6 °C Budapest

Nem minden lakás lesz drágább: ezeknek még eshetnek is az árai

2016. június 28. 13:01

A legnépszerűbb ingatlanok a lakóparkban található lakások voltak az emlúlt években a vásárlók körében, így ezeknek az árai is magasak. Az újépítésű ingatlanok megjelenése viszont lenyomhatja az árakat. Ugyan még drágán vehetünk ilyen lakásokat, azonban pár éven belül az árak eshetnek, az viszont kérdéses, hogy a csökkenés mikor indul meg.

Az egyik legkeresettebb típus

Az elmúlt évek nagy győztesei voltak az újszerű lakóparki ingatlanok, mivel alig lehetett újépítésű lakást találni a piacon, így aki valami újat szeretett volna, az kényszerhelyzetben ezeket választotta

 - fogalmazott Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák XIV. és XVI. irodájának szakmai vezetője. Ezek a 15 éven, de maximum 20 éven belül épült lakóparkok felkapottá is váltak ezáltal a válság évei során.

Ezek azért népszerűek most is, mert aki gyorsan akar vásárolni, megfelelő élethelyzetben van, valami jobb minőséget keres, és nincs ideje kivárni a klasszikus újépítésűeket, az potenciális vásárolóként jelenik meg az újszerű lakóparki lakások piacán

- tette hozzá Nagy Csaba, az ingatlanirodák XI. és XXII. kerületi vezetője.

Ezekkel a lakásokkal jár egyfajta “érzetkülönbség", hiszen ezekben a lakóparkokban nem csak maga a lakás újszerű, hanem a ház, a lépcsőház, a lift, a kert is ad egy minőségi érzést, ráadásul általában ott a mélygarázs is, ahol az autó parkolhat. Ezzel szemben egy panellakásnál (még akkor is ha fel van újítva a lakás és a ház is) kopott a lépcsőház, néhol elmaradt a lift felújítása, adott esetben olyan a lakóközösség, melynél azért megmutatkozik az életszínvonalkülönbség.

Két részre szakadt a kínálati piac: az eladók egyik része tényleg el is akarja adni a lakását, így egy normális kínálati árat határoz meg rá, viszont az eladók másik fele a lakása eladása révén akar meggazdagodni, illetve egy nagyobbat, újabbat venne ugyanezen árért. Náluk hiába hívják fel a figyelmet arra, hogy a meghatározott árral elszakadtak a valóságtól, ennek ellenére ragaszkodnak hozzá.

A jól árazott ingatlanok viszont az átlagosnál gyorsabban elkelnek, különösen, ha olyan kiemelt részen találhatók, mint például a XI. kerületben Sasad vagy a Péterhegyi rész, melyek keresett, csendes, kisvárosias környékek. Dél-Budán sokan nem saját célra keresik ezeket az ingatlanokat, hanem befektetés, bérbeadás miatt.

Nem felújításra vásárolják

Nagy dilemma ezeknél az újszerű 10-15 éves lakásoknál, hogy aki ilyet vásárol, annak vajon kell-e kalkulálnia egy komolyabb felújítással vagy sem, hiszen több mint egy évtized alatt azért egy lakást meglehetősen “le lehet lakni". Ennek ellenére az ingatlanközvetítők szavaiból az derült ki, hogy vevőik jellemzően csak kisebb felújításokra készülnek, azaz megelégednek egy tisztasági festéssel, esetleg egy konyhabútor-cserével, de például ritkán vágnak bele a fürdőszoba teljes felújításába. Pont ezért az újszerűek közül is jellemzően a legjobb állapotúakat keresik a vevők.

Kérdés persze az, hogy pontosan milyen ingatlanhoz sikerül hozzájutni a vásárlás során. Akadnak ugyanis olyan 8-10 éves lakások, melyeket tulajdonosaik pár év leforgása alatt olyan szinten amortizáltak, hogy bizony rájuk fér akár egy nagyobb felújítás is. Adott esetben akár meg van pattanva a burkolat, tönkrement a parketta, esetleg a nyílászárók, esik szét a konyhabútor. Ennek oka például a nemtörődöm életmód lehet, esetleg az, hogy a tulajdonos kutyával él, vagy bérlőnek adta ki az ingatlant. Jellemzően azonban ilyen esetekben sem kell a gépészethez nyúlni, tehát ezek felújításával nem kell kalkulálnia az új tulajdonosoknak.

