Ennyit ért a rezsicsökkentés: megjöttek a számok

Ennyit ért a rezsicsökkentés: megjöttek a számok

2015. november 12. 12:21

A rezsicsökkentések következtében 373 milliárd forintot takarítottak meg a lakossági fogyasztók az elmúlt két évben - állítja csütörtöki közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A rezsicsökkentések következtében 373 milliárd forintot takarítottak meg a lakossági fogyasztók az elmúlt két évben. Egy család éves megtakarítása meghaladja a 100 ezer forintot. Ezzel párhuzamosan a lakossági tartozások távhő, földgáz és villamos energia tekintetében több mint 24 milliárd forinttal csökkentek - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból.

Számításaik szerint egy kétgyermekes, társasházban élő család fogyasztását figyelembe véve földgáz és távhővel való fűtés esetén is több mint 100 ezer forint marad évente a családoknál átlagosan.

A legtöbbet összességében a villanyszámlán spóroltak a fogyasztók, ezen szolgáltatásért ugyanis közel 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet a két év alatt. A földgáz esetében 139 milliárd forint volt a lakossági felhasználók összes megtakarítása, míg a távhő árának csökkentésével 35 milliárd maradt a fogyasztóknál. Az idei évben az év végéig a lakosság további 242 milliárd forintot takarít meg a földgáz, a villamos energia és a távhő rezsicsökkentéseknek köszönhetően, valamennyi ágazatot figyelembe véve több mint 268 milliárdot.

Az energiaköltségek csökkentésének eredményeképpen a lakossági rezsihátralékok jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években. A legnagyobb tartozást a villamos energia egyetemes szolgáltatóknál halmozták fel a lakosok. Itt közel 10 milliárd forinttal csökkent a lejárt határidejű hátralék, amely a tartozások harmadát jelenti. A földgáz tekintetében a kifizetetlen számlák összege közel felére csökkent, 2013. szeptemberében 25,69 milliárd forint, míg két évvel később már csak 13,13 milliárd forint tartozásuk volt az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott lakossági fogyasztóknak.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?