Miből fogja kifizetni a rezsit a kisnyugdíjas, ha megvonják a támogatást?

Miből fogja kifizetni a rezsit a kisnyugdíjas, ha megvonják a támogatást?

2015. március 4. 06:00

Vasárnap óta nincs segély, ne is használja senki ezt a kifejezést. Települési támogatás van helyette, az önkormányzatok döntik el, kinek milyen támogatást adnak például gyógyszervásárlási hozzájárulás gyanánt, vagy a közműszámlák kiegyenlítésére.

Március elsejével átalakult a szociális ellátás rendszere. Többek között a korábbi önkormányzati támogatási és segélyezési formák (lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési támogatás, méltányossági ápolási díj, méltányossági közgyógyellátás, helyi segély) megszűntek. Helyettük egy egységes támogatás lett: a települési támogatás. Az indoklás szerint azért kell területenként eltérő pénzelosztás és szabályok, mert a helyi közösségek rendelkeznek leginkább azzal a tudással, amely alapján eldönthetik: ki jogosult támogatásra, és ki nem. Sokak szerint viszont visszaélésekre ad lehetőséget az új rendszer.

Mi van, ha nem elég az önkormányzatok pénze?

Miután számos hátrányos helyzetű település van országszerte, sokakban felmerül a kérdés, ezeken a területeken hogyan fogják kifizetni ezeket a támogatásokat. Előreláthatólag azonban nem kell attól tartani, hogy ellátás nélkül maradnak a rászorulók, mert azok az önkormányzatok, melyeknél nem áll rendelkezésre a szükséges támogatási összeg, központi költségvetési forráshoz jutnak - tájékoztatta a Pénzcentrumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Azonban eddig kevés az információ azzal kapcsolatban, mekkora ez a központi keret.

A Habitat for Humanity Magyarország szerint az eddig elfogadott rendeletek jellemzően alacsonyabb összegű támogatást biztosítanak és kevesebben kaphatják őket. Egyes önkormányzatok pedig csak a fűtési szezon idejére, mások pedig egyáltalán nem biztosítanak például lakásfenntartási támogatást.

Az is aggodalomra ad okot, hogy a Habitat információi szerint sok településen a jogosultsági feltételek lehetővé teszik, hogy szubjektív tényezők befolyásolják a támogatások odaítélését. Egyes településeken a polgármester ezentúl saját hatáskörben dönthet a támogatásról, máshol az udvar és a lakás rendezettségéhez vagy akár a mellékhelyiség tisztaságához köthetik a lakásfenntartási támogatás folyósítását.

Mik a feltételek?

A törvény a települési támogatás jogosultsági feltételeivel kapcsolatban nem tartalmaz korlátozást. Az önkormányzat dönthet jövedelmi, vagyoni feltételek meghatározásáról, de egyéb jogosultsági feltételek is beépíthetők a szabályozásba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A létfenntartási gonddal küzdő személyeknek rendkívüli települési támogatás jár. A létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, a létfenntartási gond meghatározása az önkormányzat jogosultsága, ugyanígy dönt arról is, mekkora legyen a támogatás összege.

Nem mindenki szerint jó az új rendszer

A legszegényebb családok fognak ismét rosszul járni azzal, hogy megszűnt a normatív lakásfenntartási támogatás, hiszen így közel félmillió háztartás pénzügyi bizonytalansága fokozódik - tájékoztatta a Pénzcentrumot Habitat for Humanity Magyarország. Példaként említenek egy családot, ahol az anyuka négyórás munkában dajkaként dolgozik egy óvodában, az apuka reggel hattól este tízig dolgozik, másodállást is vállal, hogy el tudja tartani feleségét és három gyermekét. Korábban lakásfenntartási támogatásuk havonta 5400 forint volt, ami rögtön a gázszolgáltató számlájára érkezett. Most viszont nem tudják, számíthatnak-e bármilyen segítségre az önkormányzattól.

Az egyik hátrányos helyzetű borsodi település polgármestere szerint óriási problémák fakadhatnak az új rendszerből. Példaként említi, hogy míg korábban azok a családok, akiknek elfogyott a pénze, rendre bekopogtak a hivatalba, és előleget kértek a következő havi segély terhére. Most azonban ezt már nem tehetik meg, nem kaphatnak előleget. Ha pedig egy szülőnek pénzre van szüksége a gyereke gyógyszeréhez, uzsoráshoz fog fordulni, ez tovább rontja majd a helyzetet a térségben - érzékeltette a helyzetet a BorsodOnline-nak a polgármester.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?