7 °C Budapest

Sosem gondolnád, melyik a legdrágább város a világon

Pénzcentrum
2012. június 13. 11:37

Idén is Tokió a világ legdrágább városa a külföldiek számára a Mercer nemzetközi tanácsadó és szolgáltató cég felmérése alapján. A japán főváros Luandától, az olajbányászatból meggazdagodott angolai várostól hódította vissza az irigylésre nem igazán méltó címet.

A New York-i központú cég összesen 214 várost rangsorolt a lakásköltségek, az élelmiszerárak és a közlekedési tarifák alapján. A második helyre visszacsúszott Luanda után újabb japán város, Oszaka következik, majd Moszkva és Genf a sorrend, a hatodik helyen pedig Zürich és Szingapúr osztozik. A külföldiek szemszögéből legdrágább egyesült államokbeli város New York lett, ám a teljes listán még így is csak a harmincharmadik.

A világ legdrágább városai 2012-ben
1. Tokió, Japán
2. Luanda, Angola
3. Oszaka, Japán
4. Moszkva, Oroszország
5. Genf, Svájc
6. Zürich, Svájc
7. Szingapúr, Szingapúr
8. N'Djamena, Csád
9. Hong Kong, Hong Kong
10. Nagoya, Japán
11. Sydney, Ausztrália
12. Sao Paolo, Brazília
13. Rio de Janeiro, Brazília
14. Bern, Svájc
15. Melbourne, Ausztrália
16. Sanghaj, Kína
17. Peking, Kína
18. Oslo, Norvégia
19. Perth, Ausztrália
20. Libreville, Gabon
21. Koppenhága, Dánia
22. Szöul, Dél-Korea
23. Canberra, Ausztrália
24. Brisbane, Ausztrália
25. London, Nagy-Britannia

(Forrás: Mercer)


A gazdasági-pénzügyi válság a megélhetés szempontjából kedvező hatással van az európai nagyvárosok egy részére, legalábbis ezt jelzik a felmérési adatok. Párizs például tíz hellyel esett vissza, és most a 37. legdrágább metropolisz a világon. Róma az idei listán a 42. (tavaly a 34. volt), London a 25. (18.), Bécs pedig a 48. a tavalyi 36. helyezés után.

A legnagyobb mértékben a görög fővárosban vált olcsóbbá az élet: Athén huszonnégy hellyel került hátrább, és a mostani listán csak a hetvenhetedik.

Egyre drágábbak a kínai nagyvárosok

A jüan erősödése, a magas ingatlanárak és a növekvő megélhetési költségek miatt egyre drágábbnak érzik az életet a kínaiak és a külföldiek is a kínai nagyvárosokban. A kínai városok közül Hongkongban, Sanghajban és Pekingben érzik legdrágábbnak az életet az ott élő külföldiek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A listából egyértelműen kitűnik a kínai városok drágulása az előző évhez képest. A kelet-kínai Sanghaj például tavaly még 21. volt a globális rangsorban, míg az idén már a 16. A tavaly 20. legdrágábbnak minősített Peking pedig a 17. helyet szerezte meg.

Öt kínai város debütált a 100 legdrágább város között, ezek az észak-keleti Csingtao (Qingdao), Tiencsin (Tianjin) és Senjang (Shenyang), a közép-keleti Nanking (Nanjing), valamint a közép-kínai Csengtu (Chengdu). A nagyvárosok drágulása a kínai internetportáloknak és lapoknak is állandó témája. Egy májusi, a sina.com hírportál internetes közvélemény kutatásának alkalmával a kínai lakosok úgy fogalmaztak: az elmúlt években legnagyobb mértékben az élelmiszerárak, az ingatlanárak és az adók nőttek a nagyvárosokban.

A drága megélhetési költségek a kínai belső migrációra is hatással vannak, egyre több munkás dönt ugyanis úgy, hogy a keleti partot hátrahagyva az olcsóbb, eredeti otthonához sok esetben közelebb eső középső, illetve belső régiókban keres munkát magának. Ez a folyamat komoly munkaerőhiányhoz vezethet a keleti régiókban, ahol egyes iparágakban már most is hiány mutatkozik bizonyos szakmák művelőiből.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem