12 °C Budapest

Rezsicsökkentés: tiszta vizet önt a pohárba az Elmű-Émász

2013. február 22. 08:31

A rezsicsökkentési intézkedések következményeit ismerteti az Elmű-Émász társaságcsoport a napokban kiküldött levelében. Az ismertető mintegy kétmillió áramfogyasztót tájékoztat arról, hogy milyen "eredményei" lehetnek az áramdíjak leszorításának - ismerteti a Népszava.

A napilap cikke szerint az áramszolgáltató a tájékoztatójában közli, hogy a lakossági áramtarifák egyharmadát az adók teszik ki, a másik harmadot az állami tulajdonú áramnagykereskedőnek, a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek és az ugyancsak állami kézben lévő villamosenergia-hálózatot működtető rendszerirányító vállalatnak fizeti ki. A szolgáltatónál pedig a lakossági üzletágban kilowattóránként mindössze 1,32 forint marad, amely nem elegendő a szolgáltatás fenntartására. A társaság háztartási szektornak szolgáltató ága veszteséget könyvel el, nem pedig a kormánypárt által emlegetett "busás hasznot" - ismertetik.

A levél arról is beszámol, hogy a cégcsoport pénzügyi források hiányában számos beruházást nem képes megvalósítani, ezért le kell építenie alvállalkozói jelentős részét. A fejlesztések elmaradása pedig az ellátásbiztonság rovására mehet, nőhet az üzemzavarok száma, aminek egyenes következménye az áramkimaradások szaporodása.

A napilap a vállalatcsoport igazgatóságától megtudta: a társaság célja az volt a levél kiküldésével, hogy az áramárak összetevőivel kevésbé tisztában lévő ügyfelek megismerhessék, honnan jönnek össze a számlában szereplő díjtételek. A napilap úgy tudja, hogy a közeljövőben több más szolgáltató is tájékoztatja majd az ügyfeleit arról, hogy a díjbevétel döntő hányada nem a családokat ellátó energetikai cégekhez kerül, hanem a kormány kasszájába folyik be.

A napilap ismereti, hogy Németh Szilárd, Csepel polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentést ellenőrző parlamenti munkacsoport vezetője az egyik televíziós műsorban felháborítónak nevezte az Elmű levelét. A politikus közölte: "amit az Elmű megengedett magának ebben a levélben, az egész egyszerűen elképesztő, azt sugallja az embereknek, hogy miattunk elbocsátások, rendszerkarbantartási problémák lesznek". A politikus kifejtette: "amikor az ország jobban teljesít, (...) azok az emberek, akik ezt a teljesítményt létrehozták, megérdemlik, hogy csökkenjenek a háztartási kiadásaik". Németh Szilárd azt is elmondta, hogy találkozni fognak a szolgáltatókkal, és nem az a céljuk, hogy padlóra kerüljenek ettől a 10 százalékos csökkentéstől a cégek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?