18 °C Budapest
Benyújtották a törvénycsomagot: így csökken a lakásáfa

Benyújtották a törvénycsomagot: így csökken a lakásáfa

2015. december 14. 13:40

A kormány nevében Rogán Antal és Varga Mihály nyújtotta be a kormány a lakásáfa csökkentését is tartalmazó, gazdaságélénkítést célzó törvénycsomagját. Ennek értelmében 2016. január 1-jétől a jelenlegi 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója. A kedvezményes kulcs a 2016-2019 közötti időszakra lesz érvényes  - írja a Portfolio.

A kormány nevében Rogán Antal és Varga Mihály nyújtotta be a kormány a lakásáfa csökkentését is tartalmazó, gazdaságélénkítést célzó törvénycsomagját. Ennek értelmében 2016. január 1-jétől a jelenlegi 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója. A kedvezményes kulcs a 2016-2019 közötti időszakra lesz érvényes.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutáni bejelentésének megfelelően, a kormány hétfő délután beterjesztette a parlamentnek a lakásáfa csökkentéséről szóló törvényjavaslatát, amely az "Egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról" címet viseli.

A részletek

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a rendelkezések lehetővé teszik az új építésű lakások esetén 2016-2019 között a kedvezményes 5 százalékos kulcs alkalmazását.

A javaslat az olyan,

  •     többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve

  •     az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

A törvényjavaslatból az is kiderül, hogy az egyszerű bejelentés bevezetésével megszüntetésre kerül a legfeljebb 300 m2 hasznos összes alapterületű új lakóépület vonatkozásában az építési engedélyezési eljárás.

Itt az indoklás

A javaslat szerint a nemzetgazdaság növekedésének érdekében szükséges az új lakások építésének elősegítése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az otthonteremtés kiemelt társadalom- és gazdaságpolitikai feladat. Ennek elősegítése érdekében a javaslat az új építésű lakások áfa kulcsának csökkentésére és az építésügyi szabályok egyszerűsítésére vonatkozó javaslatokat tartalmaz

- fogalmaznak a beterjesztők.

Három célt nevez meg a javaslat:

  •     hozzájárul a lakáspiac élénkítésén keresztül a gazdasági növekedés fellendítéséhez,

  •     a foglalkoztatás bővüléséhez,

  •     és növeli az otthonteremtés esélyét.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?