti be, majd a chip számát, és a kutya adatait felvezeti egy országos adatbázisba, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) üzemeltet.

Ez a szabályozás főként állatvédelmi célból jött létre, hiszen az adatbázis segítségével az otthonról eltűnt kutyákat könnyebben megtalálhatják a gazdáik, de azok a felelőtlen gazdák is megtalálhatók így, akik megunt állatukat kidobják, vagy elhagyják - tudtuk meg a NÉBIH-től.

Nincs chip, nincs oltás

Az országos adatbázisban elméletileg minden kutyát nyilvántartanak, ugyanakkor az állatorvosok még most is sokszor találkoznak a chip hiányával - tudtuk meg Dr Horváth Lászlótól, az Állatorvosi Kamara főtitkárától. A vonatkozó jogszabály szerint ilyenkor az állatorvosnak jelentenie kellene a járási főállatorvos felé.

Ami viszont nagyon fontos előírás, hogy az évente kötelező veszettség elleni oltást csak azoknak a kutyáknak adható be, amelyek már chippel jelöltek

- tudtuk meg a NÉBIH-től.

Az állatorvosnak minden vizsgálat előtt köteles ellenőrizni a chip meglétét. 

Nem tudni, hány kutya él az országban

Annak ellenére, hogy létezik az országos adatbázis, nincs pontos adat arról, hogy hány kutya is van az országban. Ennek az egyik oka, hogy még mindig elég sok kutyában nincs chip, a másik pedig, hogy a rendszerből nem igazán törölnek adatokat, így az elpusztult ebek és az összes legálisan (kisállat útlevél) "exportált" kutyakölyök adata is benne van.

Nagyon kevesen tudnak arról, hogy ha egy kutya elpusztul, a tulajdonosnak 8 napon belül be kell jelentenie az állatorvosnak.

Büntetés is jöhet

A jegyző és a járási állategészségügyi hatóság ellenőrizheti a chipeket, és ha az hiányzik, akkor bírságot szabhat ki. Az állatvédelmi bírság ez esetben legalább 45 ezer forint. Átfogó, "minden házba becsöngetnek" jellegű ellenőrzés nem valószínű, tehát csak akkor lehet büntetésre számítani, ha a jelöletlen kutya a hatóság látókörébe kerül. Ilyen esetekre viszont nem lehet előre felkészülni. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebösszeírás, ha az önkormányzat kéri

A chipelés a gazda felelőssége, az ebösszeírás lebonyolítása viszont az önkormányzatoké, és településenként változik a módja és a határideje is. A törvény szerint három évente ebösszeírást kell szervezniük az önkormányzatoknak. Ennek az első határideje tavaly év végén járt le.

Az így összeírt adatokat az önkormányzatok helyi elektronikus nyilvántartásban vezetik. 

Volt olyan település, ahol diákok végezték az összeírást, és házról házra járva gyűjtötték be az adatokat. Általában viszont csak helyi a médiában jelentetik meg, vagy az önkormányzati hírek közé függesztik ki, hogy hol lehet átvenni, vagy letölteni a kétoldalas nyomtatványt, amit vissza kell juttatni a polgármesteri hivatalba. Tehát csak akkor van bejelentési kötelezettsége a kutyatulajdonosnak, amikor az önkormányzat közzé teszi a felhívást.

A szervezés ugyan az önkormányzat felelőssége, az adatszolgáltatás viszont a gazdáé. És ahogy ez általában a jogszabályokkal lenni szokott, az ismeret hiánya nem mentesíti a kutyatulajdonost a bejelentési kötelezettség alól. Tehát ha valaki nem szolgáltat adatokat, szabálysértési bírságot kaphat az önkormányzattól, ami akár a 30 ezer forintot is elérheti.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?