Így fizetnek a magyarok: meglepő adatok derültek ki

2014. október 21. 17:02

Gyorsan terjed a bankkártyahasználat, a csoportos fizetési megbízások aránya csökken, a mobilfizetés pedig dinamikus fejlődés előtt áll - ezt jelzi többek között a dijnet.hu által idén októberben bevezetett elektronikus fizetési mutató, amely a magyar háztartások elektronikus fizetéseinek fejlődését követi nyomon.

Az elektronikus fizetési formák térhódítása egyértelmű, a háztartások elektronikus fizetéseinek összege két év alatt négyszer olyan gyorsan nőtt, mint a háztartások összes kiadása - mondta el Majtényi Kálmán, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója . A "készpénzmentes" gazdaság bővülésével jelentős nemzetgazdasági haszon érhető el: a készpénzhasználat mintegy 300 milliárd forint éves össztársadalmi költségéből akár 100 milliárd is megtakarítható lenne.

Gyorsuló ütemben emelkedik az Elektronikus Fizetési Index mutatója. 2014. első félévében 18,7%-ra emelkedett, 1,7 százalékpontos növekedést produkálva a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Egy évvel ezelőtt az emelkedés mértéke csak 1 százalékpont volt 2012 első félévéhez képest.

A háztartások elektronikus fizetései az elmúlt öt félévben 23 százalékos emelkedést mutattak (a bankkártyás fizetések, a csoportos beszedési megbízások, a mobiltelefonnal történt vásárlások összegei alapján). Mindeközben a háztartások fogyasztási kiadásai a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján mindössze 4,94 százalékkal nőttek 2012 első féléve és 2014 első féléve között.

Tehát elmondható, hogy az összes lakossági pénzforgalmon belül egyre nagyobb teret hódítanak az elektronikus fizetési csatornák, hiszen ezek bővülésének mértéke több mint négyszeresen meghaladja a háztartások összkiadásának növekedését

- teszi hozzá a Majtényi.

A kártyás fizetések alakulása Magyarországon egyértelműen szezonális, az év második fele mindig erősebb, mint az első. Ennek oka a karácsonyi ünnepek körüli megugró vásárlás és az ezt követő lanyha évkezdés. Mindemellett az elmúlt években éves szinten folyamatosan növekedett a kártyás vásárlások értéke, évi 11-14 százalékkal, derül ki az MNB pénzforgalmi adataiból. Míg 2013 első félévében 12 százalékkal nőtt a hazai kártyákkal lebonyolított tranzakciók összege 2012 első félévéhez képest, addig 2014 első félévében már 18 százalékkal haladta meg a kártyás tranzakciók összege a 2013 első félévi adatokat, tehát gyorsul a kártyahasználat növekedési üteme.

A csoportos beszedési megbízások forgalma ezzel szemben nem szezonális. A megbízások mögött ugyanis jellemzően olyan közüzemi és szolgáltatói számlák vannak, amelyek vagy állandóak, mint például egy biztosítási díj, vagy átalánydíjasok, azaz egész évben hónapról hónapra ugyanaz a befizetett összeg. De még ha tényleges fogyasztás szerint történik is a havi díjfizetés, a fogyasztói szokások alapján látható, hogy kisebb az ezen a téren jellemző ingadozás, mint általában a vásárlások esetén.Mindenesetre, a csoportos fizetési megbízások összértékét tekintve az elmúlt két év során nem történt jelentős változás, továbbra is a teljes lakossági elektronikus fizetési forgalom kevesebb, mint negyede bonyolódik ezen a csatornán keresztül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A dijnet.hu rendszerén keresztül történő elektronikus számlabemutatások statisztikái azt mutatják, hogy miközben a csoportos beszedést választók száma közel állandó, 2014 második negyedévében mind a megelőző negyedévhez, mind az előző év azonos időszakához képest csökkent a csoportos beszedési megbízással befizetett összeg.

A dijnet.hu-n használt fizetési módokat használók táborában nemrég fontos trendforduló történt. Az ingyenes internetes számlafizetéshez újonnan csatlakozók a korábbinál jóval nagyobb arányban választják a bankkártyás vagy internetbanki fizetést, mint ahányan a csoportos fizetési megbízást

- hangsúlyozta Majtényi Kálmán.

A nem távközlési célú, mobiltelefonnal történő vásárlások mértéke egyelőre elenyésző a másik két fő elektronikus vásárlási csatorna forgalmához képest; jelenleg nem éri el a kártyás fizetési forgalom 1 százalékát. A mobilfizetések összege ugyanakkor dinamikusan nő: a 2013 első félévében regisztrált 7,2 milliárd forintos pénzforgalom 2014 első félévére 8 milliárdra bővült. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm