0 °C Budapest

Jövedelmük harmadát költik lakhatásra a szegények

2015. október 5. 10:03

Jövedelmük harmadát költik lakhatásra a legszegényebb családok, ráadásul a rezsicsökkentés sem segít rajtuk - írja a Népszava.

A Habitat for Humanity számításai szerint Magyarországon a legszegényebb családok majdnem háromszor annyit, jövedelmük 36 százalékát kénytelenek lakhatásra költeni, mint a legjobb módúak, akik jellemzően bevételeik 13 százalékát fizetik ki erre. Így érthető, hogy a kisebb jövedelmű családok tetemes tartozást halmoznak fel, a hazai lakosság negyedének van valamilyen lakhatási hátraléka.

A szervezet tapasztalatai azt mutatják, nem segít a rezsicsökkentés sem, mert a fával, szénnel tüzelőket, vagy azokat, akiknél már kikapcsolták az áramot vagy a gázt, el sem éri.

Csaknem 800 ezer háztartás nem mindig tudja megfizetni a szükséges energiáit Magyarországon. A lakhatás túl magas költségei miatt sokaknak nem marad tartalékuk felújításra és romos, néha veszélyes állapotú otthonokban kénytelenek élni. Az országos lakásállománynak mindössze 1,5 százaléka megfizethető szociális alapú bérlakás, amit a minimális jövedelemmel rendelkezők megengedhetnének maguknak. A Habitat for Humanity szerint tehát több megfizethető bérlakás, másrészt központi, szociális alapon járó lakásfenntartási támogatás kellene, hogy meg lehessen állítani ezeknek a tömegeknek a lecsúszását.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?