2 °C Budapest
Itt a Digitális Jólét: minden ediginél olcsóbb lesz az internet

Itt a "Digitális Jólét": minden ediginél olcsóbb lesz az internet

2016. május 20. 14:32

Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos egy ma tartott háttérbeszélgetésen kifejtette, hogy a kormány megállapodott a szolgáltatókkal arról, hogy az internet áfájának csökkentése a fogyasztói árakban is megjelenjen. Erről az idei utolsó negyedévben tájékoztatást küldenek ki a szolgáltatók. A biztos egy új, jövőre induló digitális alapcsomagról is beszélt, amely minden szolgáltatónál a legolcsóbb csomag lesz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány előtt egy olyan előterjesztés van, ami szerint az áfát az internetszolgáltatásoknál 27 százalékról 18 százalékra csökkentenék jövőre, a GDP-adatok függvényében pedig 2018 januárjától 5 százalékra csökkentenék az áfát - jelentette be csütörtökön Orbán Viktor.

A kormány a szolgáltatókkal megállapodott abban, hogy az internet áfájának csökkentése a fogyasztói árakban is meglátszon

 - mondta Deutsch Tamás, a kormány Digitális Jólét programjáért felelős miniszterelnöki biztosa egy pénteki háttérbeszélgetésen. Az uniós Hozzáadottérték-adó (héa) irányelv szerint csak a helyi ország legmagasabb áfája vonatkozhat az internetre, de ha a tagállamnak van megfelelő érve arra, hogy ettől az általános szabálytól eltérne, akkor erre van lehetőség. A tájékoztatást erről megküldték az Európai Bizottságnak, "ebben nem zörög a léc" - fejtette ki Deutsch. Az Európai Bizottság egyébként a héa-irányelv módosítását tervezi, és nagyobb szabadságot adna a tagállamoknak abban, hogy kedvezményes áfát adjanak.

A számlákban nem lesz benne a rezsicsökkentésnél ismert kiegészítés, de lesz egy jogszabály arról, hogy a szolgáltatók küldjenek ki egy olyan levelet, amelyben az általában csomagban értékesített szolgáltatásaikat különbontják. A különbontás után pedig kimutatják, hogy ebből mekkora rész az internetkapcsolat előfizetése, és hogy az áfacsökkentés következtében 2017-től összességében mennyivel kell kevesebbet fizetnie. Ha az első körös áfacsökkentés teljes egészében megjelenik az árakban, az kb. egyhavi internet-előfizetésnyi csökkentést jelent.

A kormány egy "Digitális Jólét" alapcsomagot is tervez 2017. január 1-től, ami azt a célt szolgálja, hogy az internetes előfizetéssel korábban soha nem rendelkezők belépjenek a digitális világba (mobil vagy vezetékes netkapcsolattal).

Ezt egy nem túlbonyolított bürokratikus megoldással fogják megoldani, elég, ha a fogyasztó nyilatkozik. Mobilinternet esetén arról, hogy az előző 1 évben nem volt ilyen előfizetése, vezetékesnél arról, hogy ezen a lakcímen nem volt legalább egy éve internet-előfizetése.

A digitális alapcsomag lesz a legkedvezményesebb csomag, és minden szolgáltatónál megjelenik, ennek legalább 15 százalékkal kell olcsóbbnak lennie, mint a második legkedvezőbb csomagnak.

Az alapcsomag jogszabály szerint legalább két évig vehető igénybe, de a szolgáltató ennél hosszabb ideig is adhatja. Ha digitális kompetencia képzésen is részt vesz a fogyasztó, akkor újabb egy évig igényelheti a kedvezményes csomagot (ez esetben a szolgáltatónak kötelező további egy évig szolgáltatni). A szolgáltatók a csomagért cserébe nem kapnak kedvezményt vagy támogatást az államtól.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?