15 °C Budapest

Benyújtották a törvénycsomagot: így csökken a lakásáfa

2015. december 14. 13:40

A kormány nevében Rogán Antal és Varga Mihály nyújtotta be a kormány a lakásáfa csökkentését is tartalmazó, gazdaságélénkítést célzó törvénycsomagját. Ennek értelmében 2016. január 1-jétől a jelenlegi 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója. A kedvezményes kulcs a 2016-2019 közötti időszakra lesz érvényes  - írja a Portfolio.

A kormány nevében Rogán Antal és Varga Mihály nyújtotta be a kormány a lakásáfa csökkentését is tartalmazó, gazdaságélénkítést célzó törvénycsomagját. Ennek értelmében 2016. január 1-jétől a jelenlegi 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója. A kedvezményes kulcs a 2016-2019 közötti időszakra lesz érvényes.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutáni bejelentésének megfelelően, a kormány hétfő délután beterjesztette a parlamentnek a lakásáfa csökkentéséről szóló törvényjavaslatát, amely az "Egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról" címet viseli.

A részletek

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a rendelkezések lehetővé teszik az új építésű lakások esetén 2016-2019 között a kedvezményes 5 százalékos kulcs alkalmazását.

A javaslat az olyan,

  •     többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve

  •     az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

A törvényjavaslatból az is kiderül, hogy az egyszerű bejelentés bevezetésével megszüntetésre kerül a legfeljebb 300 m2 hasznos összes alapterületű új lakóépület vonatkozásában az építési engedélyezési eljárás.

Itt az indoklás

A javaslat szerint a nemzetgazdaság növekedésének érdekében szükséges az új lakások építésének elősegítése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az otthonteremtés kiemelt társadalom- és gazdaságpolitikai feladat. Ennek elősegítése érdekében a javaslat az új építésű lakások áfa kulcsának csökkentésére és az építésügyi szabályok egyszerűsítésére vonatkozó javaslatokat tartalmaz

- fogalmaznak a beterjesztők.

Három célt nevez meg a javaslat:

  •     hozzájárul a lakáspiac élénkítésén keresztül a gazdasági növekedés fellendítéséhez,

  •     a foglalkoztatás bővüléséhez,

  •     és növeli az otthonteremtés esélyét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem