Az oroszok már a tóban vannak: felvásárolják a magyar kisvárost

Pénzcentrum
2012. június 24. 10:04

Az elmúlt két évben újra erősödő jelenség, hogy az ország egyik legismertebb és legkedveltebb üdülőhelyén, a hévízi ingatlanpiacon megjelentek a kontinens keleti végéből származó vevők, az ukránok és az oroszok. A pontos számokkal kapcsolatban ugyan eltérő információkat kaptunk, de egyes számítások szerint a 60%-ot is eléri az orosz és az ukrán vásárlók aránya, míg a maradék 40%-on magyar, svájci, illetve a Benelux államokból érkező vásárlók "osztoznak".

Oroszországból és Ukrajnából a nyaralás miatti utazások már több évvel ezelőtt elindultak Hévízre és környékére. Az intenzívebb vásárlási szándék azonban mintegy 4 éve tapasztalható. Az árak ezen a környéken stagnálnak, a válság nem érintette a lakások árait. A környéken a klasszikus házaknál a négyzetméterárak 170 ezer forint körül alakulnak, míg az apartmanoknál 300 ezertől akár 700 ezer forintig is elmehetnek az árak. Ezeknek az apartmanoknak egy nagy része az elmúlt 10 évben épült, és az árakat jelentősen befolyásolják, hogy milyen közel fekszenek a tófürdőhöz. A hévízi apartmanoknál nagyon ritka az alku, miután tehermentes ingatlanok és nem sürgős az eladásuk, mondja Csillag Katalin a hévízi ingatlanokkal foglalkozó Star Group tulajdonosa és ügyvezetője.

A hévízi ingatlanpiac forgalmában a keleti területekről érdeklődőket tekintve 2000-ben tapasztaltunk jelentős fellendülést, majd az érdeklődés stagnálása, illetve csökkenése volt megfigyelhető, ezt már Kepli József János, Hévíz város alpolgármestere mondta. Az elmúlt két évben azonban ismét erős felfutás észlelhető az orosz és ukrán vásárlók körében. Az e területről érkező vásárlók többségében a nagyvárosok tehetős polgárai, akik az ottani, élhetetlen nagyvárost kívánják felcserélni egy csendesebb, nyugodtabb, szolgáltatásaiban, lehetőségeiben mégis magas színvonalat produkálni képes településsel. Az orosz és ukrán vásárlók számára fontos szempont az is, hogy Hévíz nagyon közel található az általuk ugyancsak kedvelt Ausztriához, konkrétabban Bécshez, árai mégis az ottaniaknál alacsonyabbak. Az ingatlan kiválasztásának szempontjai között pedig fontos kiemelni, hogy Hévízen olyan gyógyászati lehetőségeket érhetnek el, melyek náluk nem találhatóak meg, tette hozzá az alpolgármester. Az önkormányzat adatai szerint, az utóbbi fél évet tekintve elmondható, hogy az ingatlanok több mint 60 százalékának orosz vagy ukrán vásárlója van. A németek érdeklődése visszaesett; száz ingatlanból a fennmaradó közel 40%-on magyar, svájci, illetve a Benelux államokból érkező vásárlók "osztoznak".


Kovács László, a szintén hévízi ingatlanokkal is foglalkozó Exclusive Immo Kft. tulajdonosa is tapasztalja a keletről érkező erősödő érdeklődést. Elmondása szerint az oroszok és az ukránok részéről úgy 3 évvel ezelőtt indult meg a vásárlási folyamat, ami azóta is emelkedő tendenciát mutat. Kovács szerint divat lett Hévízre járni. Alapvetően minden ingatlantípus érdekli a külföldi vásárlókat, legyen az kisebb vagy nagyobb ház, vagy akár építési telek. Kovács úgy érzékeli, hogy az Oroszországból érkezők vásárlási kedve tartja életben a környék ingatlanpiacát, így ennek hatására az árak nemcsak, hogy nem csökkentek, de mérsékelten nőttek is az utóbbi időben.

A környék népszerűségének pozitívumai közé tartozik, hogy nem csak Hévíz, hanem Nyugat-Balaton egész térsége is profitál a növekvő érdeklődésből, hiszen a külföldiek tartják életben az éttermeket, szállodákat, sőt a szakembereket is. A környéket és a külföldi érdeklődőket jól ismerők úgy hallják, hogy Hévíz jobban tetszik a vásárlóknak, mint bármelyik másik európai fürdőhely, a víz jó minősége, az olcsó árak miatt. Továbbá fontos szerepet játszik a vásárlásnál Magyarország központi fekvése, az Adria, és az Alpok közelsége.

Hévízen, mint a világ második legnagyobb természetes termálfürdő városában, érdeklődési szinten egyáltalán nem éreztük a válság hatását az ingatlanpiacon, mondja Csillag. Az árak zuhanása sem volt jellemző a környéken, és az iroda alkalmazottai jelentősen le vannak terhelve a folyamatosan érdeklődő ügyfelekkel, de nagyon kis mértékben realizálunk egyelőre bármit is, mondja az ügyvezető. A város eladói nem motiváltak, mivel pontosan tudják, hogy milyen érték van a birtokukban. A magyar, a külföldi vevők és köztük akár az oroszok és ukránok is jelentős árkedvezménnyel szeretnének igényes ingatlant vásárolni, az árakat azonban képtelenek lenyomni, és talán ez jelenti azt, hogy a sok érdeklődőből kevés ingatlaneladás realizálódott.


Kepli elmondása szerint, azok, akik rendszeresen járnak Hévízre, inkább a nagyobb családi házak közül vásárolnának. Sokan vannak olyanok is, akik üdültetési célú ingatlant keresnek, ők a panziókat, valamint a legalább 5-6 apartmannal rendelkező házakat részesítik előnyben. Akadnak olyanok is, akik lakhatást és az üdültetést összekötik, így ők jellemzően olyan házakat vásárolnak, melyekben már alakítottak ki apartmanokat, vagy ez a lehetőség mindenképp adott. Az alpolgármester információi szerint, az ingatlanárak alapvetően nem nőttek Hévízen, igaz ezen a környéken általában is magasak a telek- és ház árak. S bár jelenleg fölfelé futó trend figyelhető meg a vásárlások tekintetében, mivel a kínálat nagy, ez az árakra egyelőre nincs hatással, véli Kepli.

Az orosz és ukrán érdeklődők számának növekedését mindenképpen pozitívnak értékeli az alpolgármester, mivel így jobban mozog az ingatlanpiac. Kepli hozzátette, hogy Hévíz nemrég kötött egy testvérvárosi megállapodást a kaukázusi Pyatigorsk várossal, és ottani vállalkozó is vett már azóta Hévízen ingatlant, sőt ugyanez a vásárló egy kaukázusi étterem nyitását is tervezi a városban.

 

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16