9 °C Budapest

Miből fogja kifizetni a rezsit a kisnyugdíjas, ha megvonják a támogatást?

2015. március 4. 06:00

Vasárnap óta nincs segély, ne is használja senki ezt a kifejezést. Települési támogatás van helyette, az önkormányzatok döntik el, kinek milyen támogatást adnak például gyógyszervásárlási hozzájárulás gyanánt, vagy a közműszámlák kiegyenlítésére.

Március elsejével átalakult a szociális ellátás rendszere. Többek között a korábbi önkormányzati támogatási és segélyezési formák (lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési támogatás, méltányossági ápolási díj, méltányossági közgyógyellátás, helyi segély) megszűntek. Helyettük egy egységes támogatás lett: a települési támogatás. Az indoklás szerint azért kell területenként eltérő pénzelosztás és szabályok, mert a helyi közösségek rendelkeznek leginkább azzal a tudással, amely alapján eldönthetik: ki jogosult támogatásra, és ki nem. Sokak szerint viszont visszaélésekre ad lehetőséget az új rendszer.

Mi van, ha nem elég az önkormányzatok pénze?

Miután számos hátrányos helyzetű település van országszerte, sokakban felmerül a kérdés, ezeken a területeken hogyan fogják kifizetni ezeket a támogatásokat. Előreláthatólag azonban nem kell attól tartani, hogy ellátás nélkül maradnak a rászorulók, mert azok az önkormányzatok, melyeknél nem áll rendelkezésre a szükséges támogatási összeg, központi költségvetési forráshoz jutnak - tájékoztatta a Pénzcentrumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Azonban eddig kevés az információ azzal kapcsolatban, mekkora ez a központi keret.

A Habitat for Humanity Magyarország szerint az eddig elfogadott rendeletek jellemzően alacsonyabb összegű támogatást biztosítanak és kevesebben kaphatják őket. Egyes önkormányzatok pedig csak a fűtési szezon idejére, mások pedig egyáltalán nem biztosítanak például lakásfenntartási támogatást.

Az is aggodalomra ad okot, hogy a Habitat információi szerint sok településen a jogosultsági feltételek lehetővé teszik, hogy szubjektív tényezők befolyásolják a támogatások odaítélését. Egyes településeken a polgármester ezentúl saját hatáskörben dönthet a támogatásról, máshol az udvar és a lakás rendezettségéhez vagy akár a mellékhelyiség tisztaságához köthetik a lakásfenntartási támogatás folyósítását.

Mik a feltételek?

A törvény a települési támogatás jogosultsági feltételeivel kapcsolatban nem tartalmaz korlátozást. Az önkormányzat dönthet jövedelmi, vagyoni feltételek meghatározásáról, de egyéb jogosultsági feltételek is beépíthetők a szabályozásba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A létfenntartási gonddal küzdő személyeknek rendkívüli települési támogatás jár. A létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, a létfenntartási gond meghatározása az önkormányzat jogosultsága, ugyanígy dönt arról is, mekkora legyen a támogatás összege.

Nem mindenki szerint jó az új rendszer

A legszegényebb családok fognak ismét rosszul járni azzal, hogy megszűnt a normatív lakásfenntartási támogatás, hiszen így közel félmillió háztartás pénzügyi bizonytalansága fokozódik - tájékoztatta a Pénzcentrumot Habitat for Humanity Magyarország. Példaként említenek egy családot, ahol az anyuka négyórás munkában dajkaként dolgozik egy óvodában, az apuka reggel hattól este tízig dolgozik, másodállást is vállal, hogy el tudja tartani feleségét és három gyermekét. Korábban lakásfenntartási támogatásuk havonta 5400 forint volt, ami rögtön a gázszolgáltató számlájára érkezett. Most viszont nem tudják, számíthatnak-e bármilyen segítségre az önkormányzattól.

Az egyik hátrányos helyzetű borsodi település polgármestere szerint óriási problémák fakadhatnak az új rendszerből. Példaként említi, hogy míg korábban azok a családok, akiknek elfogyott a pénze, rendre bekopogtak a hivatalba, és előleget kértek a következő havi segély terhére. Most azonban ezt már nem tehetik meg, nem kaphatnak előleget. Ha pedig egy szülőnek pénzre van szüksége a gyereke gyógyszeréhez, uzsoráshoz fog fordulni, ez tovább rontja majd a helyzetet a térségben - érzékeltette a helyzetet a BorsodOnline-nak a polgármester.

 

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?