Mennyibe kerül egy lakás?

Azt, hogy mennyibe kerül egy lakás egy lakóparkban, többek között az határozza meg, hogy milyen a lakópark közege, elhelyezkedése, milyen a lakás minősége, az annyira nem számít, hogy pontosan melyik évben épült. Szintén lényeges kérdés a vevő szempontjából, hogy milyen jellegzetességei vannak egy adott lakóparknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Zuglóban például a legdrágábbak közé tartozik a Cordia, mely “elitebbnek" számít, mivel egyrészt ez a legfiatalabb lakópark errefelé, megjelenik ott a termálvíz, mint többletszolgáltatás, de akár azt is megemlíthetjük, hogy szemben van vele a Paskál strand, ahol szintén beruházások kezdődtek. Ugyanakkor a Harmónia lakópark, mely a kerület szélén, a Rákos-pataknál található, inkább a gyermekes családok számára vonzó a tágas játszótér és a gondozott zöldövezeti rész miatt, míg a Mandala vagy az István Park inkább a fiatalok számára ideális lakópark, ugyanis közelebb van a belvároshoz, jobbak a közlekedési kapcsolatai, és eleve egy nívósabb, bulizósabb fiatal réteg keresi őket.

Zuglóban most 380-450 ezer forint között mozognak az újszerű lakóparki lakások átlagárai. Ritkább esetben az 500 ezer forintot is elérik, de csak a kiemelkedő ingatlanok esetében van realitása egy ilyen négyzetméterárnak. Ennek ellenére persze kínálnak 500-700 ezer forint közötti négyzetméterárakon is ilyen ingatlanokat, ezeknél azonban egyértelműen túlárazottságról beszélhetünk, és ezek eladhatatlanok. Ha összehasonlítjuk az árakat a XIV. kerületben található panellakások áraival, mintegy 150 ezer forinttal magasabb négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a téglaépítésű, használt lakások árai valahol a kettő között helyezkednek el.

A XI. kerületben némileg magasabb árakról beszélhetünk, hiszen itt 450 ezer forintnál indulnak a négyzetmétárak, de ezek is a nagyobb alapterületű, három-négyszobás lakásokra vonatkoznak, melyek négyzetméterára a legalacsonyabb. A többi lakásméret esetében alapvetően az 500 ezer forint lehet a kiindulási pont. A paneleknél legalább 30 százalékkal, míg a használt lakásoknál 20 százalékkal drágábbak ezek az újszerű lakóparki lakások. A legdrágább részt a XI. kerületben a Gellérthegyen 10-15 éve épült újszerű lakások jelentik. Ezek egymilliónál induló négyzetméterárát azonban kevesen fizetik meg, annak ellenére, hogy itt már nincsenek telkek, tehát új építések sem várhatók.

Az ingatlanközvetítők egyébként azt tanácsolják hogy érdemes minden lakópark esetében a vásárlás előtt a rájuk jellemző jellegzetességekkel megismerkedni. Azért is fontos az előzetes tájékozódást megtenni, mert csúnyán belefuthatunk elhibázott vásárlásokba. Akadnak ugyanis olyan lakóparkok jelenleg Budapesten, ahol annak lakói még mindig pereskednek a beruházóval a felmerülő problémák miatt. Ide inkább csak azok költöznek, akik nem voltak tisztában a lakópark helyzetével.

Mennyire verik le majd az árakat az újépítésűek?

Jelenleg már nagy számban épülnek azok az újépítésű lakások, melyek átadása jövő évre várható. Ezek már 500 ezer forintos négyzetméterártól megvehetők, miközben ugyanennyibe kerül az újszerű lakás is ugyanazon a környéken.

Nagy Csaba szerint ennek hatására egyértelmű, hogy csökkenni fognak az árak az elkövetkező időszakban az újszerű lakások és akár ikerházak piacán is. Sebestyén Tamás szerint viszont az újépítésűek megjelenésének hatása majd csak másfél-két év múlva jelentkezik, addig még tudják tartani magukat a négyzetméterárak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem