18 °C Budapest
Nem is gondolnád, mennyivel gyorsabb lesz az ügyintézés jövőre

Nem is gondolnád, mennyivel gyorsabb lesz az ügyintézés jövőre

2015. október 3. 15:15

A jövő év elején várható bürokratikus változásoknak köszönhetően az ügyintézés felgyorsulhat és jóval gördülékenyebben működhet. Az Index összeszedte, milyen változások lesznek.

Sorban állások, pecsétek, iktatott papírok, egymásra mutogató ügyintézők, illetékbélyegek, felesleges párhuzamosságok, kivett félnapos szabadságok - aki nem gyűlöli a túlburjánzó bürokráciát Magyarországon, az jó eséllyel még nem próbált meg semmit elintézni az életben.

Most a kormány egy újabb adag bürokráciacsökkentést dob be, korábban Varga Mihály harangozta be a csomagot, a 152 oldalas, több tucat törvényt átíró módosítást Lázár János adta be a napokban. A javaslat néhány nagyobb érezhető, és sok kisebb változást hoz majd nagyon sok részterületen, és bár hatásait egyelőre nehéz felmérni, úgy tűnik, hogy sokaknak lesz majd néhány intézni való kicsit könnyebb, olcsóbb, vagy gyorsabb.

Rövidebb határidők jönnek

Először is: felgyorsítanának egy sor ügyintézést. Építési engedélyek, környezetvédelmi engedélyezés, működési engedélyek, piacfelügyeleti eljárások, panaszkezelés a rendőrségen, hatósági eljárási határidők, munkaügyi ellenőrzések, külföldi bizonyítványok elismertetése, felsőoktatási felvételi eljárások, különféle ügyintézési és ügyfélértesítési határidők rövidülnek le. Hogy melyik mennyivel, az változó, de a törvényjavaslat több esetben határoz meg például 21 napot, a korábbi, 30 százalékkal hosszabb ügyintézési idő helyett.

Nem kell erkölcsi bizonyítvány

A másik viszonylag sok területre kiterjesztett egyszerűsítés, hogy nem kell majd mindenhova bemutatni az erkölcsi bizonyítványt. Ez nem azt jelenti, hogy ezután sötét multú emberek léphetnek majd felelős társadalmi tisztségekbe, vagy kaphatnak gond nélkül fegyverviselési engedélyt, hanem azt, hogy ha egy engedélyezési folyamatban a hatóság kíváncsi rá, hogy valaki bűntetett előéletű-e, egyszerűen lekéri a nyilvántartásból. A dolgot kiterjesztik mindenféle munkavédelmi, környezetvédelmi, légiközlekedési, végrehajtási, pénzügyi és egyéb területre.

Elég bejelenteni, nem kell engedély

A harmadik nagyobb könnyítés, hogy csomó mindent, amihez eddig külön engedély kellett, január után elég lesz majd bejelenteni. Például egy belső ellenőri tevékenységet, vagy ha valaki airbnb-zni akar, és szálláshely-szolgáltatóvá szeretne válni, esetleg utazásközvetítő, utazásszervező lenne, állatotthont nyitna, vagy mondjuk aranyékszert árulna.

Nem kell áramkereskedői engedély ahhoz, hogy valaki elektromos autókba adjon el áramot töltőállomáson, és könnyebb lesz háztartási kiserőművet és magánvezetéket is építeni. De elég lesz bejelenteni azt is, ha valaki hígtrágyázni akar. Bejelenti, csinálja.

Nem kell mindent papíron

A negyedik általánosabb rész, hogy több hivatalnak is lehetővé teszik, hogy elektronikusan intézzenek ügyeket. Ez érint több autóval kapcsolatos ügyintézést, de egészségügyi dolgoktól kezdve, a fémkereskedelmen át jogsegélyes és egyes rendőrségi ügyeken keresztül sok mindent.

Létrehozzák az Élelmiszerlánc-felügyeleti biztonsági rendszert is (FELIR), azzal a céllal, hogy az élelmiszeripari cégek hatósági ügyintézését megkönnyítsék.

Jön az e-kártya, javítható feketepontok

Nagyobb változás még, hogy jön januártól az e-kártya, ami a személyi adatokon kívül elektronikusan tartalmazni fogja a társadalombiztosítási azonosító jelet és adóazonosító jelet is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És akkor még van rengeteg apróság a javaslatcsomagban. Néhány ritkább esetben például nem kell majd illetéket fizetni, és jön néhány könnyítés is, például lehet majd utalással is fizetni.

A jogsihoz kapcsolódó feketepontok száma pedig csökkenthető lesz, ha utánképzésen veszünk részt. 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal. A kormány eltörli a nem is olyan régen saját maga által teremtett szörnyet, a kötelező fogyasztóvédelmi referensek intézményét a nagyobb válallkozásoknál.

Ami felesleges, káros

Könnyítés az is, hogy a cégeknek nem kell majd alapszabályt módosítgatnia minden egyes tőkeemelésnél, és külön bejelenteni a cégbíróságon, mivel egyszer már úgyis bejelentik, amikor leadják a beszámolójukat.

Most az van, hogy ha valaki keresőképtelenné válik, akkor rehabilitációs ellátást arra az időre nem kap, csak táppénzt. Az ellátás folyósításának szüneteltetése azonban nem csak szociálisan hátrányosan érinti az embereket, de indokolatlanul növeli a bürokratikus terheket is. Ezért januártól nem szünetel az ellátás a keresőképtelenség idejére, de összességében ugyanannyi időre jár majd, mint eddig.

Ha valaki megváltoztatná a házasságkötéskor rögzített nevét, azt bármelyik anyakönyvvezető elbírálhatja majd, és nem csak az a hely, ahol a házasságkötés volt. Feltéve, hogy a házasságkötést egyébként rögzítették elektronikus anyakönyvben.

Felejtse el, amit eddig tudott az ipari parkoktól

Az ingatlanra felvett jelzáloghitelnél és lízingnél eddig a szerződés tervezetét legalább hét nappal a szerződéskötés előtt oda kellett adni a lakásvásárlónak elolvasásra, addig nem is lehetett megkötni a szerződést. Ezután azonban a fogyasztó megkötheti a szerződést a hétnapos határidő lejárta előtt is.

És mint ahogy az lenni szokott, vannak olyan apróságok is a javaslatban, amikről elsőre nem nagyon látni, hogy mennyiben köthetők a bürokráciacsökkentéshez. Tisztázzák például a polgármesterek fizetésemelésének lehetőségeit, és megváltoztatják az ipari park definícióját. Ipari park: "infrastruktúrával ellátott olyan terület, ahol elsősorban termelő és feldolgozóipari tevékenységet végző, valamint innovációra törekvő vállalkozások találhatóak."

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?